Odprt za prihodnost – Audi skysphere concept

Ingolstadt (Nemčija) / Monterey/Malibu (ZDA), 10. avgust 2021. Audi s spektakularnim roadsterjem predstavlja prvega predstavnika nove družine konceptnih vozil. Audi skysphere concept se imenuje električno gnani odprti dvovratnik, ki s svojimi linijami nakazuje Audijev dizajn prihodnosti. Z njim znamka predstavlja vizijo za napredni luksuzni segment prihod­nosti, v katerem bo notranjost postala prostor doživetij, vozilo pa “naprava za doživetja”. To omogočajo avtomatizirana vožnja, revolucionarna nova zasnova notranjosti in celovit digitalni ekosistem.

S konceptom Audi skysphere znamka kaže, kako na novo opredeljuje luksuz prihodnosti. Ne gre več samo za vožnjo. Konceptno vozilo je bilo zasnovano z jasnim ciljem, da svojim potnikom ponudi zanimiva in vrhunska doživetja.

Da bi potnikom zagotovili največjo možno svobodo, je bil koncept Audi skysphere zasnovan za dve različni vozniški izkušnji, imenovani Grand Touring Experience in Sports Experience. Za to se uporablja spektakularna tehnična rešitev – spremenljiva medosna razdalja. Elektromotorji in natančno premišljen mehanizem z medsebojno povezanimi drsnimi deli karoserije in okvirja omogočajo spreminjanje same medosne razdalje in zunanje dolžine za 250 milimetrov. Hkrati se za 10 milimetrov spremeni odmik od tal, kar pomeni prednost za udobje ali za vozno dinamiko.

Z enim samim dotikom lahko voznik izkoristi svojo svobodo in sam izbere želeno izkušnjo vožnje. S skrajšano medosno razdaljo lahko svojega 4,94 metra dolgega e-roadsterja v športnem načinu (“Sports”) upravlja sam – krmiljenje zadnjih koles kljub dimenzijam zagotavlja odlično okretnost. Lahko pa se pusti voziti v 5,19 metra dolgem GT-ju v avtomatiziranem načinu vožnje “Grand Touring”. Pri tem bo užival v nebu in pokrajini, maksimalnem prostoru za noge in storitvah, ki jih omogoča brezhibno integriran digitalni ekosistem.

Volan in oba pedala so prestavljeni v nevidno območje. Občutek prostora v konceptnem vozilu odpira nove dimenzije športnega kabrioleta. Audi skysphere medtem s senzorskim sistemom samodejno spremlja cesto in promet ter potnika varno usmerja do cilja.

Tako kot notranja zasnova prinaša novo, sodobno razumevanje razkošja, tudi digitalizacija in ekosistem potnikoma na krovu omogočata doslej nepoznane razsežnosti svobode in svetove doživetij. Audijeve lastne storitve in integracija digitalnih storitev razširjajo nabor možnosti. Tako lahko doživetja med vožnjo s posnetki iz notranjosti in okolice prek družabnih omrežij delite s prijatelji. Poskrbljeno je tudi za vsakodnevna opravila, ki niso povezana z vožnjo. Avto­matizirano vozeči Audi skysphere concept na primer z informacijami o trenutnem cilju pride po potnika ter samodejno poskrbi za parkiranje in polnjenje.

Na domačih tleh v Kaliforniji

Audi skysphere concept se bo javnosti premierno predstavil 13. avgusta 2021 v okviru avto­mobilskega tedna v Montereyju – na legendarni travnati površini igrišča za golf Pebble Beach. Ta nastop v Kaliforniji je nekaj takšnega kot tekma na domačih tleh. Konceptno vozilo so namreč zasnovali in oblikovali v Audijevem oblikovalskem studiu v Malibuju, le streljaj od Pacific Coast Highwaya, legendarne obalne ceste, ki predmestje Los Angelesa povezuje s severno Kalifornijo. Za to so odgovorni vodja studia Gael Buzyn in njegova ekipa. Vir navdiha je bil legendarni klasični model iz zgodovine podjetja – roadster Horch 853. Reprezentativni kabriolet, ki je v dolžino prav tako meril 5,20 metra, ni bil le interpretacija sodobnega luksuza iz 30. let prejšnjega stoletja, temveč je leta 2009 zmagal tudi na tekmovanju Concours d’Elegance v Pebble Beachu.

A vizualni navdih prednika je omejen samo na dimenzije in značilna proporcionalna razmerja z dokaj kompaktno kabino in dolgim sprednjim delom. Pogled pod motorni pokrov modela Horch namreč razkrije mogočen 8-valjni vrstni motor z gibno prostornino 5 litrov. V vozilu Audi skysphere pa najdemo med sprednjo premo in vetrobranskim steklom v glavnem komponente električnega pogona, kot sta polnilnik in DC/DC-pretvornik, ter nastavne motorje, elektroniko in mehaniko za prilagodljivo medosno razdaljo. Prostorni prtljažnik pa je kot nalašč za dve torbi za golf, ki so ju zasnovali posebej za to konceptno vozilo.

Pogon: moč 465 kW

Audi skysphere poganja električni motor, nameščen na pogonski zadnji premi. 465 kW moči in 750 Nm navora poskrbita, da roadster, ki tehta okrog 1.800 kilogramov, deluje lahkotno. Razporeditev mase s pribl. 60 odstotki na pogonski zadnji premi omogoča odlično vlečno silo in – po potrebi – pospešek od 0 do 100 km/h v samo 4 sekundah.

Baterijski moduli so v Audiju skysphere nameščeni predvsem za kabino, kar je idealno za težišče in okretnost vozila. Nadaljnji moduli so med sedežema v sredinskem tunelu v notranjosti skysphere concepta – tudi to je položaj, ki je bil izbran za čim boljšo dinamiko. Kapaciteta baterije naj bi znašala več kot 80 kWh, s tem pa tudi doseg več kot 500 kilometrov (po stan­dardu WLTP), vsaj v gospodarnem načinu GT.

Podvozje: krmiljenje zadnjih koles in prilagodljivo zračno vzmetenje

Obe, sprednja in zadnja prema, imata konstrukcijo z dvojnimi prečnimi vodili. Zgornja in spodnja prečna vodila so kovana ali ulita iz aluminija. Za krmiljenje skrbi sistem elektronskega krmiljenja (steer-by-wire), ki krmili sprednja in zadnja kolesa. Brez mehanske povezave s sprednjo premo lahko krmiljenje realizira različna prestavna razmerja in nastavitve – vse to kar s pritiskom na gumb. Tako je mogoče krmiljenje prilagoditi v razponu od izjemno neposrednega do udobnega, pa tudi od velikih do minimalnih povratnih sil, na primer pri parkiranju. Za majhen obračalni krog poskrbita tudi krmiljenje zadnje preme in prilagodljiva medosna razdalja.

Tehnologija podvozja, ki je pri Audiju že klasična, v svoji najnovejši razvojni fazi zagotavlja potrebno vsestranskost podvozja: prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) s tremi neodvisnimi zračnimi komorami navdušuje z udobnim osnovnim vzmetenjem. Pri športni vožnji z visokimi pospeški je mogoče posamezne komore izklopiti. Rezultat: značilna krivulja vzmetenja postane bolj progresivna – kotaljenje in nagibanje se lahko zmanjšata na minimum. Znižanje karoserije za 10 milimetrov zmanjša aerodinamični upor, kar je še posebej pomembno pri vožnjah na dolge razdalje.

Aktivno podvozje koncepta Audi skysphere ima odločilno vlogo pri prilagodljivosti voznih last­nosti. Med sproščenim drsenjem po cesti se posamezna kolesa načrtno dvigajo ali spuščajo, da se izravnajo neravnine in valovitost vozne površine. Tu se združijo digitalne napovedi navigacije ter izpopolnjena tehnologija krmiljenja in izvajalnikov aktivnega podvozja. Pnevmatike dimen­zije 285/30, ki so nameščene na aerodinamično oblikovanih 23-palčnih platiščih iz lahke litine, omogočajo oboje – vožnjo na dolge razdalje z minimalnim kotalnim uporom in športno aktivno vožnjo z visokimi vzdolžnimi in bočnimi pospeški.

Zunanjost: izraz spoštovanja brez retro značaja

Dolžina 5,23 metra proti 5,19 metra; širina 1,85 metra proti 2,00 metra – kar zadeva prometno površino vozila, legendarni kabriolet Horch 853 in Audi skysphere odražata sorodstvene vezi. Izrazitejša pa je razlika v višini – Horch kot ikona klasičnega oblikovanja je v višino meril do 1,77 metra, odvisno od oblike karoserije, medtem ko njegov svojstveni naslednik Audi skysphere v načinu “Sports” v višino sega le 1,23 metra, da sta aerodinamika in težišče čim boljša. Konceptno vozilo je poklon klasičnemu modelu, ni pa njegov retro posnetek.

Poleg dimenzij se od njega namreč razlikuje predvsem v linijah. Audi skysphere z za znamko značilnimi široko usločenimi in razširjenimi kolesnimi ohišji, ki pričajo o dinamičnih zmoglji­vostih, poudarja široki kolotek. S strani so proporci impresivni, predvsem dolgi pokrov motorja in – zlasti spredaj – kratki previs. Površine kolesnih ohišij in sprednjega pokrova motorja so organsko ukrivljene. Zadek je bil zasnovan v vetrovniku in združuje klasične aerodinamične linije speedsterja in shooting brakea z velikimi steklenimi površinami. Pod steklom sta vidni dve potovalni torbi, zasnovani posebej za Audi skysphere, ki sta pritrjeni z navzkrižno pripetima napenjalnima trakovoma.

Sprednji del: jasno prepoznavna – čeprav tu nič več v funkciji mreže hladilnika – sta za znamko značilni enodelni okvir in tridimenzionalno oblikovan, osvetljen emblem štirih krogov. Celotni okvir in tudi sosednje površine ob straneh so z belimi LED-elementi zasnovani dobesedno kot oder za vizualne učinke – funkcionalno in tudi z gibljivimi pozdravnimi sekvencami pri odpiranju in zapiranju vozila. Mehka zatemnitev in strukturirano utripajoč ritem svetlobe ustvarjata eleganten učinek. Dnevne luči v stranskih sprednjih delih dajejo svetlobnim enotam odločen in osredotočen “pogled”. Ob spremembi medosne razdalje svetleče diode spredaj in zadaj uprizorijo posebej sestavljeno dinamično sekvenco.

Tudi zadaj prevladuje digitalno krmiljena LED-površina, ki se razteza po celotni širini vozila. Na navpični površini zadka so kot rubini razporejene neštete rdeče svetleče diode. Pri vklopu in izklopu luči odsevi ustvarjajo dinamične učinke svetlobe in senc.

S spremembo medosne razdalje in s tem s preklopom načina delovanja iz GT v Sport se spremeni tudi svetlobna grafika, ki jasno kaže na spremenjen značaj Audija skysphere, zlasti v predelu enodelnega okvirja.

Za stransko silhueto je značilen širok prag, za katerega se zdi, da sega v zadnje kolesno ohišje. To je nujno, ker se medosna razdalja pri spreminjanju dejansko premakne nazaj. Prag je pritrjen na sprednji del vozila in se skupaj z njim pod fiksnimi vrati pomakne nazaj. Medosna razdalja se pri tem z veličastne dolžine kot pri modelu A8 L zmanjša na veliko bolj kompaktno dolžino kot pri Audiju RS, ki je primernejši za ovinke. Od 5 do 25 centimetrov pomeni razliko, ne le tehnično, temveč tudi vizualno – predvsem pa v smislu vozne izkušnje.

Audi skysphere concept ima nedvomno dve osebnosti – v njem se skrivata GT in vrhunski športnik. Bistvene razlike pa je mogoče izkusiti le v notranjosti, kajti Audi skysphere tu, za vrati, ki imajo tečaje zadaj in se široko odpirajo, ponuja prostorsko zasnovo za doživetja, polna kontrastov.

Notranjost: prostor doživetij x 2

Pri treh prihajajočih konceptnih vozilih – Audi skysphere, Audi grandsphere in Audi urbansphere – znamka v središče oblikovanja postavlja prostor, ki obdaja potnike (“sphere/sfera”) in zanje postane prostor doživetij. Vsa tri vozila so zasnovana za 4. stopnjo avtomatizirane vožnje. To pomeni, da voznik na opredeljenih cestah in prometnih območjih v celoti prenese odgovornost na avtomobil in mu ni več treba posegati v upravljanje.

Zaradi tega se tudi upravljalni elementi, kot so volan in oba pedala, lahko popolnoma odstranijo iz notranjosti in se umaknejo v neviden položaj. Potnika – tudi tisti na sprednjem levem sedežu – uživata v novi obliki svobode: lahko se sprostita pod milim nebom, uživata v pokrajini in vetriču ali celo komunicirata s spletom in svetom, kar jima omogoča povezava z digitalnim ekosistemom v Audiju skysphere.

Brez upravljalnih elementov je notranjost videti kot svetel in širok prostor, ki se na številnih področjih zgleduje po slogu art deco. Udobna sedeža, ki jima daje pečat vizualna eleganca dizajnerskega pohištva, med vožnjo brez kompromisov izpolnjujeta funkcije avtomobilskih sedežev – bočna opora in varnostne funkcije so del tega paketa. Sedeža sta oblečena v trajnostno proizvedeno mikrotkanino in zaradi spremenljivega položaja v notranjosti zagotavljata svobodo gibanja in prostor za noge, ki ju sicer poznamo le iz prvega razreda v letalih. Ekološko certificiran evkaliptusov les in sintetično izdelan nadomestek usnja sta še dva od trajnostno proizvedenih materialov za notranjost.

Kadar se voznik odloči, da bo Audi skysphere concept upravljal sam, se notranjost spremeni v ergonomsko dovršeno kabino vozila. Skupaj s podvozjem in karoserijo se tudi armaturna plošča in nadzorna plošča na sredinski konzoli pomakneta nazaj. Voznik ima vse upravljalne elemente, vključno z volanom in pedaloma, spet v položaju, ki mu je natančno prilagojen.

Za upravljanje sistemov vozila in infotainmenta se uporabljajo velike zaslonske površine na dotik na čelni strani vozniške kabine – širina 1415 mm, višina 180 mm – in v zgornjem delu sredinske konzole. V načinu Grand Touring se lahko uporabljajo tudi za prikazovanje spletnih vsebin, video­konferenc ali pretočnih filmov. Za upravljanje klimatske naprave se uporabljajo ploščice na dotik v vratih.

Visokokakovostni zvočni sistem – kot se za takšen kabriolet luksuznega razreda spodobi – zagotavlja kakovost koncertne dvorane tudi med vožnjo. Pripadajoči zvočniki so skriti za vratnimi oblogami, nekaj zvočnikov v zadnji notranji steni pa omogoča celo prostorski zvok. Oblika vzglav­nikov preprečuje vrtinčenje zraka in tudi moteč hrup vetra.

Svet doživetij: prvi razred brez omejitev

S tremi konceptnimi vozili – Audi skysphere, Audi grandsphere in leta 2022 še Audi urbansphere – znamka Audi predstavlja svojo vizijo naprednega razkošja. To odpira svet doživetij, ki daleč presegajo namensko uporabo vozila in izkušnjo vožnje.

Nova je oblikovna zasnova, ki v središče postavlja notranjost in potniški prostor in ki izkušnjo potnikov ne podreja več zahtevam tehnologije. To se odraža v spremenljivi zasnovi notranjosti, umiku upravljalnih elementov in sami prostornosti kabine, ki v načinu Grand Touring obema potnikoma omogoča ne le nemoteno uživanje v potovanju, temveč ju tudi povezuje z novimi storitvenimi ponudbami. Z njimi lahko na trenutno potovanje navežete številna področja storitev, na primer konfiguracijo poti po čimbolj spektakularni pokrajini, pa tudi izbiro restavracij ali hotelov.

Možne so tudi individualno prilagojene ponudbe infotainmenta: na primer povezava ponudbe pretakanja v vozilu s ponudniki glasbenih in videovsebin, ki jih uporabljate doma. V naslednjem koraku želi Audi uporabnikom svojih avtomobilov luksuznega razreda v prihodnosti ponuditi tudi prilagojene in ekskluzivne opcije: koncerte, kulturne prireditve ali celo športne dogodke, ki bodo dostopni šele s posebnim povabilom. Že čez nekaj let bo “naprava za doživetja”, kot je Audi skysphere concept, postala ključ do doživetij, ki širijo obzorja onkraj potovanja.

Dodaj odgovor