Omislite si mining rig, ki bo služil namesto vas!

Tudi vas navdušujejo kriptovalute? Čas je za rudarjenje kriptovalut.Grafične kartice so v primerjavi z procesorjem zmožne opraviti veliko več računskih operacij in povezava več takih v sistem je primerna za obračunavanje kripto transakcij v omrežju Ethereum.Grafične kartice so v primerjavi z procesorjem zmožne opraviti veliko več računskih operacij in povezava več takih v sistem je primerna za obračunavanje kripto transakcij v omrežju Ethereum.

Ogrevanje kletnih prostorov, hodnikov in pisarn v zimskih časih pri tehničnih navdušencih vedno bolj prevzemajo računalniki za specialno obračunavanje matematičnih operacij z več grafičnimi karticami, ki se v žargonu imenujejo mining rig.

Omenjen računalnik se sestavi iz klasičnih komponent v prilagojeno ohišje z močnejšim dodatnim napajanjem in več grafičnimi karticami. Grafične kartice so v primerjavi z procesorjem zmožne opraviti veliko več računskih operacij in povezava več takih v sistem je primerna za obračunavanje kripto transakcij v omrežju Ethereum.

Ethereum je kriptovaluta ki je skoraj tako znana kot Bitcoin in je v času pisanja članka ovrednotena na približno 3000 USD (ameriških dolarjev). En Ether lahko kupite in prodate na različnih svetovnih borzah. Lahko pa si ga zaslužite s tem, da svojo grafično kartico povežete v splet in za vas preračunava operacije, za katere ste nagrajeni s provizijo. Več je grafičnih kartic in močnejše so, večja je ta provizija. Moč grafičnih kartic za preračunavanje Ethereum transakcij se meri v MH/s (MEGA HASH). Kripto mrzlica in veliko povpraševanje po grafičnih karticah za sestavo mining rigov je privedlo do dviga cen le teh. Je pa za dvig cen grafičnih kartic poskrbelo tudi pomanjkanje polprevodnikov in COVID-19.

Kupiti kovance in trgovati na borzi ali rudariti kriptovalute?

Zakaj bi si torej postavil mining rig, računal transakcije in tako služil Ethereum? Zakaj ne bi enostavno Ethra kupil na borzi in z njim trgoval? Odgovor je preprost. Pri trgovanju na borzah po navadi več kot 90% ljudi ustvari izgubo! Ko rudarite kriptovalute pa ste plačani od provizij trgovanja in četudi cena na borzi pada, dobite provizijo. Če vrednost kriptovalut na borzi raste, prav tako dobite provizijo. V bistvu pri vsaki transakciji v Ethereum omrežju dobite provizijo. Lastniki mining rigov so tako plačani od transakcij, pri katerih pomagajo njihove grafične kartice.

Povračilo investicije se po zadnjih kalkulacijah povrne prej kot v enem letu. V primeru, da vrednost narudarjene kriptovalute zraste, pa se lahko investicija povrne celo veliko prej. So pa lahko vsa ta vlaganja zelo donosna, lahko pa tudi ne. Investiranje na borzi – bodisi klasični ali takšni z digitalnimi kovanci – je tvegan posel. A saj veste, kaj pravijo. Kdor ne reskira, ne profitira.

Kakšne grafične kartice se uporabljajo za rudarjenje in kako močne so?

Za rudarjenje ETHRA, ki je trenutno najbolj donosen, se zadnje čase vedno bolj uporabljajo grafične kartice AMD RADEON, saj je NVIDIA svoje novejše modele opremila z tehnologijo LHR (LOW HASH RATE). Uporabljajo pa se tudi prejšnje verzije kartic Nvidia RTX 2060 in NVIDIA 1660, obe z 6 GB spomina. Najbolj zaželena kartica zadnje čase glede na porabo in efektivnost je AMD RADEON RX6600XT z 8 GB spomina, ki pri porabi 55W ustvari do 33 Mh/s. Če pa ne upoštevami tako zelo porabe pa je odličen nakup tudi kartica NVIDIA GEFORCE RTX2060 z 6 GB ali GTX1660 z 6 GB, ki pri porabi malenkost pod 80W ustvari med 30 do 32 MH/s. Kaj pa kartice za bolj premožne, ki želijo na manj prostora več računske moči? Tukaj pa so kartice AMD RADEON RX6800 in RX6800XT, ki dosežejo do 62 MH/s ter za najbolj zahtevne kartice RADEON VII PRO, ki dosežejo do 104 MH/s. Kartice NVIDIA RTX 3090 s 24 GB so za rudarjenje odsvetovane saj se pojavljajo problemi pri previsokih temperaturah. Trenutno so torej nakup za profesionalce kartice RADEON PRO VII. Takšen mining rig je tudi na fotografiji.

Koliko kartic gre v mining rig?

Zadnje čase je najbolj prodajan izdelek mining rig z 8 grafičnimi karticami. 6 kartic se poveže v matično ploščo preko PCI vodila, 2 pa se povežeta preko posebnega adapterja preko M2 slota, v katerem bi bil ponavadi disk. Obstajajo pa seveda tudi manjši mining rigi z 6 karticami. Določene stranke pa se odločijo za nakup mining riga z možnostjo vklopa 8 kartic, a svoje rudarske operacije začnejo z 4 karticami in svoj rudarski računalnik potem z dodatnimi karticami nadgradijo. Marsikdo se bo ob tem vprašal, kam potem vstavimo disk za operacijski sistem, če so M2 sloti zasedeni? Odgovor je enostaven. Računalnik se zažene preko USB ključka, na katerem je nameščen specializiran program, ki vas poveže s spletom in potem direktno preko MINING POOLA rudarite na vašo ETHEREUM denarnico. Profesionalni mining rig torej ne potrebuje nameščenega opercijskega sistema Microsoft Windows in priklopljenega monitorja. Mining računalnik se enostavno priklopi v elektriko in mrežni kabel za internet – in v nekaj trenutkih se rudarjenje začne. Preko drugega računalnika, prenosnika ali telefona pa kasneje nadzorujete nastavitve kartic, delovanje rudarjenja in donose.

Koliko nas stane mining rig?

Cena je odvisna od cene digitalnih kovancev na borzi od katerih so odvisne tudi cene grafičnih kartic. Profesionalno sestavljen novi mining rig z garancijo, ki je optimiziran, nastavljen in pripravljen na vklop v omrežje vas bo stal okoli 5000 evrov. Močnejše izvedbe z več karticami in močnejšimi karticami, pa vas bodo stale tudi 10.000 evrov ali več. Nakup rabljenega mining riga na spletnem portalu Bolha odsvetujemo, saj so takšni rigi že dolgo časa v uporabi in je garancija zanje vprašljiva. Poleg tega so specializirani računalniki za rudarjenje kripto operacij sestavljeni iz starejših kartic seveda cenejši, a takšne kartice porabijo več elektrike in se takšna investicija dolgoročno ne izplača.

Kakšen je postopek nakupa?

Najboljša izbira je obisk spletne stran www.NOTESNIKI.si, na njej kliknete na oddelek MINING RIGI ter si ogledate ponudbo. Nato pa pošljete povpraševanje na INFO@NOTESNIKI.si, kjer vam bodo z veseljem pripravili ponudbo. V kolikor je mining rig na zalogi, ga lahko dvignete v njihovi poslovalnici v Mariboru na Titovi cesti 49 od ponedeljka do sobote. V kolikor pa vašega računalnika ni na zalogi, vam ga bodo v do 5 delovnih dneh sestavili. Ampak pozor! Teh računalnikov se ne pošilja po pošti. Obvezen je obisk Mariborske poslovalnice, kjer lahko potem še kako besedo spregovorite z mojstrom Juretom, ki mining rige sestavlja že več kot 5 let in je za Slovenski trg izdobavil več 100 tovrstnih specializiranih računalnikov. In ne samo takšnih za rudarjenje ETHRA. Med navdušenci se najdejo tudi ljubitelji kriptovalute RAVENCOIN, ki najraje sestavljajo svoje rige iz grafičnih kartic Nvidia Gefore RTX3060 z 12 GB. In ko ste že na obisku v poslovalnici Notesniki.si, si v živo oglejte še njihove prenosne računalnike iz akcijske ponudbe. Uspešno mariborsko podjetje Geri Computer d.o.o. je namreč specializirano tudi za prodajo prenosnikov.

Dodaj odgovor