Izpopolnjeni Audi A8

Z izostrenim dizajnom predvsem sprednjega in zadnjega dela ter inovativnimi tehnologijami je Audi poskrbel za povečano prezentnost in športno eleganco modela A8. Štirje krogi zato še intenzivneje izražajo suveren in progresiven značaj te dinamične luksuzne limuzine. Novi vrhunski sprednji žarometi in zadnje luči pa navdušujejo z inovativnimi funkcijami in predstavljajo sam vrh uveljavljenega tehnološkega portfelja modela A8. Paradni model znamke tako ustvarja sodobno in uporabniško naravnano doživetje – tako za potnike kot voznike.

Audi A8 kot naslednik modela V8 od leta 1994 v Audijevi modelski paleti predstavlja sam vrh znamke v segmentu luksuznih limuzin. A8 je sinonim in pionirski predstavnik za status in prestižnost znamke. Četrta generacija luksuzno limuzino, ki jo je Audi predstavil leta 2017, povzdiguje na novo raven na področju zmogljivosti, videza in opreme. Audi A8 je kot prvi serijski model ob svoji predstavitvi pokazal novi oblikovalski slog in z njim še do danes bistveno zazna­muje progresivni videz znamke. Izostreni dizajn v kombinaciji z uveljavljenimi tehnologijami in izvrstnim udobjem v zadnjem delu potniške kabine opredeljuje Audijevo razumevanje prestižno­sti v tem segmentu. Hkrati limuzina predstavlja simbiozo suverenega voznega udobja in športnih krmilnih lastnosti ter s tem pokriva celoten razpon doživetja vožnje. Natančnost vseh podrobno­sti in številne inteligentne funkcije pa novi Audi A8 odlikujejo kot visokokakovostnega znanilca novih tehnologij za uporabniško naravnano in suvereno mobilnost.

Še več prestižnosti in suverenosti: zunanji dizajn

Audi A8 je limuzina, ki odraža status in izžareva samozavest – v prenovljeni različici njegova zunanjost deluje še bolj reprezentativno, suvereno in športno. Osnova enodelnega okvira mreže hladilnika je zdaj širša, mrežo pa krasijo kromirani kotni elementi, ki se od spodaj navzgor pove­čujejo. Stranske odprtine za zajem zraka so postavljene bolj pokončno in so na novo oblikovane – tako kot žarometi, katerih spodnji zaključek na zunanji strani ustvarja markantno linijo. V seštev­ku novo zasnovani in natančno dodelani oblikovni elementi na sprednjem delu bistveno povečuje­jo prezentnost in suverenost Audija A8 ter izostrujejo profil vrhunskega modela znamke.

Ob pogledu od strani še posebej dobro pride do izraza napredni značaj luksuzne limuzine. Strešna kupola je zasnovana plosko. Razpotegnjene linije karoserije poudarjajo dolžino avtomobila, široka kolesna ohišja pa nakazujejo serijski pogon quattro. Pri vseh modelskih različicah je predel pragov zasnovan poglobljeno, v smeri ceste pa je zaključen z obrobo. Na zadku prevladujejo široke kromirane obrobe, individualno prilagodljiva grafika zadnjih luči v digitalni OLED-tehnologiji in segmentiran svetlobni pas, ki se razteza prek celotne širine. Integrirani difuzor v odbijaču ima precizno poudarjen rob in novo zasnovo z vodoravnimi prečkami. Audi S8** ima – kot je značilno za Audijeve S-modele – štiri odprte cevi, ki so name­ščene za okvirom, ki jih obkroža. Predstavljajo eno njegovih značilnih športnih dizajnerskih podrobnosti.

Poleg osnovne zunanje opreme Audi svojim strankam nudi paket zunanje opreme s kromiranimi elementi, prvič pa je za model A8 na voljo tudi novi paket zunanje opreme S line. Ta sprednjemu delu vozila daje dinamičen pridih, zaradi katerega se močneje razlikuje od osnovnega modela: markantne obrobe v predelu stranskih odprtin za zajem zraka dopolnjujejo sprednji del – podob­no kot pri modelu S8**. Še bolj zaokrožen videz nudi dodatni paket črnih elementov. Paleta lakov za Audi A8 obsega enajst barv, med katerimi so tudi novi kovinski laki distriktno zelene, firma­ment modre, manhattansko sive in ultramodre barve. Pri modelu A8 je novih tudi pet barv mati­ranih lakov – daytonsko siva, floretsko srebrna, distriktno zelena, zemeljsko siva in ledeniško bela. V okviru programa Audi exclusive pa je avtomobil mogoče lakirati tudi v barvi po izboru kupca.

Karoserija z dolžino 5,19 metra

S prenovo so se mere Audijevega paradnega modela v segmentu luksuznih limuzin spremenile le minimalno. Audi A8 z medosno razdaljo 3,00 metra v dolžino meri 5,19 metra in 1,95 metra v širino, visok pa je 1,47 metra. Različica S8** pa je daljša za okoli en centimeter. Karoserija Audija A8 sledi načelu konstrukcije Audi Space Frame (ASF) – 58 odstotkov karoserije je sestavljene iz aluminijastih delov. Potniška celica je izdelana iz toplotno preoblikovanih jeklenih komponent, ki jih dopolnjuje vzvojno izjemno toga zadnja stena ultravisoke trdnosti, izdelana iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP). Magnezijevi povezovalni stabilizatorji vzmetnih nog dopol­njujejo koncept lahke gradnje. Suverena togost karoserije je osnova za natančno krmiljenje, vrhunsko vozno udobje in nizko raven hrupa v notranjosti vozila.

Digitalni matrični LED-žarometi in zadnje luči z OLED-tehnologijo

Z videoprojektorji primerljivi digitalni matrični LED-žarometi uporabljajo tehnologijo DMD (Digital Micromirror Device). V vsakem žarometu je približno 1,3 milijona mikrozrcal, ki svetlobo razdelijo v majhne točke. Zato lahko krmiljenje žarometa poteka z maksimalno natančnostjo. Ena od novih funkcij, ki jih to omogoča, so smerne in orientacijske luči za vožnjo na avtocestah. Žarometi v tem primeru oddajajo svetlobno preprogo, ki še posebej močno osvetljuje lastni vozni pas. Predvsem na gradbiščih orientacijska osvetlitev vozniku intuitivno pomaga pri ohranjanju smeri na voznem pasu. Pri odklepanju in zapuščanju avtomobila lahko digitalni matrični LED-žarometi ustvarijo dinamične animacije v okviru funkcije Coming Home/Leaving Home, ki so projicirane na tla ali na steno.

Izpopolnjeni Audi A8 je serijsko opremljen z digitalnimi zadnjimi OLED-lučmi  (OLED = organic light emitting diode, sl. organske svetleče diode). Ob naročilu avtomobila sta na voljo dve svetlobni grafiki zadnjih luči, pri različici S8** pa kar tri. V sistemu Audi drive select je v načinu dynamic na voljo spet drugačna svetlobna grafika, ki je razpoložljiva samo v tem načinu.

Digitalne zadnje OLED-luči imajo v kombinaciji z asistenčnimi sistemi tudi funkcijo senzorjev približevanja: če se drugi udeleženci v prometu mirujočemu Audiju A8 od zadaj približajo na manj kot dva metra, se aktivirajo vsi segmenti OLED-luči. Druge funkcije vključujejo še dinamične smernike in uprizarjanje funkcij Coming Home/Leaving Home.

Redukcija kot oblikovalsko sredstvo: notranjost

Notranjost Audija A8 je podobna izjemno prostornemu, razkošnemu salonu – nudi prostornost in dobro počutje. Arhitektura notranjosti je zasnovana strogo vodoravno, z namenom poudarka njene širine. Oblikovalski slog pa pri tem še naprej ostaja zadržan. V temi paket ambientne osvet­litve plus (serijsko pri Audi design selection in za S8**) elegantno razsvetljuje notranjost, potni­kom na zadnjih sedežih pa so na voljo bralne lučke z matrično LED-tehnologijo.

Ponudba sedežev in opreme za sedeže v izpopolnjenem Audiju A8 je vsestranska, izjemno udobna in izžareva maksimalno suverenost – predvsem za potnike na zadnjih sedežih so pripravljene številne možnosti. Vrhunec ponudbe predstavlja sedež s počivalno funkcijo v Audiju A8 L**, ki omogoča številne možnosti nastavljanja in oporo za noge na hrbtišču sovoznikovega sedeža. Na tem sedežu si lahko potniki v več stopnjah ogrejejo in zmasirajo stopala. Paket sedeža s počivalno funkcijo vključuje tudi masažo hrbta z 18 pnevmatskimi blazinicami, električno nas­tavljiva komfortna vzglavnika, po želji podaljšano sredinsko konzolo – opcijsko s poklopnima mizicama -, 4-consko komfortno avtomatsko klimatsko napravo in nova zaslona za zadnja potnika. Hladilni zaboj z vključenim barskim predalom v programu Audi exclusive poudarja udobni ambient.

Zaradi dobre kakovosti izdelave pride do izraza rokodelski značaj notranjosti modela A8. To velja tako za natančne perforacije na sedežnih prevlekah, kot tudi za dekorativne električno pomične zaslonke nad prezračevalnimi šobami in za žametno mehko usnje komfortnih vzglavnikov. Sedeži so serijsko oblečeni v usnje Valetta. Alternativno je na voljo usnje Valcona, pri katerem je na mogoče izbrati novo cognac rjavo barvo. Novost v programu je trajnostna mikrotkanina Dinamica za vratne obloge, opcijsko pa tudi za obloge stebričkov in stropno oblogo.

Značilnost izpopolnjenega Audija A8 so tudi številne možnosti izbire konfiguracij notranjosti. Mednje spadata paket Audi design selection v pastelno srebrni barvi in notranjost S line v črni, merlotovo rdeči ali konjakovi barvi. Ponudbo zaokroža več paketov usnjenih dodatkov ter usnje­nih oblazinjenj Audi exclusive. Opcijski paket za boljšo kakovost zraka vključuje ionizator in funkcijo odišavljanja.

Odzivno in inteligentno: upravljanje

Koncept upravljanja MMI touch response v Audiju A8 temelji na dveh zaslonih (10,1″ in 8,6″) ter na naravnem glasovnem upravljanju. Dialog se zažene s pozivom “Hej Audi!”. Popolnoma digitalni Audijev virtualni prikazovalnikz opcijskim projicirnim sistemom dopolnjuje koncept prikazovanja in upravljanja ter poudarja usmerjenost k vozniku – pomembne informacije so prikazane neposredno v osi voznikovega pogleda.

Nove rešitve: navigacijski sistem in Audi connect

Del serijske opreme v prenovljenem Audiju A8 je MMI navigacija plus. Omogoča jo modularna infotainment platforma tretje generacije (MIB 3). Navigacijo dopolnjujejo prav tako serijske spletne storitve in storitve Car-2-X v sklopu storitev Audi connect. Razdeljene so v dva paketa: paket Audi connect Navigacija & infotainment in paket Audi connect Klic v sili & servis s storit­vami Audi connect Remote & Control.

Za sodobna pričakovanja: novi zasloni za potnike na zadnjih sedežih

Tudi pri strojni opremi za infotainment so na voljo privlačne možnosti. Novi zasloni v zadnjem delu potniške kabine so prilagojeni pričakovanjem današnjih potnikov na zadnjih sedežih. Pri tem gre za dva 10,1-palčna zaslona s polno HD-ločljivostjo, ki se pritrdita na naslonjali sprednjih sede­žev. Predvajata vsebine s končnih naprav potnikov, poleg tega pa lahko sprejemata številne avdio- in videovsebine, na primer z znanih pretočnih platform ali iz TV-mediatek.

Za zahtevne ljubitelje hi-fi tehnike je zasnovan avdiosistem Bang & Olufsen Advanced Sound System, ki tudi na zadnjih sedežih omogoča 3D-zvok z informacijami o višinah. Ojačevalnik z močjo 1.920 W krmili 23 zvočnikov, visokotonska zvočnika pa sta opremljena z mehanizmom za električni pomik iz armaturne plošče. Daljinski upravljalnik Rear Seat Remote, ki je sedaj fiksno nameščen v sredinskem naslonu za roke, omogoča krmiljenje številnih komfortnih in infotain­ment funkcij z zadnjih sedežev. Upravljalna enota z OLED-zaslonom je po velikosti primerljiva s pametnim telefonom.

Trije paketi: asistenčni sistemi

V prenovljenem Audiju A8 je na voljo približno 40 asistenčnih sistemov. Nekateri od njih – med njimi tudi varnostna sistema Audi pre sense basic in Audi pre sense front – so del serijske opreme, opcijski sistemi pa so združeni v pakete “Parkiranje”, “Mesto” in “Pot”. Vsi paketi pa so združeni v paketu Asistence plus. Posamezno so na voljo funkcije kot npr. asistenca za nočni vid in kamere za prikaz okolice vozila. Glavna posebnost paketa “Parkiranje” je asistenca za parki­ran­je na daljavo Park Assist Plus, ki omogoča da velika limuzina samodejno zapelje na bočno ali prečno parkirno mesto in iz njega. Ob tem vozniku ni treba niti sedeti v avtomobilu.

Paket asistenčnih sistemov “Mesto” vključuje asistenco za križišča, asistenco za prečni promet zadaj, opozorilnik za menjavo voznega pasu, opozorilo ob izstopanju in varnostni sistem Audi pre sense 360°, ki v kombinaciji z aktivnim podvozjem poskrbi za dvig vozila ob bočnem trku.

Posebej bogato opremljen je paket asistenčnih sistemov “Pot”, ki je v Nemčiji na voljo serijsko. Njegov osrednji sistem je prilagodljiva vozna asistenca, ki v celotnem hitrostnem območju urav­nava vzdolžno in prečno vodenje. Ključno vlogo pri usklajenem delovanju asistenčnih sistemov v Audiju A8 ima centralni krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS), ki nenehno izračunava diferenci­rano sliko okolice.

Suvereni in učinkoviti: motorji

Izpopolnjeni Audi A8 bo najprej na voljo s tremi različnimi motorji. Motor 3.0 TFSI v različici V6 svojo moč črpa iz treh litrov gibne prostornine. Motor 4.0 TFSI, ki je za Audi A8 in S8** na voljo v različno močnih izvedbah, svojo štirilitrsko gibno prostornino s pomočjo tehnologije Cylinder on demand (COD) porazdeljuje na osem valjev.

Motor 3.0 TFSI v Audiju A8 55 TFSI quattro (poraba goriva v l/100 km, komb.*: 8,3-8,1; emisija CO2 v g/km, komb.*: 191-186) in v A8 L 55 TFSI quattro (poraba goriva v l/100 km, komb.*:
8,4-8,2; emisija CO2 v g/km, komb.*: 191-187) razvije 250 kW (340 KM). Za Kitajsko je na voljo različica z močjo 210 kW (286 KM). V območju od 1.370 do 4.500 vrt./min ga odlikuje navor 500 Nm. Iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 5,6 sekunde (model L: 5,7 sekunde).

V različici za modele A8 motor 4.0 TFSI razvije moč 338 kW (460 KM) in navor 660 Nm, ki sta na voljo v območju med 1.850 in 4.500 vrt./min. Omogočata zelo športne vozne lastnosti: Audi A8 60 TSFI quattro (poraba goriva v l/100 km, komb.*: 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km, komb.*: 247-245) in A8 L 60 TFSI quattro (poraba goriva v l/100 km, komb.*: 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km, komb.*: 248-246*) od 0 do 100 km/h pospešita v 4,4 sekunde. Posebnost motorja V8 je sistem izklapljanja valjev Cylinder on demand (COD), ki pri zmernem načinu vožnje začasno prekine delovanje štirih valjev. V kratkem bo Audi A8 na voljo tudi v dizelski različici, kasneje pa prihaja še priključno-hibridni model (PHEV).

Audi S8** – navdušujoča zmogljivost v luksuznem razredu

Audi S8 TSFI quattro (poraba goriva v l/100 km, komb.*: 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km, komb.*: 246-245) je športna vrhunska izpeljanka v modelski seriji. Pri njej V8-biturbo motor proizvede 420 kW (571 KM) moči in 800 Nm navora pri 2.050 do 4.500 vrtljajih. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 3,8 sekunde. Sistem COD tudi pri modelu S8** poveča učinkovitost. Zvočne lopute v izpušnem sistemu po želji izostrijo zvok. Najmočnejši model družine A8 se poleg tega lahko pohvali s posebej obsežno serijsko opremo, ki med drugim obsega edinstveno kombinacijo inovativnih komponent podvozja. Samo pri Audiju S8** so tovarniško vgrajeni prediktivno aktivno podvozje, športni diferencial in dinamično štirikolesno krmiljenje.

Z markantnimi oblikovalskimi elementi na zunanjosti in v notranjosti učinkovito pride do izraza športni značaj. Na velikih trgih na Kitajskem, v ZDA, Kanadi in Južni Koreji je Audi S8** na voljo izključno z dolgo medosno razdaljo.

Dodatna dolžina in višina vozila za potnike pomeni bistveno večjo raven udobja zaradi poveča­nega prostora za glavo in noge.

Vse doslej navedene različice motorjev so serijsko opremljene z Audijevo blago hibridno tehno­logijo (MHEV), ki uporablja 48-voltno glavno električno omrežje Audija A8.

tiptronic, quattro in športni diferencial: celotni razpon doživetja vožnje

Vsi agregati za Audi A8 so povezani s hitro in mehko delujočim 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic. Električna oljna črpalka avtomatskemu menjalniku omogoča, da prestave menjava tudi, ko motor z notranjim zgorevanjem ne deluje. Stalni štirikolesni pogon quattro s samo­zapornim sredinskim diferencialom je serijski, po želji pa ga dopolnjuje športni diferencial (serijski pri S8**). Ta pri hitri vožnji skozi ovinke aktivno porazdeljuje pogonski navor med zadnjima kolesoma in s tem prispeva k športnejšim in stabilnejšim krmilnim lastnostim vozila.

Napredne tehnologije: podvozje

Že serijsko podvozje prenovljenega Audija A8 navduši s svojim uravnoteženim značajem. Združuje športne vozne užitke in suvereno udobje, tudi zaradi različnih voznih profilov, ki jih omogoča sistem za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select. Zračno vzmetenje adaptive air suspension z uravnavanim blaženjem je vključeno serijsko. Dodatno serijsko posebnost predstavlja progresivno krmiljenje. Po želji je mogoče naročiti tudi dinamično štirikolesno krmiljenje, ki je pri Audiju S8** del serijske opreme.

Prediktivno aktivno podvozje

Glavna posebnost prenovljenega Audija A8 je prediktivno aktivno podvozje. To lahko preko elektromotorja vsako kolo posebej obremeni z dodatnimi silami ali ga razbremeni ter s tem v vsaki vozni situaciji aktivno uravna lego karoserije. Prediktivno aktivno podvozje doživetju vožnje v Audiju A8 daje fascinantne razsežnosti. Če je v sistemu Audi drive select nastavljen način dynamic, se velika limuzina pokaže v svoji športni luči. Pri uvozu v ovinke deluje čvrsto, koti prečnega nagibanja so majhni, karoserija se pri zaviranju skorajda ne nagne naprej. Nasprotno pa v načinu comfort+ nežno drsi čez neravnine. Pri tem krmiljenje deluje v kombinaciji s sprednjo kamero, s čimer lahko v okviru sistemskih omejitev zazna neravnine in prediktivno uravnava izvajalnike.

V načinu comfort+ je za prediktivno aktivno podvozje na voljo posebna funkcija – integrirana funkcija nagibanja v ovinkih zmanjša prečne pospeške, ki delujejo na potnike. Ob vstopu v ovinek privzdigne karoserijo na zunanji strani ovinka in jo na nasprotni strani spusti ter jo s tem za do tri stopinje nagne v ovinek. Pri hitrosti med 80 in 130 km/h in v območju prečnih pospeškov do 0,4 g je vožnja skozi ovinke komajda zaznavna. Pri vožnji naravnost v načinu comfort+ predik­tivno aktivno podvozje izravnava vzdolžno nagibanje karoserije. Za udobno vstopanje in izstopa­nje karoserijo privzdigne za do 50 milimetrov.

Ponudba platišč za prenovljeni Audi A8, ki sega od 18 do 21 palcev, vključuje šest novih dizajnov znamk Audi in Audi Sport. Pri najzmogljivejših različicah, kot je Audi S8**, Audi po želji omogoča tudi vgradnjo zavornih kolutov iz keramike, ojačane z ogljikovimi vlakni.

A8 L Horch: posebna različica za kitajski trg

Pri Audiju A8 L Horch, ki je najboljša različica za kitajski trg, dolžina vozila znaša 5,45 metra, kar v primerjavi z različico A8 L** pomeni še dodatnih 13 centimetrov. Ekskluzivnost notranjosti te izpeljanke poudarjajo razširjeni prešiti karo vzorec, vtisnjen emblem v vzglavnih blazinah za počitek in predpražniki z visokim florom v zadnjem delu potniške kabine. Od zunaj je luksuzni model prepoznaven po posebej oblikovanem enodelnem okviru mreže hladilnika z navpičnimi prečkami. Poleg tega pa še po kromiranih aplikacijah, na primer na ohišjih zunanjih ogledal, po posebni svetlobni grafiki na zadku, večjem panoramskem strešnem oknu, emblemih, plaketi Horch na C-stebričku, dizajnu platišč z okronano črko H in obsežnejši serijski opremi, ki med drugim vključuje sedež s počivalno funkcijo. Prvič v segmentu D je vrhunska izpeljanka za kitajske stranke, ki želijo svoje vozilo odeti v posebno eleganten videz, na voljo z dvobarvnim lakiranjem.

Možne so tri barvne kombinacije, ki se nanašajo ročno: mitološko črna in floretsko srebrna, floretsko srebrna in mitološko črna ter firmament modra in ultramodra. Posamezne barvne odtenke, ki so navedeni na prvem mestu, je Audi uporabil tudi pod svetlobnim robom, za tako imenovano tornado linijo. Na ta način Audi A8 L Horch s svojimi prestižno in statusno naravna­nimi vsebinami predstavlja Audijevo razumevanje napredne luksuzne limuzine, ki je maksimalno usmerjena k strankam.

Osnovna cena: od 99.500 EUR naprej

Prenovljeni Audi A8 bo decembra na prodaj na evropskih trgih. V Nemčiji bo za A8 treba odšteti od 99.500 EUR naprej. Audi S8** je mogoče naročiti po ceni od 144.800 EUR naprej.

* Poraba goriva oz. električne energije in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč in opreme vozila.

** Zbrane vrednosti porabe vseh omenjenih modelov, ki so na voljo na nemškem trgu, so navedene v seznamu na koncu tega sporočila za medije.

Podatki o porabi za omenjene modele

Poraba goriva oz. električne energije in emisije CO2 so navedene v razponu, ker so odvisne od izbranih pnevmatik/platišč in opreme vozila.

Audi S8

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km (komb.): 246-245

Audi A8 L

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 10,8-8,2; emisija CO2 v g/km (komb.): 248-187

Audi A8 55 TFSI quattro

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,3-8,1; emisija CO2 v g/km (komb.): 191-186

Audi A8 L 55 TFSI quattro

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 8,4-8,2; emisija CO2 v g/km (komb.): 191-187

Audi A8 60 TSFI quattro

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km (komb.): 247-245

Audi A8 L 60 TFSI quattro

Poraba goriva v l/100 km (komb.): 10,8-10,7; emisija CO2 v g/km (komb.): 248-246

Navedene vrednosti porabe in emisij so bile izmerjene skladno z zakonsko predpisanimi merilnimi postopki. Od 1. septembra 2017 homologacijski postopek za določena nova vozila že poteka skladno z Globalno usklajenim preizkusnim postopkom za lahka vozila (angl. World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP), ki omogoča realnejši prikaz porabe goriva in emisij CO2. Od 1. septembra 2018 je postopek WLTP postopoma nadomestil preizkusni postopek, imenovan Novi evropski vozni cikel (NEVC). Zaradi realnejših preizkusnih pogojev so vrednosti porabe goriva in emisij CO₂, izmerjene po postopku WLTP, v mnogih prime­rih višje od vrednosti, izmerjenih po postopku NEVC. Podrobnejše informacije o razlikah med postopkoma WLTP in NEVC lahko najdete na spletni strani https://www.audi.si/modeli/wltp.

Dodaj odgovor