Kdo vse kupuje orožje od Rusije?

Do konca leta si bo Rusija zagotovila orožarske pogodbe za prodajo letal, sistemov zračne obrambe in jurišnih pušk AK v višini 55 milijard dolarjev.

V letošnjem letu se je Rusija uspela zadržati na seznamu petih največjih izvoznikov orožja na svetu, ob boku ZDA, Kitajske, Nemčije in Francije. Delež ruskih dobav je v svetu okoli 20 %.

Kljub pandemiji so si ruski orožarji letos zagotovili za dodatnih 10 milijard dolarjev pogodb. Podatek je sredi novembra objavil direktor Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Dmitrij Šugajev.

Skupna vrednost dobav ruskega orožja je ocenjena na okoli 55 milijard dolarjev, same dobave pa potekajo v skladu z zastavljenim planom.

Spodaj naštevamo največje posle v zadnjem letu, ki so bili razkriti javnosti.

Indija

AK-203

AK-203Kalashnikov Media

Pogodba med koncernom Kalašnikov in indijsko vojsko je bil ena glavnih zgodb leta 2021. Ruski orožar je z New Delhijem podpisal 590 milijonov dolarjev vredno pogodbo za proizvodnjo jurišnih pušk AK-203 v tovarni Korva v indijski državi Utar Pradeš.

Podjetje bo odprlo serijsko licencirano proizvodnjo omenjenih pušk za uporabo v indijskih oboroženih silah.

Skladno s pogodbo bo New Delhi proizvedel 671.427 pušk AK-203. Cena posamezne puške bo okoli 958 dolarjev.

AK-203 je serija Kalašnikovih jurišnih pušk, prirejena posebej za indijsko vojsko. Uporablja naboje kalibra 7,62×39 mm in ima več ergonomskih izboljšav v primerjavi z drugimi sodobnimi AK-ji.

“AK-203 ima izboljšano natančnost. Dobil je tudi nov ročaj, preklopno pomično kopito ter picatinny vodila na vrhu in spodaj za nameščanje različnih merkov, ročajev in taktičnih svetilk v uporabi indijske vojske,” pravi Vladimir Onokoj iz oddelka za vojaško-tehnično sodelovanje pri koncernu Kalašnikov.

Onokoj dodaja, da ima puška nov kompenzator plamena, ki je bil narejen posebej za indijsko vojsko in sicer tako, da uporabniku omogoča hitro namestitev dušilca brez da bi moral odstraniti kompenzator.

Indija ostaja ena od glavnih kupcev ruskega orožja. Prejšnji velik posel je bil sklenjen leta 2018, ko sta obe strani podpisali pogodbo v višini 5,8 milijard dolarjev za proizvodnjo sistema zračne obrambe S-400 in proti koncu leta je Moskva dobavila prvo pošiljko.

“S-400 ostaja najnaprednejši sistem zračne obrambe na svetu. Sposoben je sestreljevati vse sodobne zračne cilje, od bomb do lovcev s stealth tehnologijo ter vodene rakete,” pravi Ivan Konovalov, razvojni direktor Sklada za promocijo tehnologij 21. stoletja.

Indija je postala prvi tuj partner Rusije, ki je dobila ta sistem.

Afrika in Bližnji vzhod

BTR-80

BTR-80Vitalij V. Kuzmin

V letu 2021 je Rusija podpisala za 1,7 milijarde pogodb s 17 afriškimi državami.

Rosoboronexport (podjetje, ki je zadolženo za vse dobave orožja v tujino) ni razkril, katera orožja točno je dostavil in kam, je pa potrdil, da so dobave vključevale helikopterje, sisteme zračne obrambe, pomorsko opremo, lahka oklepna vozila in strelno orožje za policijske enote.

“Od začetka letošnjega leta so vse prodaje orožja v tujino označene kot ’državna skrivnost’, zato Rosoboronexport večino časa razkriva le celotno paleto opreme, ki jo je dobavil v posamezno regijo, razen če je informacija o posamezni pogodbi že prišla v javnost preko tujih medijev,” pravi Dmitrij Litovkin, glavni urednik revije Nezavisimoje vojennoje obozrenije.

Litovkin dodaja, da je na nekem vojaškem sejmu sredi letošnjega leta Rusija predstavila oklepnike BTR-80, celo paleto jurišnih pušk AK (AK-12, AK-15, AK-19, AK-308 itd.) ter protitankovske rakete Kornet. Seznam potencialnih prodaj tako najbrž vsebuje tudi ta orožja.

Med vojaškimi sejmi na Bližnjem vzhodu je Rusija zaslužila 1,3 milijarde dolarjev in najavila bodoče pogodbe v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev. Istočasno je predstavila svoj nov enomotorni lovec pete generacije Checkmate, bojne drone, ki so bili preizkušeni v Siriji, ter civilno letalo MC-21 za srednje dolge polete.

Strelivo za ZDA

Sergej Averin/Sputnik

Kljub ameriškim sankcijam so ruski proizvajalci vojaške opreme podrli rekord v dobavi streliva v ZDA.

Po podatkih ameriškega urada za popis prebivalstva in gospodarstva (U.S. Census Bureau) o zunanjetrgovinski menjavi, ki jih povzema ruski poslovni portal RBK, so ameriška podjetja v prvih sedmih mesecih letošnjega leta uvozila za 157,9 milijona dolarjev ruskega streliva za strelno orožje – to je približno 7,7 milijona nabojev za civilne karabinke AK.

“Nove ameriške sankcije avgusta 2021 dodatno omejujejo licenciranje in nabavo orožja in streliva iz Rusije. Ameriška podjetja se skušajo založiti s čim več streliva za svoje kupce, preden bodo sankcije dokončno stopile v veljavo. Čez nekaj let bo uvoz ruskega streliva na ameriški trg z novimi omejitvami popolnoma prepovedan, ameriška podjetja pa bodo morala iskati nove dobavitelje za strelivo za puške AK,” pravi Litovkin.

Skupnost neodvisnih držav

Su-30

Su-30Ministrstvo za obrambo Ruske federacije/Global Look Press

Pri Rosoboronexportu ne razkrivajo vrednosti vojaških pogodb z državami SND, a Moskva tudi letos ostaja glavni dobavitelj v tej regiji. Izvoz orožja v te države je še zmeraj pomemben del vojaškega sodelovanja med Moskvo in njenimi zaveznikov v regiji.

Glavna uvoznika ostajata Kazahstan in Belorusija. Kazahstan je prejel pet divizij sistemov zračne obrambe S-300PS in 16 večnamenskih lovcev 4++ generacije Su-30. Rusija je podaljšala tudi pogodbo s Kazahstanom o dobavi lovcev Su-30SM.

V zadnjih letih se je ruski izvoz orožja v Belorusijo v primerjavi s sredino prejšnjega desetletja povečal za trikrat, tvorijo pa ga v glavnem sistemi zračne obrambe in letala za belorusko vojno letalstvo.

Minsk je poleg sistemov S-300 prejel še šolska letala Jak-130.S-300PS

S-300PSMinistrstvo za obrambo Ruske federacije

Latinska in Južna Amerika

Rusija vse od začetka 21. stoletja vzdržuje orožarsko trgovino s sedmimi južnoameriškimi državami – Argentino, Brazilijo, Kolumbijo, Ekvadorjem, Perujem, Urugvajem in Venezuelo.

“Moskva proizvaja in prodaja helikopterje, lahka oklepna vozila, sisteme zračne obrambe ter strelno orožje za policijske sile. Naša največja stranka v regiji je Venezuela. Njena vojska je skorajda v celoti opremljena z ruskim orožjem,” pravi Litovkin.

Kot je še dodal, sta Moskva in Caracas sklenila milijardne posle o dobavi orožja, ki vključujejo celo vrsto kopenskih vozil, strelnega orožja in helikopterjev.

Po javno dostopnih podatkih je Venezuela nabavila opremo za oklepno podporo, vključno z bojnimi vozili pehote BMP-3M in oklepnimi transporterji BTR-80A. Podpisane so bili še pogodbe za artilerijske sisteme Msta-S in večcevne raketomete Grad, pa tanke T-72B1 in sisteme zračne obrambe S-300VM, Buk-M2 in Tor-M1.

Venezuelske zračne sile so dobile ruske bojne in transportne helikopterje tipa Mi-17-1B Panare, Mi-26T2 Pemon, Mi-35M2 Caribe ter večnamenske lovce Su-30MK2B.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor