Najboljše moskovske restavracije po izboru Michelinovega vodnika

Prestižni francoski gastronomski Michelinov vodnik je izpostavil 69 moskovskih gostinskih obratov, od katerih jih je 9 prejelo želene zvezdice.

“V Moskvi je veliko zvezd, a Michelinovih do zdaj še ni bilo,” se je ob otvoritveni slovesnosti moskovskega vodiča Michelin pošalil župan mesta Sergej Sobjanin. Glavno mesto ima močne zgodovinske gastronomske korenine. Veliko je bilo izgubljeno, in prvovrstne restavracije so se spremenile v sovjetsko gostinstvo. V devetdesetih letih sta se Rusija in Moskva iz vsega tega prebudili in skušale nadoknaditi izgube. V Moskvi se je pojavilo na stotine dobrih restavracij, ki so goste presenetile z izvrstnimi jedmi. “

Moskva je tako postala prvo mesto v Skupnosti neodvisnih držav z restavracijami in kavarnami, odlikovana z zvezdicami in drugimi Michelinovimi nagradami, Rusija pa 33. država na svetu.

Zakaj je vodnik prišel v Rusijo ravno v tem času?

Po besedah ​​mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca se je delo na moskovskem vodiču začelo pred petimi leti. Strokovnjaki vodnika so anonimno obiskovali restavracije in jih ocenjevali v skladu z mednarodnimi standardi po več merilih: kakovost izdelkov, kombinacija okusov, kuharska spretnost, vrednost za denar, doslednost dela ustanove. Pandemija je nekoliko prilagodila postopek ocenjevanja in razglasitve rezultatov.Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov.

Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov.Vjacheslav Prokofjev/TASS

“Ta projekt je za vse nas postal izziv zaradi pandemije, omejitev potovanj in odpovedi dogodkov. Vendar nam je na koncu vseeno uspelo vse opraviti. Z veseljem lahko rečemo, da ima Moskva veliko možnosti za gastronomski turizem. Mesto ima zagotovo svojo kulinarično identiteto, številni kuharji delajo z lokalnimi izdelki in skrbno ohranjajo kulinarično dediščino svoje regije. Prvi moskovski vodnik bo vključeval 69 restavracij,” je na predstavitvi vodnika v Moskvi 14. oktobra dejal Gwendal Poullennec. Po njegovih besedah ​​je to šele začetek, ki bi moral podpirati gostinsko dejavnost.

Dve zvezdici: najboljše med najboljšimi

Dve restavraciji v Moskvi sta prejeli dve Michelinovi zvezdici. Ta nagrada pomeni, da je restavracija tako dobra, da jo je vredno obiskati, tudi če ni na vaši poti.Bratje Berezucki, restavracija Twins Garden.

Bratje Berezucki, restavracija Twins Garden.Press service

Dve zvezdici sta bili poklonjeni restavraciji Twins Garden, ki jo vodita brata Ivan in Sergej Berezucki. Twins Garden je prejel številne mednarodne nagrade, ta mesec pa se je uvrstila na 30. mesto med najboljšimi 50 restavracijami na svetu. Bratje spodbujajo simbiozo znanosti in narave, večina izdelkov pride v restavracijo s njihove kmetije.Solata iz zelenjave s kmetije, Twins Garden.

Solata iz zelenjave s kmetije, Twins Garden.Press service

Druga restavracija v tej kategoriji je ARTEST – Chef’s Table – nova restavracija s kulinariko kuharja Artjoma Jestafjeva in restavratorja Arkadija Novikova.Artem Jestafjev, Artest.

Artem Jestafjev, Artest.Press service

Jestafjev se je ne tako dolgo nazaj preselil v Moskvo iz Sankt Peterburga, vendar je s svojim pristopom k gastronomiji že uspel osvojiti moskovsko javnost. Kuhar posebno pozornost posveča lokalnim izdelkom, uporablja samonikle rastline in redke gobe. Preden je začel delati v podjetju ARTEST, je pripravništvo opravil v restavraciji francoskega kuharja Alaina Ducasseja, katerega ustanove so bile večkrat nagrajene z Michelinovimi zvezdicami.Degustacijski set v restavraciji Artest za projekt Grand Cuisine.

Degustacijski set v restavraciji Artest za projekt Grand Cuisine.Press service

Ena zvezdica: Te restavracije je vredno obiskati!

Sedem restavracij v prestolnici je prejelo eno Michelinovo zvezdico.

Med njimi:

– samopostrežna restavracija avtorske kuhinje, ki jo vodi Anatolij Kazakov (ki je bil uvrščen med 100 najboljših kuharjev mednarodnega tekmovanja “The Best Chef Awards 2021”);

– restavracija ruskih dobrot “Beluga”, kjer lahko okusite dvajset vrst kaviarja, z osupljivim razgledom na Rdeči trg in bombastičnim menijem šefa kuhinje Jevgenija Vikentjeva;Jevgenij Vikentjev, restavracija Beluga.

Jevgenij Vikentjev, restavracija Beluga.Press serviceBeluga s črnim kaviarjem sibirskega jesetra, rdečo peso in vrtnico v restavraciji Beluga, kuhar Jevgenij Vikentjev.

Beluga s črnim kaviarjem sibirskega jesetra, rdečo peso in vrtnico v restavraciji Beluga, kuhar Jevgenij Vikentjev.Press service

– restavracija-vinoteka Grand Cru na Patriarhovih ribnikih (Patriaršije prudi) z Davidom Hemmerleom na čelu;

– znamenita panoramska restavracija White Rabbit v središču Moskve s kuharjem Vladimirjem Muhinom in njegovim inovativnim pristopom do ruske kuhinje (25. mesto med 50 najboljšimi restavracijami na svetu);Vladimir Muhin, restavracija Beli zajec.

Vladimir Muhin, restavracija Beli zajec.Press serviceRestavracija Beli zajec, kuhar Vladimir Muhin.

Restavracija Beli zajec, kuhar Vladimir Muhin.Press service

– gastrobistro Biologie s spoštovanjem do narave in Jekaterino Aljohino na čelu kuhinje;Jekaterina Aljohina, šefica kuhinje v restavraciji Biologie.

Jekaterina Aljohina, šefica kuhinje v restavraciji Biologie.Rak, prtiček iz jabolk in zelene, restavracija Biologie, Jekaterina Aljohina.

Rak, prtiček iz jabolk in zelene, restavracija Biologie, Jekaterina Aljohina.Press service

– restavracija “Sahalin”, ki vas bo navdušila z različnimi morskimi sadeži (šef kuhinje Aleksej Kogaj);

– sodobna restavracija “Savva” kot del zgodovinske stavbe hotela “Metropol” v samem središču Moskve (Andrej Šmakov).Andrej Šmakov, restavracija Savva.

Andrej Šmakov, restavracija Savva.Press serviceJedi v restavraciji Savva, kuhar Andrej Šmakov.

Jedi v restavraciji Savva, kuhar Andrej Šmakov.Press service

Zelene zvezdice

S to nagrado Michelinov vodnik priznava restavracije, ki skrbijo za zavestno porabo, zmanjšujejo izgubo hrane in upoštevajo sezonskost. Restavracije Biologie (kuharica – Jekaterina Aljohina), Twins Garden (brata Berezucki) in restavracija severne kuhinje Bjorn (Nikita Poderjagin) v Moskvi so prejele zeleno Michelinovo zvezdico.

Dobra hrana po razumni ceni

15 restavracij je bilo vključenih na seznam BIB Gourmand – v teh restavracijah lahko uživate v izvrstnem obroku za 2000 rubljev (23 evrov). Med njimi so Sevičerija, Delicatessen, Bjorn, Eva, Erwin.Reka.MoreOkean, Flor, Geraldine, Hibiki, Kazbek, Lucky Izakaya bar, Ribtorg, Tilda, Ugolek, Vani in Uilliams.
Na seznam Michelinovega vodnika se je uvrstilo še 45 restavracij.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor