Skrivnosti pravega ruskega vinegreta (RECEPT)

Vinegret je ena najbolj priljubljenih vegetarijanskih solat v Rusiji. Pri tako preprostih sestavinah se je težko zmotiti. Kljub temu obstaja nekaj trikov, ki jih morate poznati, da dosežete najboljše rezultate.

V moji družini je to čisto navadna solata, ki jo je moja babica pripravljala predvsem v postnem času. Sama ga rada pripravljam predvsem jeseni, v sezoni rdeče pese. Uporabljam klasične sestavine: kuhano rdečo peso, krompir, korenje, kvašene kumare in čebulo. V številnih družinah vinigretu dodajo tudi vloženo zelje ali beli fižol. Če imate dobro domače zelje, toplo priporočam, da poskusite tudi to možnost. Spodaj pa si lahko preberete, kako ga lahko pripravimo z dodatno sestavino rahlo soljenih kumaric, ki naredi solato bolj pristno.

Prvič, kot sem že omenila, morate uporabiti kvašene kumarice in ne soljene. Najti jih zunaj Rusije je lahko problematično. Kot nadomestek uporabim svoje lastne domače rahlo soljene. Naredite jih lahko zelo hitro in enostavno (glejte moj recept spodaj).

Drugič, ko kuham zelenjavo za solato, dodam v vodo dodatne začimbe. V tem primeru se najbolje obneseta lovorjev list in črni poper.
Ugotavljam, da je okus odvisen od tega, kako narežete sestavine. Za primer vzemite velikost graha. Vse ostale sestavine je treba enakomerno narezati. Tako je solata videti lepša in ustvari enotno teksturo ter izboljša okus.

Moja babica je delala vinegret s sončničnim oljem. Uporabila sem tistega iz praženih sončničnih semen, ki sem ga prinesla iz Moskve. Lahko pa uporabite katero koli olje, ki vam je všeč; tudi orehovo olje bo vredu.

Za popestritev vinegretu običajno dodamo čebulo. Uporabljam svežo zeleno čebulo, ki je blažjega okusa in s svojo barvo osveži celotno solato.

Recept za vinegret:

Julija Mulino

Sestavine:

 • 2 veliki rdeči pesi
 • 2 krompirja
 • 2 korena
 • 1 skodelica graha
 • 3 rahlo soljene kumare
 • 1 sveža kumara
 • maslo
 • sol
 • lovorjev list
 • črni poper

Priprava vinegreta:

1. Krompir, korenje in rdečo peso položite v hladno vodo z lovorjevim listom in črnim poprom. Kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Pazite, da se ne prežge. Preverite z ostrim nožem.Julija Mulino

2. Zelenjavo dajte za 30 sekund pod hladno tekočo vodo. Tako boste lažje odstranili lupino.Julija Mulino

3. Krompir narežite na koščke v velikosti graha.Julija Mulino

4. Enako ponovite s korenjem, rdečo peso in kumarami.Julija Mulino

5. Vse sestavine dajte v eno veliko skledo. Dodajte sesekljano zeleno čebulo.Julija Mulino

6. Solato premešajte, začinite s soljo in prelijte z oljem.Julija Mulino

7. Za postrežbo uporabite drugo posodo – tako bo jed izgledala lepše.Julija Mulino

8. Dober tek!Julija Mulino

Recept za rahlo soljene kumarice:

Sestavine:

Za 800 mililtrski kozarec in 500 g kumaric

 • Slanica: 500 ml vroče vode + žlica grobe soli
 • Začimbe: česen, poper, lovorjev list, semena kopra, hren in listi črnega ribeza

Priprava rahlo soljenih kumaric:

Majhne kumarice operemo, obrežemo na obeh straneh. Kumarice in začimbe položite v kozarec za vlaganje. Vse skupaj zalijte z vročo slanico (skoraj vrelo). Ko se ohladi, pustite kozarec čez noč v hladilniku. Kumare bodo rahlo soljene in ne bodo dolgo trajale.

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor