Zakaj snežni leopard grize svoj rep in druge zanimivosti o tej čudoviti gorski mački

Snežni leopard, ki mu v ruščini pravijo irbis, ima najdaljši rep od vseh mačk. Na slikah je pogosto mogoče videti snežne leoparde, ki držijo svoj rep v ustih. Zakaj to počnejo?

Na splošno se mačke rade povzpnejo v visoke kraje, kjer se počutijo varne in lahko opazujejo druge. V tem pogledu je snežni leopard boljši od drugih mačk. Ta divja lisasta mačka živi visoko v skalnatih gorah Srednje in Južne Azije in jo lahko najdemo v Tien Shanu, Pamirju in Himalaji na nadmorski višini 1.500-6.000 metrov. V Rusiji snežni leopard živi v južnem delu Sibirije, v gorah vzhodnega Sajana in Altaja. Na svetu je ostalo le nekaj tisoč teh osupljivih živali in v vseh državah so zaščitene.

“Lov” na pasti za kamere.Sajano-Šušenski naravni rezervat

Ker živijo v tako oddaljenih in težko dostopnih krajih, je o snežnih leopardih znanega razmeroma malo. Ena od skrivnosti je povezana z njihovimi repi, saj na fotografijah iz naravnih rezervatov in živalskih vrtov to divjo mačko pogosto vidimo z repom v ustih.

Zakaj potrebuje tako dolg rep?

Živjo, rep! A se greva igrat?

Živjo, rep! A se greva igrat?Getty Images

Snežni leopard pravzaprav ni zelo velika mačka. Dolg je manj kot meter in tehta okoli 50 kg. Za primerjavo, je manjši od leoparda, veliko manjši od tigra in nekoliko manjši od gozdnega risa. Ampak to je brez repa. In snežni leopard ima resnično čudovit rep, ki je resnično ogromen, puhast in včasih dolg kot telo živali. Ima najdaljši rep od vseh mačk, in poleg svoje lepote ima rep tudi praktičen namen. Tek po skalah in po soteskah zahteva veliko spretnosti in gracioznosti, rep pa snežnemu leopardu pomaga ohranjati ravnotežje med izvajanjem teh akrobatskih podvigov.

Poglejte si, kako ta snežni leopard teče po strmih pečinah! In pri tem niti ne pogleda navzdol.https://www.youtube.com/embed/YJj9saAbMis

Da ohrani topel nos

Kadar počiva, se snežni leopard kot navadna hišna mačka zvije v kepo in vzame svoj puhasti rep v usta. Eden od razlogov, zakaj to počne, je ohranjanje toplote. V gorah je zelo mrzlo, in čeprav snežni leopard pozimi dobi topel “krzneni plašč”, je še vedno težko ohranjati toploto. Matere celo pokrijejo novorojene mladiče z repom, da ne zmrznejo.Rep je utrujen ...

Rep je utrujen …Getty Images

Včasih snežni leopardi držijo rep med zobmi tudi med hojo. To pa zato, ker je rep res težak in ga ni tako lahko ves čas držati pokončno.

Za zabavo

Mladiček irbisa z dolgim ​​repom.

Mladiček irbisa z dolgim ​​repom.Getty Images

Rep pa ne služi le kot “odeja” in za ohranjanje ravnotežja. Matere snežnega leoparda uporabljajo svoje repe, da naučijo mladiče loviti in se igrajo z njimi. In ko se snežni leopard naveliča, se lahko vedno zabava z lovom na svoj ali tuj rep. Obožujejo se tudi valjanje po snegu in spuščanje po hribu.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor