Kako nas je ogrevanje na les rešilo pred podražitvami plina in elektrike

Leto 2021 je zaznamoval dvig cen energentov. Dvignile so se cene bencina, dizla, plina in elektrike. Samooskrba na področju ogrevanja se je pokazala za pravilno odločitev. Hiša na vrhu hriba se je pred kratkim oblekla v novo fasado. Pred nekaj leti pa je klasično peč na drva zamenjala modernejša peč proizvajalca Valher, ki nas greje na lesne pelete ali drva. Omenjena peč se imenuje kombinirana peč. Prednost take peči je, da lahko v njej kurivo drva ali pelete. Zakaj taka kombinacija? Včasih se okoli hiše podre kakšno drevo in takrat je super, da lahko to drevo nasekaš in skuriš v lastni peči. Če si mlad in pri moči lahko tudi kupiš hlode in jih sam nasekaš v drva. Kasneje ko pa postaneš star in dobiš bolečine v križu pa namesto sekanja drv enostavno kupiš nekaj ton peletov, ki pridejo v 15 kg vrečah in jih zložiš v drvarnico poleg drv. Kaj pravijo o svojih Slovenskih peletih pri podjetju Cugmajster:

Izbrana kvaliteta lesa izključno iz slovenskega gozda, naravna predelava v skladu z najstrožjimi standardi, skrbno ravnanje podkrepljeno z dolgoletnimi izkušnjami, vam zagotavljajo zadovoljstvo pri uporabi peletov Red Devil. Lesni peleti so gorivo, proizvedeno iz čistega lesa,  brez kakršnih koli kemičnih primesi. So stisnjenci iz suhega mletega lesa z vsebnostjo vlage pod  10%, premera 6 mm. Primerni so za peči vseh velikosti, za industrijsko uporabo kot tudi za kaminske peči, kjer je kvaliteta peletov še posebej potrebna. Standardizirana in enotna oblika peletov omogoča avtomatsko doziranje v kurišče, kar funkcionalnost kurilnih naprav na pelete postavlja ob bok tistih na kurilno olje ali plin. Kurilna vrednost kilograma peletov znaša približno polovico kurilne vrednosti kilograma kurilnega olja in je 5,3 kWh/kg, torej potrebujemo približno 2 kg peletov za 1 liter kurilnega olja. Peleti so ekološko gorivo , obnovljiv vir energije, ki ne povzroča toplogrednih plinov.

V kolikor želimo komfort in manj dela z kurjavo se torej doma grejemo na pelete. Zalogovnik na pelete se enkrat tedensko napolni, šalčka v katero padajo peleti in v kateri gorijo se enkrat tedensko sčisti in to je to. Palete nam dobavlja lokalni proizvajalec lesne biomase Cugmajster. V približno 5 letih uporabe peči Valher z njo še ni bilo težav in lahko smo preizkusili več vrst peletov. Omenjeni peleti od podjetja Cugmajster so se izkazali z visokim nivojem kakovosti in dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Kaj je pomembno pri lesnih peletih? Da se pred proizvodnjo hlodov v pelete le ti posušijo in dobro očistijo lubja in druge svinjarije. Cugmajster zagotavlja kakovosten in pregleden proizvodni proces, kar uporabniku zagotavlja manj pepela v šalčki peči in šalčko kot tako je potrebno manjkrat čistiti in prazniti. Poleg tega imajo peleti, ki so bili pred izdelavo dobro posušeni in očiščeni večjo kurilno vrednost.

Kaj pravijo o sebi pri podjetju VALHER?

Kotli pod blagovno znamko VALHER se proizvajajo že od davnega leta 1971. S skromnimi pričetki je peči pričel izdelovati oče sedanjega lastnika. V prvih letih proizvodnje je le-ta potekala na vsega 100 m2, izdelovali pa so okoli sto enot letno. V devetdesetih letih je družinsko tradicijo izdelovanja kotlov za ogrevanje nadaljeval Tomaž. Z lastnim razvojnim kadrom in svojim inovativnim razmišljanjem je podjetje pred desetimi leti pričelo razvoj specialnih kotlov na pelete, kombiniranih kotlov na trda kuriva in pelete, v zadnjem času pa tudi uplinjevalnih kotlov na polena. Podjetje Tomaža Valherja je s svojimi sodobnimi prijemi tako pri razvoju kot v proizvodnji, ustvarilo izdelke z vrsto prednosti. Danes obsegajo proizvodni obrati podjetja preko 2500 m2 in podjetje zaposluje 20 zaposlenih. Močna prisotnost na Slovenskem trgu se je začela širiti tudi po tujini in v odpiranju so zastopništva v večjih Evropskih mestih.

Na voljo so tudi manjše peči, ki vam ogrejejo določene prostore in ne samo velike peči za kurilnico v hiši.


Kdor pa živi v mestu pa seveda ne more kuriti na drva ali pelete. Takšni uporabniki pa so odvisno od plina, ki prihaja iz uvoza in kateremu lahko cena skače gor in dol. Odvisno od politične in geostrateške situacije. Ampak tudi tukaj obstajajo alternative. IR paneli, lastne sončne celice na strehi in podobno. Modernejši objekti, ki nimajo v bližini gozda pa radi posegajo po toplotnih črpalkah v kombinaciji s sončnimi elektrarnami na strehi. A tisti, ki so doma izven mesta in imajo v bližini gozd, bodo z investicijo v kombinirano peč oziroma kombiniran kotel na biomaso prav gotovo v startu imeli manjšo investicijo kot tisti, ki si bodo na streho namestili sončno elektrarno in v kurilnico toplotno črpalko. Opcij, da smo na toplem je več. Na vas pa je, da se odločite katera bo za vas najbolj pravilna. Nekateri pač prisegajo na udobje in ne rabijo delati nič, drugi pa prihranijo pri ogrevanju in v ogrevanje vložijo poleg denarja še nekaj lastnega dela. Za kmečko okolje z gozdom v bližini je kotel Valher, Waltis, Kovintrade, Seltron, KWB, Viessman ali Hetz gotovo zanimiva rešitev. Kot vidite je proizvajalcev veliko in kdor hoče moder, rdeči, zeleni ali rumeni kotel si lahko izbere svojega. Nekateri kotli so malo dražji in malo boljši, drugi so malo cenejši in malo slabši. Pri večini pa lahko seveda zaprosite ob pravih pogojih za delno subvencijo države za modernizacijo vaše kotlovnice oziroma za pomoč pri zmanjšanju energetske revščine v Sloveniji. Biti neodvisen od cene električne energije in plina z uvoza je luksuz!

Dodaj odgovor