Kako so se suhoji spopadali z migi na afriškem nebu

To je bil prvi in edini primer v zgodovini, da sta se oba lovca ruske izdelave znašla na nasprotnih straneh v pravem boju.

Su-27 in MiG-29 sta dolga leta predstavljala hrbtenico ruskih zračnih sil; lahki MiG-29 je bil namenjen ustvarjanju zračne premoči, težji Su-27 pa prestrezanju sovražnih letal v širši okolici.

Zamišljeno je bilo, da se ta dva lovca, ki izpolnjujeta različne naloge, v boju dopolnjujeta. Medsebojni spopadi med njima so bili omejeni na šolske, vadbene manevre, dokler se leta 1999 nista znašla na nasprotnih bregovih v resničnem spopadu, in sicer med etiopsko-eritrejsko vojno.

Prevladovalo je mnenje, da MiG-29 v neposrednem boju proti večjemu in bolje oboroženemu Su-27 nima kaj dosti možnosti za zmago. Ne glede na to je o rezultatu spopadov odločala cela vrsta faktorjev, vključno z usposobljenostjo pilotov, ki so sedeli za krmili.

Davni partner

MiG-29

MiG-29javno lastništvo

Ruska vojaška tehnika se je na vzhodu Afrike pojavila koncem devetdesetih let, in to ne po naključju. Sovjetska zveza je Etiopiji desetletja dobavljala orožje ter pošiljala tja svoje vojaške svetovalce in inštruktorje.

Kljub razpadu ZSSR se te vezi niso popolnoma pretrgale, še več – k Rusiji se je v vojaških zadevah začela delno obračati tudi Eritreja, ki se je leta 1993 odcepila od Etiopije.

Ko se je leta 1998 med tema dvema državama začel razgrevati oboroženi konflikt za ozemlja ob meji, sta se obe obrnili k Rusiji za nakup vojaške tehnike, med drugim bojnih letal. A finančne zmožnosti držav so bile različne.

Poleti 1998 je Eritreja od Moskve kupila osem lovcev MiG-29A in dva MiG-29UB. Gospodarsko razvitejša Etiopija si je lahko privoščila dražje in močnejše suhoje. Decembra istega leta je bila podpisana pogodba za nakup šestih Su-27SK in dveh Su-27UB.

V okviru etiopsko-ruskega dogovora so etiopski piloti v letalski bazi Debre Zejit opravili usposabljanje pod vodstvom ruskih inštruktorjev. En del pilotov je odšel tudi na izobraževanje v višjo vojaško letalsko šolo v Krasnodar.

Eritreja je svoje karte stavila na ukrajinske vojaške strokovnjake, med drugim pilotske inštruktorje in tehnike, ki so prispeli v Eritrejo za servisiranje njenega skromnega letalskega parka.

Zračni boji

Su-27

Su-27Rob Schleiffert (CC BY-SA 2.0)

Prvi spopad suhojev in migov se je odvil 21. februarja 1999, ko sta dva eritrejska lovca skušala postaviti zasedo etiopskemu lovcu Su-27. Ta, ne samo da se je uspel izvleči iz zasede, ampak je onesposobil tudi enega od napadalcev. Eritrejci izgube svojega letala sicer niso priznali.

25. februarja sta se nad eritrejskim mestom Badme dva Su-27 spopadla s štirimi migi. Sledila je izmenjava raket na srednji razdalji, ki na koncu ni prinesla nobenih rezultatov, v bližnjih manevrih pa so zmago znova odnesli etiopski suhoji in Eritrejci so se po izgubi še enega letala umaknili.

16. maja istega leta sta dva eritrejska miga patruljirala nad mestom Barentu, ko ju je nenadoma napadlo več suhojev. Boj je bil kratek; en mig je bil zbit, drugi pa močno poškodovan, a je pilot uspel pristati na letališču v Asmari. Letalo je bilo treba nato odpisati.

Zmaga na kopnem

javno lastništvo

Su-27 je v prvem pravem zračnem spopadu proti Migu-29 odnesel prepričljivo zmago. Etiopski lovci so dosegli zračno premoč in nato začeli aktivno napadati kopenske cilje.

Potem, ko so si zagotovili premoč v zraku, so suhoji k zmagi pomagali še kopenski vojski na tleh. Etiopska vojska je leta 2000 zasedla vsa sporna ozemlja in sprti strani sta se usedli za pogajalsko mizo. Dokončna pomiritev konflikta je bila dosežena šele 18 let kasneje.

Eritrejci so bili nad bojnimi zmogljivostmi letal Su-27SK navdušeni in po koncu vojne kljub težkemu gospodarskemu stanju našli sredstva, da so od Rusije nabavili še nekaj teh lovcev.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor