Kakšno je COVID-19 stanje v splošni bolnišnici Celje?

Na bolnico v Celju smo poslali nekaj vprašanj v zvezi z stanjem v bolnici. Dobili smo zanimive odgovore.

V Splošni bolnišnici Celje kapacitete za obravnavo pacientov, tako tistih s covid-19 kot neokuženih pacientov z ostalimi zdravstvenimi stanji, varirajo glede na to, koliko kapacitet moramo v skladu z nacionalnim načrtom zagotoviti za paciente s covid-19. Te so se v prejšnjem, četrtem valu gibale od 120 navadnih in 35 intenzivnih covid bolniških postelj do 30 navadnih in 15 intenzivnih covid bolniških postelj. V »normalnih« časih, brez epidemije, je v bolnišnici dnevno hospitaliziranih med 450 in 470 pacientov.


Ob koncu četrtega vala, decembra lani, smo že začeli krčiti covid bolniške postelje in postopoma večali redni program zdravstvenih storitev. Zasedene smo imeli vse razpoložljive kapacitete, ki smo jih kadrovsko lahko obvladovali v teh posebnih razmerah. Operativni program smo povišali že na cca. 70 % obsega, ki smo ga opravljali pred epidemijo. Delno omejena je ostajala tudi ambulantna specialistična dejavnost (izvajala se je cca 80 %), saj je bil določen delež medicinskih sester prerazporejen na delo na covid bolnišničnih oddelkih.


Trenutno imamo v bolnišnici organizirana dva navadna covid bolnišnična oddelka, en intenzivni covid bolnišnični oddelek ter ločeno covid urgenco. Zaradi specifike obravnavane populacije imamo covid cono že ves čas epidemije vzpostavljeno tudi na Otroškem oddelku in na Ginekološko-porodniškem oddelku.


Zaradi ponovnega povečevanja covid pacientov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, moramo ponovno povečevati posteljne kapacitete za te paciente. V skladu z navodili Ministrstva za zdravje moramo trenutno zanje zagotavljati 54 navadnih covid bolniških postelj in 11 intenzivnih covid bolniških postelj. Danes zjutraj smo imeli v naši bolnišnici hospitaliziranih 55 bolnikov na navadnih covid bolniških posteljah in 7 na intenzivnih covid bolniških posteljah. Poleg njih je v covid conah Otroškega in Ginekološko-porodniškega oddelka hospitaliziranih še 13 bolnikov s covid.

Dodaj odgovor