Teledroid: Roskosmos predstavil novega robota za delo v vesolju

Ruska vesoljska agencija Roskosmos je prvič pokazala humanoidnega robota nove generacije Teledroid, zasnovanega za delo v vesolju.

Agencija je pred časom poročala o načrtih za izstrelitev Teledroida na Mednarodno vesoljsko postajo leta 2024. Poskusi, ki naj bi jih z njim izvajali na postaji, bodo podlaga za ustvarjanje robotov, ki bodo delovali na Luni in Lunini orbiti.

Teledroid ima obliko človeškega telesa. Deloval bo v načinu avatarja in kopiral premike operaterja v posebni obleki, ki se bo nahajal na Mednarodni vesoljski postaji ali v Centru za nadzor vesoljskih poletov. Robot bo lahko samostojno izvajal nekatere tipične operacije.

Fotografije in videoposnetki ter 3D model robota so bili objavljeni na spletni strani državne korporacije.

Leta 2019 je orbito že obiskal robot Fedor. Na vesoljski ladji Sojuz MS-14 je na osrednjem sedežu poveljnika ladje prispel na Mednarodno vesoljsko postajo, kjer sta ga preizkusila ruska kozmonavta Aleksej Ovčinin in Aleksander Skvorcov. Robot je delal z izvijačem, ključi in električnimi priključki, pa tudi vklopil vrtalnik in si obrisal roke z brisačo. Poleg tega so kozmonavti Fedorju postavili več kot 30 vprašanj in njegove odgovore posneli na video.

FEDOR ali Skybot F-850 je humanoidni robot, ki sta ga razvila znanstveno podjetje Androidna tehnika in Sklad za napredne raziskave po naročilu ruskega ministrstva za izredne razmere. Več o njem si lahko preberete tukaj.

Vir: si.rbth.com

Dodaj odgovor