Minister Hojs: Za vse, ki bodo bežali pred vojno, bomo solidarno poskrbeli

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik sta na današnji novinarski konferenci predstavila uvedbo začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na novinarski konferenci
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na novinarski konferenci | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve1 / 2

Zaradi kriznih razmer v Ukrajini je Svet Evropske unije 4. marca 2022 sprejel odločitev o aktiviranju začasne zaščite razseljenih oseb v Evropski uniji, ki omogoča takojšnjo in začasno zaščito osebam, ki so 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil.

»V kratkem času – v manj kot enem tednu – smo dosegli enotnost na ravni ministrov EU za notranje zadeve in sprejeli sklep o aktivaciji direktive o začasni zaščite.« Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem dodal, da je Vlada Republike Slovenije skladno s to odločitvijo 9. marca 2022 sprejela sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe iz Ukrajine v Republiki Sloveniji, ki je začel veljati 10. marca 2022. »Upravičenci do začasne zaščite bodo tako na bistveno hitrejši način kot pri rednem azilnem postopku pridobili pravice kot na primer do namestitve, prehrane, obleke, tudi minimalno žepnino. Če pa bo potreba, bomo zakon po hitrem postopku ustrezno tudi novelirali,« je še ob tem povedal Hojs.

Evropska komisija pripravlja smernice za izvajanje direktive, ki jih pričakujemo v kratkem. Namen je, kot je še pojasnil Hojs, »da bodo države članice čim bolj enotno pristopile k izvajanju direktive.«

Število Ukrajincev v Sloveniji se po ministrovih besedah povečuje. »V prvih dneh vojne so Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, s tem ko se zmanjšujejo absorpcijske sposobnosti sosednjih držav, na primer Poljske, Madžarske in Moldavije, ko bo treba poskrbeti za večje število oseb tudi za daljše časovno obdobje,« je še dejal minister in dodal, »da bomo za vse, ki bodo bežali pred vojno, solidarno poskrbeli.«

Dodaj odgovor