Kaj je socialna demokracija? Kaj je v predvolilni kampanji obljubljal SD?

Obstaja več idejnih in več političnih sistemov, ki vsakih toliko let na volitvah tekmujejo za prevlado. V Sloveniji so volitve drugačne kot v Ameriki in drugačne kot na Kitajskem. Ponekod je enopartijski sistem in so volitve le formalnost. To je recimo Kitajska. V Ameriki je dvopartijski sistem, kjer so vedno med zmagovalci demokrati ali republikanci. V Evropskih državah pa imamo več partijske sisteme z več strankami. Med njimi so recimo tudi stranke, ki so socialistične.

Kaj je torej socialna demokracija? Wikipedija nas pouči takole: Socialna demokracija je svetovno politično gibanje, ki se zavzema za reforme kapitalistične družbe z demokratičnimi sredstvi v korist delavskega razreda. Enakomernejšo razdelitev sadov skupnega dela v družbi naj bi dosegli z večjo vlogo države (in ali lokalnih oblasti) pri nadzoru nad delovanjem konkurenčnega trga in s prerazdeljevanjem dobrin, posebno možnosti šolanja, zdravstvenega in pokojninskega varstva. V Sloveniji zaradi dolge vladavine socialne demokracije torej imamo relativno ugodno javno šolstvo in tudi zdravstvo pa tudi kdor vplačuje v pokojninski sistem potem nekaj dobi nazaj. Seveda pa žal še vedno nimamo delitve dobička med zaposlene, razen redkih izjem in tudi penzije in pokojnine so za starejše prebivalce, ki so šli leta nazaj v pokoj bolj ugodne, kot za generacije, ki prihajajo. Lahko bi rekli, da so starejši poskrbeli za sebe, generacije, ki prihajajo pa bodo vsako leto na slabšem. Kaj torej storiti? Razmislite v smeri: DRUGAČE! PREMIŠLJENO! PREUDARNO! POŠTENO! PAMETNO! POGLEJTE KAJ DELAJO DRUGJE IN NAREDITE ENAKO ALI BOLJE!

Kaj so v volilni kampanji obljubljali socialni demokrati? Postopno na 32 urni delovni teden! SUPER! Delavec mora biti spočit in več preživetega časa s svojo družino poveča dobro voljo, storilnost in verjetno bo potem tudi manj bolniških. Se absolutno strinjam! Ukinitev dopolnilnega zavarovanja! OK? Od kje pa potem denar za zdravstvo? Z novimi davki? Razložite prosim! V 30 dneh do pregleda pri specialistu! Kaj ne bo več treba umreti preden pridemo do specialista? Super! Se strinjamo! Ampak lahko bi tudi hitreje kot v 30 dneh! Sončne elektrarne na vse strehe! Super! A kaj ko ljudje plačajo sončno elektrarno in mesece čakajo na dovoljenje? Razložite prosim, zakaj nekatere vloge niso odobrene in nekatere trajajo mesece? Ne razumem tega! Ampak ja, ideja je super! Sonček je zakon! Drugače! Je bil moto! OK, to pomeni drugače kot sedaj? Vse drugače ali samo nekaj drugače? Brezplačni vrtec za vse! Super! Ampak kdo ga bo pa plačal, če bo brezplačen? Več vlaganj v raziskave in inovacije! Bravo! Se strinjam! Ampak le pod pogojem, da ta vlaganja prinesejo družbeno koristne rezultate in povrnitev finančnih aspektov vlaganja! Lep primer je podjetje PIPISTREL, ki se je po letih trdega dela in vlaganja prodalo v tujino in ob prodaji je bivši lastnik državi vrnil vse subvencije z obrestmi vred! Najmanj 700 EUR pokojnine! Super, če se primerjamo z bivšo Jugoslavijo! Slabo če se primerjamo z Evropo! Tanja Fajon je na enem od plakatov tudi pokazala napis: Ekipa z načrtom! Upajmo, da to drži in da glasovi SD niso šli v nič! Regulacija cen vseh energentov! Da! Ker energente rabimo vsi in če cene niso regulirane lahko podivjajo in nasrkajo vsi razen elektro in plinska podjetja, ki na račun večine kujejo milijardne dobičke! Družinski zdravnik za vse! Super! A žal še vedno zdravniki včasih stežka sprejmejo paciente, se jim ne da delati in paciente odganjajo drugam ali sploh ne dvignejo telefona in je potrebno v realnem svetu klicati 112 , da prideš do pomoči, ker ti trije različni dežurni zdravniki ne dvignejo telefona. Ja, ja! Zdravniki so žal nekateri še vedno bogovi v belem, ki včasih ne vedo kaj je HIPOKRATOVA PRISEGA.

Na facebooku so socialni demokrati objavili:

Socialni demokrati imamo 240-stranski načrt velikih sprememb. Jasne rešitve za kakovostno in dostopno javno zdravstvo, za prodorno in inovativno gospodarstvo, za odličen sistem vzgoje in izobraževanja, za kakovostne javne storitve, za urejeno in demokratično družbo, za svobodne in neodvisne medije, za oblast pod močnim nadzorom civilne družbe. Naš načrt je nastajal v širokem in vključujočem procesu več kot dve leti, da smo se nastavili in sestavili za spremembe.

Vir: FACEBOOK SD

Držimo pesti, da imajo dober načrt! In držimo pesti, da se zavedajo, da zdravo gospodarstvo z zdravimi delavci in dovolj visokimi plačami in dovolj visokimi davki zagotavlja nemoteno poslovanje države in sistema. Če bodo davki previsoki bo kapital pobegnil. Če bodo plače prenizke bodo delavci delali slabo ali pobegnili. Najti se mora ravnovesje! Tanji Fajon in njenim socialnim demokratom želimo veliko uspeha in upajmo, da bo EKIPA Z NAČRTOM ne delala samo DRUGAČE, ampak tudi EFEKTIVNO, PREMIŠLJENO in POŠTENO! Ter da bodo za dobre vzglede dobrih praks pogledali tako na SEVER, JUG, VZHOD in ZAHOD!

Dodaj odgovor