Ob rekordni volilni udeležbi v Sloveniji na volitvah zmagala stranka Gibanje SVOBODA Roberta Goloba pred SDS

Izjava Gibanja svoboda ob preštetih skoraj vseh glasovih:

Z veseljem in zagonom obljubimo, da ne bomo počivali na lovorikah. Kot je v svojem nagovoru ob preštetih več kot 80 % glasov dejal predsednik dr. Robert Golob, bodo naslednji dnevi praznični, a obenem delovni. Čim prej moramo namreč sestaviti vlado, ki bo Sloveniji vrnila svobodo in vero v lepšo prihodnost.

Ob tej priložnosti čestitamo tudi SD in Levici, ki bosta v naslednjih dneh, verjamemo, naša glavna sogovornika in sodelavca. Posebej iskrena zahvala in globok poklon pa gre civilni družbi, ki je s svojimi pozivi na volitve zaslužna za izjemno volilno udeležbo. Hvala vam.

Razporeditev sedežev v DZ bo predvidoma sledeča:

Izjava drugo uvrščene SDS:

Predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša je danes po večini preštetih glasovnic v Cankarjevem domu dal izjavo za medije, kjer je dejal, da so rezultati volitev v Državni zbor leta 2022 približno jasni. “Zahvaljujem se volivkam in volivcem, ki so glasovali za SDS, zahvaljujem se našim ekipam, ki so garale v teh tednih volilne kampanje, še posebej obema volilnim štaboma v mojih volilnih okrajih in mojim koalicijskim partnerjem, kjer smo poleg tega, da smo opravili vse uradno delo, v kampanji tudi sodelovali. Rezultati so, kakršni so. Čestitamo relativnemu zmagovalcu,” je uvodoma dejal Janez Janša.

“Razmerja so bistveno bolj tesna, kot se je nakazovalo in prikazovalo. Deset tisoč glasov bi to lahko spremenilo. Žal mi je, da vse stranke, ki so tako ali drugače sodelovale v koaliciji, niso nastopile skupaj, rezultat bi bil lahko drugačen,” je nadaljeval predsednik in dodal, da rezultat je, kakršen je. “Daje sliko velike volilne udeležbe, ki jo pozdravljamo in želeli bi si, da bi na vseh volitvah v Sloveniji bila tako visoka volilna udeležba, tudi na lokalnih in predsedniških volitvah, ki nas še čakajo,” je poudaril predsednik SDS. Dodal je tudi, da so pred novo vlado številni izzivi, a so bili postavljeni trdni temelji, na katerih je možno dokaj mirno pluti naprej in se izogibati čerem, ki so znane.

“Slovenska demokratska stranka je bila dobri dve leti nazaj pred dilemo, potem ko je prejšnja koalicija vrgla puško v koruzo in dostopila, ali naj gre na predčasne volitve, kjer bi verjetno zmagala z veliko razliko, ali pa se žrtvuje, poveže različno misleče in sestavi koalicijo, ki se lahko spopade z epidemijo, ki je bila razglašena dan prej. Od takrat naprej smo bili trd boj, z rezultati, ki so vidni in razpoznavni, a niso bili toplo pozdravljeni v slovenskih medijih,” je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Tretje uvrščeni NSI so bili z rezultatom zelo zadovoljni:

Hvala za vaš glas! Hvala za vaše čestitke!
Hvala kandidatkam in kandidatom NSi za trdo delo. Hvala ekipi NSi za navdihujočo kampanjo. Hvala družini za nesebično podporo. Rekli so, da je nemogoče, da se NSi med strankami zavihti na zmagovalni oder. Vi ste dokazali, da se motijo. Hvala vam za zaupanje. NSi je zaradi vas danes tretja najmočnejša politična sila v državi. Rekli so, da po tej vladi ne bomo nikoli več videli parlamenta. Ravno tisti, ki so nam najbolj grozili, jih danes ni v parlamentu. Hvala za vaše jasno sporočilo, da se politikantstvo ne izplača. Rekli so, da se z dialogom in delavnostjo ne da ustvarjati volilenega rezultata. Vi ste dokazali, da trdo delo in dialog še vedno nagrajujete. HVALA! Računajte na NSi. Smo glas razuma, dialoga in delavnosti v slovenskem političnem prostoru.

SD s Tanjo Fajon je končala na skupnem četrtem mestu:

Čestitke Gibanje Svoboda, relativni zmagovalki volitev, in vsem strankam, ki so se uvrstile v parlament. Hvala moji ekipi in vsem, ki ste na terenu pomagali, da imamo Socialni demokrati (SD) priložnost Sloveniji vrniti zaupanje in normalnost. Obljubljam, da bomo branik pravne in socialne države.

Zadnja stranka, ki je prebila parlamentarni prag je gotovo nezadovoljna in takšna je bila tudi njihova izjava na socialnih omrežjih. Levica je namreč v primerjavi s prejšnjo sestavo parlamenta izgubila kar nekaj poslanskih sedežev:

»Na nikogar ne kažemo s prstom. V življenju je še bolj kot to, kako prenašaš zmage, pomembno dostojanstveno prenašati poraze. Obljubljam, da bo Levica (čeprav v okrnjeni zasedbi s petimi mandati) taka, kot je bila doslej. Borili se bomo za obljube in zaveze, ki smo jih dali ljudem.«

Stranke SAB, DESUS, POVEŽIMO SLOVENIJO in LMŠ ter ostali se niso uvrstili v parlament.

Dodaj odgovor