Posodobljena največja žaga v Sloveniji bo pospešila rast lesno-predelovalne industrije

V Ločah pri Slovenskih Konjicah je potekalo slavnostno odprtje povečane in prenovljene Žage Cugmajster, ki predstavlja največjo žago v Sloveniji. Skoraj 3 milijone evrov vredna investicija je s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v višini 1,34 milijonov evrov »dokaz, da lahko z domačo inovativnostjo, vztrajnostjo in pogumom uspešno izvedemo investicije v lesnopredelovalni panogi,« je na odprtju povedal pristojni minister Zdravko Počivalšek.

Minister Počivalšek je v nagovoru poudaril, da »tovrstna žaga pomeni dodatne priložnosti za lesno panogo v Sloveniji in da so takšne investicije najboljši način za zmanjšanje izvoza hlodovine ter povečevanje ugleda in vrednosti slovenskega lesa«.

Poleg tega smo pri javnem naročanju pomembno povečali obvezno uporabo lesa pri gradnji stavb, naročanju stavbnega pohištva in protihrupnih ograj. Iz leta v leto povečujemo sredstva za lesno industrijo, v novi finančni perspektivi do leta 2027 bomo ta sredstva podvojili na predvidoma 134 mio EUR. Danes lahko rečemo – lesna industrija ima svojega zaveznika in partnerja na strani države,« je na otvoritveni slovesnosti zaključil minister ter čestital direktorju g. Cugmajstru in njegovim zaposlenim ob novi pridobitvi.

Za podjetje Žaga Cugmajster, ki se je v svojih začetkih pred skoraj 40 leti ukvarjalo predvsem z razrezom hlodovine, nova pridobitev pomeni posodobitev in povečanje proizvodnih zmogljivosti. Sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 1,34 milijonov evrov, ki so jih pridobili z uspešno prijavo na javni razpis ministrstva za gospodarstvo, so namenili izdelavi gradnikov iz različnih vrst hlodovine za izdelavo masivnih elementov pohištva in masivnih plošč. V okviru projekta je podjetje vzpostavilo zaključeno linijo za decimiranje, kar omogoča fleksibilen tehnološki proces glede na specifične želje kupcev.

Direktor podjetja Alojz Cugmajster se zaveda velikega pomena nenehnega razvoja in dejstva, da se predelava lesa ne konča pri deski, zato s svojo ekipo že pripravlja načrte za investicije v lepljene profile in križno lepljene plošče.

Dodaj odgovor