Zakaj ZDA hlepijo po S-400 in kakšen je ta ruski sistem zračne obrambe?

S-400 je edini sistem na svetu, ki lahko sestreli nadzvočne in manevrirne rakete. Zahod že leta in leta poskuša ustvariti podobno tehnologijo.

Zadnjih nekaj tednov se v novicah pojavlja ideja o dobavi turških sistemov zračne obrambe S-400 Ukrajini.

ZDA in njihove zaveznice v Natu pritiskajo na Ankaro, naj Kijevu preda svoje napredne sisteme (kupljene v Rusiji), da bi lahko “zaprli nebo” pred ruskimi raketami in letalskimi napadi na vojaške cilje.

Kljub političnim pritiskom je Turčija večkrat zavrnila izročitev sistemov Ukrajini in vstop v neposredni spopad z Rusijo. Toda kaj je tako posebnega pri S-400 in zakaj zahodne države vztrajajo pri dobavi tega sistema namesto ameriškega Patriot PAK 3?

Kaj je S-400 in v čem se razlikuje od konkurence?

Lansirna naprava sistema zračne obrambe S-400 Triumf v Leningrajski regiji.

Lansirna naprava sistema zračne obrambe S-400 Triumf v Leningrajski regiji.Ministrstvo za obrambo Ruske federacije/Global Look Press

S-400 Triumf (ali Growler, kot ga imenuje Nato) je “pravi silak” v svetu zračne obrambe, odkar se je pojavil leta 2007.

Izvozna različica prepozna vse zračne cilje na razdalji do 400 km in jih sestreli že na razdalji 200 km. Sestreli lahko nizkoleteče manevrirne rakete, ki na poti do cilja spretno manevrirajo nad pokrajino, in supermanevrirne lovce pete generacije – sistem vse vidi, “ujame” in sestreli na varni razdalji.

Hkrati je v eni diviziji S-400 osem lansirnih naprav s 16 raketami za vsako vozilo (štiri v lansirni napravi + 12 v polnilniku). Ekipe zračne obrambe lahko v nekaj strelih sestrelijo do 128 letal pete generacije, manevrirnih raket in nadzvočnih raket.

“Ključna razlika med S-400 in ameriškim letalom Patriot PAK 3 je v njegovi zmožnosti delovanja na vse zračne cilje. “Ameriški je zasnovan tako, da uničuje le rakete, medtem ko proti letalom delujejo kompleksi THAAD. Po tehničnih značilnostih je vsak od njih enak ruskim sistemom zračne obrambe zadnje generacije S-300,” je za RT China povedal Aleksander Hramčihin, upokojeni častnik za bojni nadzor S-300P in namestnik direktorja Inštituta za politične in vojaške analize.

Po njegovih besedah sistem Patriot deluje le na tarče pod vnaprej določenim kotom 180 stopinj. Ruski S-400 pa zaobjame celih 360 stopinj.

Poleg tega sistemi Patriot potrebujejo pol ure, da namestijo svoje protiraketne sisteme na tleh. Preprosto povedano, ta čas je dovolj za uničenje vseh ciljev in zmago v bitki. Nasprotno pa S-400 potrebuje manj kot pet minut, da se pripravi v strelni položaj na tleh.Zenitni raketni sistem S-400 Triumf na

Zenitni raketni sistem S-400 Triumf na “bojnem dežurstvu” za zaščito zračnih meja Kaliningrajske regije. Sistemi S-400 Triumf so zasnovani za uničevanje vseh sodobnih in naprednih letalskih orožij.Vitalij Nevar/TASS

“Domača različica ameriškega sistema Patriot (vsi sistemi zračne in protiraketne obrambe, uvoženi na tuje trge, imajo v primerjavi z domačim trgom podcenjeno zmogljivost) ima največji doseg 180 kilometrov. To je celo manj kot pri izvozni različici S-400. Tudi v tem primeru zmaguje domači sistem,” dodaja Hramčihin.

Zakaj želijo ZDA “prenesti” S-400 v Ukrajino?

“Poleg Rusije so sistemi S-400 v uporabi na Kitajskem (4 divizije), v Turčiji (2 diviziji) in Indiji (dobava se je pravkar začela). Peking in New Delhi sta zaveznika Moskve in ne bosta prenesla naših sistemov zračne obrambe v Kijev. Ankara pa je zaveznica ZDA v Natu in Bela hiša ima v zvezi s tem svoje načine pritiska,” je dejal namestnik direktorja Inštituta za politične in vojaške analize.

Po njegovem mnenju lahko ZDA hipotetično izsilijo to vprašanje in “prenesejo” te sisteme v Ukrajino. Toda “prenesejo” le v narekovajih. S tem mnenjem se strinja več strokovnjakov.

“To je standardna zgodba o pridobivanju sovražnikove tehnologije med bojnimi operacijami. ZDA želijo posredovati pri prenosu sistemov S-400 v Ukrajino in omogočiti svojim strokovnjakom, da dokumentirajo tehnične značilnosti sistema med njegovo bojno uporabo,” je dejal Igor Korotčenko, glavni urednik revije Nacionalna obramba.Zenitni raketni sistem S-400 Triumf Ruske mornarice v Murmanski regiji. S-400 Triumf je sposoben hkrati najti in napadati več deset ciljev na razdalji več sto kilometrov.

Zenitni raketni sistem S-400 Triumf Ruske mornarice v Murmanski regiji. S-400 Triumf je sposoben hkrati najti in napadati več deset ciljev na razdalji več sto kilometrov.Pavel Lvov/Sputnik

Moskva in Washington sta podobno ravnala tudi med spopadi v Afganistanu in Vietnamu. Američani imajo zdaj priložnost, da dobijo več informacij o najnovejšem ruskem orožju med spopadi v Ukrajini.
Vendar pa Korotčenko meni, da Turčija ne bo pristala na sporazum z ZDA iz več razlogov.

“S-400 je osnova zračne obrambe Ankare, nadzor zračnega prostora v regiji pa je za predsednika Erdogana prednostna naloga,” dodaja analitik.

Poleg tega je Ankara ena glavnih upravičenk protiruskih sankcij.

“Ruski turisti bodo zdaj namesto v Evropo leteli v Turčijo. Poleg tega se turška podjetja pripravljajo, da bodo zasedla izpraznjene niše v maloprodaji in hitri prehrani. Zato, če upoštevamo gospodarske in politične razloge, Turki ne bodo predali S-400 Američanom, da bi jih nato ti izvozili v Ukrajino,” zaključuje Korotčenko.

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor