Kako se je v Rusiji pojavila čokolada

Čokolada ni bila izumljena v Rusiji, vendar so jo njeni prebivalci imeli strašno radi. Pravijo, da ga je ljubljenec Katarine Velike najraje užival s šunko ali piščancem.

Po eni od teorij naj bi v začetku 18. stoletja vročo čokolado iz Evrope v Rusijo prinesel car Peter Veliki. Plemstvo je pijačo iz kakavovih zrn takoj vzljubilo in jo poimenovalo “čarovniški napoj” in “sirup iz saj”. Morda se je tudi zato pojavila druga različica, povezana z imenom Katarine II.

Po tej teoriji se je vroča čokolada v Sankt Peterburgu pojavila konec 18. stoletja zahvaljujoč venezuelskemu veleposlaniku Franciscu de Mirandi. Podarili so ga najljubšemu knezu Potjomkinu, ljubljencu Katarine Velike, ki je izjemno cenil toplo pijačo. Ohranjeni so zapisi, da je Potjomkin petkrat ali šestkrat na dan pil kavo in čokolado, ki sta ju dopolnjevala šunka ali piščanec. Verjetno je imela tudi carica rada čokolado – dvor je naročil kakav in čokolada se je prijela, čeprav je bila še vedno zelo draga pijača in dostopna le visoki družbi. Francisco Miranda

Francisco MirandaJavna domena

Generalporočnik Konstantin Stackelberg, vodja dvornega orkestra Aleksandra III., je konec 19. stoletja v svojih zapiskih zapisal, da so “na carskem dvoru po jedi poleg kave postregli tudi skodelico čokolade, kar se je ohranilo še iz časov carice Katarine II.

Šele v 19. stoletju sta bila na voljo cenejši kakav v prahu in sladkor iz sladkorne pese, zato je pijača postala cenovno dostopnejša. Leta 1818 je obiskovalec Sankt Peterburga pisal v Moskvo o trgovini na Nevskem prospektu, kjer se je “prijetno sprostiti in popiti skodelico vroče čokolade”.Slavnostna večerja v Fasetni palači

Slavnostna večerja v Fasetni palačiMihail Ziči

Čokolada se je začela pojavljati v literarnih delih Dostojevskega, Gogolja in drugih. Pisatelj Ivan Turgenjev je na primer leta 1872 v zgodbi “Pomladne vode” takole opisal postrežbo: “…ogromen porcelanast lonček za kavo, napolnjen z dišečo čokolado, obdan s skodelicami, vrči s sirupom, piškoti in pecivom, celo s cvetjem.

Takratni recept za vročo čokolado je zapisan v priljubljeni kuharski knjigi iz leta 1861 “Darilo za mlade gospodinje” Jelene Molohovec: “Za 3 skodelice mleka vzamete od 50 do 100 g čokolade. Lahko jo naribamo ali nalomimo na koščke, zavremo z mlekom in ob tem pogosto premešamo, nalijemo v skodelice in postrežemo posebej s sladkorjem. Včasih dodamo žlico stepene smetane.

Največje tovarne čokolade pred revolucijo

Stavba tovarne slaščic Einema iz leta 1900.

Stavba tovarne slaščic Einema iz leta 1900.Javna domena

V drugi polovici 19. stoletja in na začetku 20. stoletja je bilo ustanovljenih približno 600 tovarn čokolade. Do leta 1914 (začetek prve svetovne vojne) je bilo v Sankt Peterburgu 170 tovarn čokolade, v Moskvi pa 213.

Tovarna Einema

Dmitrij Korobejnikov, Jekaterina Česnokova/Sputnik

Leta 1851 je Ferdinand Theodor von Einem, nemški podjetnik (državljan dežele Württemberg) (v Rusiji je prevzel ime Fjodor), na Arbatu odprl delavnico za proizvodnjo čokolade in bonbonov ter majhno slaščičarno. Podjetje se je izkazalo za uspešno in leta 1867 je lahko zgradil tovarno na Sofijskem nabrežju. Proizvodnja se je znatno povečala in do leta 1871 je bila pod vodstvom Einema in njegovega nemškega partnerja Juliusa Geissa proizvedena polovica moskovskih slaščic. Med letom so proizvedli 32 ton čokolade, 160 ton bonbonov, 24 ton čajnih piškotov in 64 ton lomljenega sladkorja.

Kupci niso oboževali le okusa sladkarij, temveč tudi pločevinaste škatle, v katerih so jih prodajali. Posebno drage so bile izdelane iz žameta, usnja, svile in z zlatim reliefom. V škatli je bilo tudi presenečenje. Skupaj s sladkarijami so prejeli brezplačne note šaljivega “Čokoladnega valčka” ali “Keks Galopa”.Javna domena

Med najbolj znanimi sladkarijami so bile sladkarije z imenom Medved kosmatinec (Мишка косолапый), ki so jih prvič izdelali leta 1913 in so še vedno zelo priljubljene. Oblika ovitka temelji na znameniti sliki Ivana Šiškina “Jutro v borovem gozdu”.

Tovarna Abrikosova in sinov

Javna domena

Z imenom Alekseja Abrikosova je povezana zgodovina ruske čokolade in preusmeritev čokoladnih izdelkov za otroke. In to ni naključje – z ženo sta imela 22 otrok. Spomladi leta 1879 je trgovska hiša Abrikosov in sinovi kupila zemljišče v okrožju Sokolniki, kjer je bila zgrajena tovarna slaščic. Leta 1880 je bilo ustanovljeno “Tovarniško in trgovsko združenje A. I. Abrikosova in sinov”.

Abrikosov je bil prvi v Rusiji, ki je suho sadje premazal s čokoladno glazuro, prej so ga uvažali iz tujine. Leta 1899 jih je čakal največji uspeh: družba Abrikosovih je postala dobavitelj Njegovega carskega veličanstva in je smela na etikete namestiti državni grb. Tovarna je bila prva, ki je proizvajala bonbone Gosje tačke (Гусиные лапки) (takrat znane kot Gosji nosi). V začetku 20. stoletja so v njej proizvedli približno štiri tisoč ton karamele, bonbonov, čokolade in piškotov.

Francoza Sioux

Leta 1855 sta francoska zakonca Adolphe in Eugenie Sioux v Moskvi odprla majhno slaščičarno z ročno izdelanimi bonboni. Njuni sinovi so nato nadaljevali posel svojih staršev in v 80. letih 19. stoletja ustanovili podjetje S. Sioux and Co. ter zgradili tovarno. Izdelovali so trdo čokolado, karamelo, nugat, pastile in marmelado. Specializirane trgovine Sioux so se pojavile v vseh glavnih mestih države.

Po revoluciji leta 1917

Javna domena

Sovjeti so imeli sprva negativen odnos do čokolade, saj so jo imeli za poslastico buržoazije. To pa ni preprečilo proizvodnje čokolad s slikami novih sovjetskih voditeljev na ovitkih. Kljub temu bonboni niso bili osnovna potreba, zato so bile razmere s hrano v državi precej težke.

Po revoluciji sta bili nacionalizirani tovarni Einema in Abrikosova; leta 1922 sta bili preimenovani v “Krasni Oktjabr” in tovarno Babajeva (po predsedniku okrožnega izvršnega odbora). Večina malih tovarn je bila zaprta. Družina Sioux je pobegnila iz države, njihova tovarna pa je bila ravno tako nacionalizirana.

Do sredine 20. stoletja se je odnos vlade do čokolade spremenil. Vlada je naročila tovarnam, naj proizvajajo bonbone iz mlečne čokolade, ki bi bili na voljo sovjetskim državljanom.Arhivska fotografija

Leta 1946 je Babajevska tovarna začela proizvajati prve čokoladne ploščice v večbarvni foliji v Rusiji. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je tovarna ustvarila nove vrste čokolade in sladkarij. Najbolj znani med njimi sta bili čokoladi Babajevski in Vdohnovenije (Navdih). V istem času (1966) je podjetje Krasni Oktjabr izdalo čokoladno ploščico z modrooko deklico z ruto – Aljonko, ki je pozneje postala ena izmed najbolj znanih čokolad.

Danes sta Slaščičarski koncern Babajevski in Krasni Oktjabr skupaj z drugimi tovarnami čokolade del velikega holdinga Združeni slaščičarji.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor