Ministrica in Predsednik Pahor v Benečiji na festivalu Senjam beneške piesmi

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in predsednik republike Borut Pahor sta se včeraj, 6. maja, udeležila tradicionalne prireditve Senjam beneške piesmi, ki se je odvila na Lesah v občini Grmek v Benečiji. Festival, ki s spletom dogodkov in glasbenih večerov že desetletja pomembno prispeva k ohranjanju, krepitvi in promociji zgodovinske in kulturne dediščine beneškega narečja in tamkajšnje glasbe, se bo zvrstil od petka do nedelje.

Nastopajoči otroci, štiri dekleta spredaj pred mikrofoni, zadaj zbor.
Nastopajoči otroki. | Avtor Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu1 / 2

Festival, ki ga od leta 1971 prireja Kulturno društvo Rečan Aldo Klodič, je kljub številnim izzivom, s katerimi so se soočali, v preteklosti Slovencem pogosto ne najbolj naklonjenih krajih, v štiriintridesetih izvedbah privabil več kot osemdeset avtorjev, ki so predstavili več kot štiristo pesmi v beneškem narečju. Mnoge med njimi so ponarodele, kar je bilo moč slišati in začutiti tudi sinoči. Glavni akterji pa so od nekdaj prav mladi, ki prek pesmi, kot najbolj privlačne govorice, utrjujejo rabo narečne besede in svojo beneško slovensko identiteto.

Pred začetkom festivala se je ministrica dr. Jaklitsch udeležila srečanja predstavnikov osrednjih organizacij slovenske narodne skupnosti iz Kanalske, Terske in Nadiških dolin ter Rezije s predsednikom republike Borutom Pahorjem,  ki je potekalo v prostorih Kulturnega društva Rečan Aldo Klodič. Predstavniki društev so predstavili svojo stvarnost in izzive, s katerimi se soočajo. Sogovorniki so izpostavili problematiko šolstva; imajo namreč le eno dvojezično šolo, še ta pa se sooča s pomankanja ustrezno usposobljenih učiteljev. Opozorili so tudi na perečo potrebo po slovenskih duhovnikih na tem območju. Ministrica jih je seznanila, da se bo na to temo v prihodnjem tednu srečala z novim predsednikom Slovenske škofovske konference. Želijo si tudi okrepitve čezmejnega sodelovanj s Posočjem in digitalizacije tega območja, ki je predpogoj za gospodarski razvoj območja in posledično zagotovitev delovnih mest za mlade. Tako bi ti lahko ostali ter si v teh krajih ustvarili družine in življenje. Posebna skrb pa je namenjena tudi zagotovitvi predstavnika slovenske manjšine v italijanskem parlamentu. 

Ob tej priložnosti so se predstavniki slovenske narodne manjšine za vso delo in prizadevanja v preteklih dveh letih zahvalili tudi  ministrici dr. Heleni Jaklitsch. Srečanje je vodila slovenska senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc, ki je tudi sicer zelo aktivno prisotna v slovenski skupnosti, udeležili pa so se ga tudi predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in generalni konzul v Trstu Vojko Volk.

Dodaj odgovor