Nasvet KGB-ja: Kako odkriti tujega vohuna

V času Sovjetske zveze je KGB napisal priročnik, v katerem je podrobno opisal, kako naj bi izgledal tuji vohun. Nekatere značilnosti so precej spominjale na Jamesa Bonda.

Sredi hladne vojne so morale varnostne službe na obeh straneh železne zavese ostati budne in paziti na vohune, ki jih je nastavil sovražnik. Sovjetska KGB je bila znana po svojem neusmiljenem boju proti vohunom CIA, ki so pod krinko delovali v Sovjetski zvezi.

Da bi svojim agentom pomagala odkriti vohuna med tujimi državljani, ki so zakonito prišli v ZSSR, je sovjetska tajna policija pripravila dokument z naslovom “Kako odkriti tujega vohuna”.

V priročniku, ki ga je mogoče najti na spletu, so navedene številne lastnosti, ki naj bi bile po mnenju KGB značilne za vohune, ki delujejo v ZSSR. Nekatere točke so poštene, druge pa zvenijo, kot da bi si jih izposodili iz knjige o Jamesu Bondu.

“Vodka Martini. Pretresena, ne zmešana.”

Priročnik KGB je razdeljen na poglavja, ki so posvečena različnim vidikom njegovega življenja v ZSSR. Nekateri deli podrobno opisujejo njegovo ravnanje z dokumenti, medtem ko drugi svetujejo sovjetskim protiobveščevalcem, kako lahko v biografiji potencialnega vohuna najdejo slepe pege.Legion Media

Vendar pa najzanimivejši deli priročnika KGB opisujejo vohunov videz ter njegov okus za alkohol in ženske.

“Videz: vedno urejen, čeden, kaže lastnosti kultivirane, nenavadno vljudne, spoštljive osebe, lastnosti, ki niso vedno lastne našemu povprečnemu delavcu. Je ustrežljiv in vljuden, zlasti do žensk (vstane, če v sobo vstopi ženska, ob pozdravu sname klobuk in redko poda roko),” piše v priročniku.Arhivska fotografija

Po podatkih KGB je bil tuji vohun vedno gentleman z elegantnim okusom in ljubitelj razkošja.

Tipičen vohun iz hladne vojne je cenil redke jedi, kot so ostrige in škampi. Za razliko od tipičnega sovjetskega delavca naj ne bi jedel kruha in je znal pravilno pripraviti koktajl.

Tuji obveščevalni agent “meša alkoholne pijače z ledom, vodo in jih pije v majhnih odmerkih, tako da ob tem uživa”, piše v priročniku.

“Vzoren delavec”

Glede na predpostavko, da ima vohun na voljo neomejena sredstva, je KGB sklepal, da tajnega agenta ne bo preveč zanimala višina njegove sovjetske plače.

“Išče delo s poenostavljeno registracijo in prilagodljivim urnikom. Izkazuje brezbrižnost do svoje prihodnje plače,” je zapisano v priročniku.

Hkrati je KGB predvideval, da bo vohun nagnjen k ugajanju svojim nadrejenim in da bo skušal delati več kot povprečen sovjetski delavec. V podporo temu argumentu je bila podana precej ironična razlaga.

Vohun je “razvil navado, da v proizvodnji dela le dobro, [ker] delodajalci v tujini ne tolerirajo slabega dela”, je navedeno v priročniku.

Vedno se najde kakšen ampak

Seveda nihče ni popoln… niti tuji vohun. In KGB je to vedel. Priročnik vključuje tudi lastnosti, ki so v ZSSR veljale za nesramne, vendar so bile po njihovem mnenju značilne za ljudi, ki so odraščali na Zahodu.

“V skladu s svojo navado lahko postavi noge na dvignjeno površino, žveči žvečilni gumi ali kadi na avtobusu, v kinu ali trgovini, kot je to običajno v številnih tujih državah,” piše v priročniku.Legion Media

Tuji vohun naj bi imel tudi “grdo” navado “prisluškovati pogovorom drugih ljudi”.

Poleg nekoliko smešnih nasvetov v slogu Jamesa Bonda priročnik orisuje pošten portret osebe, ki ceni zasebnost, išče tajne informacije in se izdaja z navadami, značilnimi za prebivalce zahodnih držav.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor