Ob 9. maju, dnevu Evrope

9. maja obeležujemo dan Evrope, simbol premostitve razkolov med evropskimi narodi in miru, ki ga je vzpostavila in ga mora negovati naša celina.

stisnjeni roki pred evropsko zastavo
9. maja obeležujemo dan Evrope, simbol premostitve razkolov med evropskimi narodi in miru, ki ga je vzpostavila in ga mora negovati naša celina | Avtor Shutterstock1 / 2

Skupne vrednote Evropske unije, ki izhajajo iz evropske dediščine in so zapisane v ustanovitvenih pogodbah, so razvojni in civilizacijski dosežek Unije in celotne Evrope. Zagotavljajo spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in človekovih pravic. Ne glede na različne zgodovinske, kulturne in narodnostne identitete nosijo države članice skupno odgovornost za ohranjanje teh vrednot, institucije in organi EU pa so ključna varovalka sodelovanja med narodi. Za dan Evrope je zgodovinskega pomena deklaracija francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana. In tudi danes je aktualna njegova vizija, da bodo konkretni dosežki gospodarske skupnosti dolgoročno ustvarili dejansko solidarnost med narodi, svetovni mir pa bo mogoč samo z ustvarjalnimi prizadevanji, sorazmernimi z nevarnostmi, ki ga ogrožajo. Solidarnost in enotnost, h katerima stremi Unija, se morata pokazati tako pri soočanju z zunanjimi izzivi kot pri razumevanju specifičnih kontekstov posameznih držav članic pri iskanju soglasnih rešitev. 

V dveh letih hude preizkušnje za državljane in gospodarstva zaradi pandemije covida-19 smo dokazali odpornost, enotnost, učinkovitost in sposobnost soočanja s težkimi izzivi. Danes je Evropa pred novo preizkušnjo ob ruski agresiji na Ukrajino. Ob tej vojni se ponovno kaže enotnost evropskih vrednot ter enotnost pri obsodbi in odporu proti vojni, vojnim zločinom in hudodelstvom v Ukrajini, ki terjajo preiskovanje in pregon.

Še zlasti v času kriz moramo krepiti zavest o pomenu Evropske unije, prehojene skupne poti, miru in zgodovine držav članic in celotne Evrope. Unija mora biti zgled tudi zunaj svojih meja in ostati odprta za države, ki se nam želijo pridružiti in deliti evropsko stabilnost, blaginjo in vrednote. Temu je bila Slovenija zavezana tudi v času svojega predsedovanja Svetu EU.

Lani in letos dan Evrope zaznamuje tudi Konferenca o prihodnosti Evrope. V lanskem letu se je 9. maja edinstveni proces posvetovanja z evropskimi državljani začel, letos se zaključuje. Evropski državljani so na številnih dogodkih in na spletni platformi povedali, v kakšni Evropi si želijo živeti in kako si predstavljajo, da lahko skupaj premagujemo izzive, naprej razvijamo evropski projekt ter še izboljšamo Unijo.

Želja miru in varnosti ni le sporočilo evropske himne Oda radosti, je tudi sporočilo mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so varno zavetje pred vojno poiskali v Sloveniji, v želji, da bi lahko še naprej študirali in igrali. Nadarjeni mladi glasbeniki iz Ukrajine so skupaj z mladimi glasbeniki iz Slovenije pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra 5. maja v Hiši Evropske unije v Ljubljani odprli teden Evrope, 11. maja pa bodo v Cankarjevem domu imeli večji nastop, na katerem bodo v sodelovanju z Unicefom Slovenija zbirali sredstva za pomoč ljudem iz Ukrajine.

Dodaj odgovor