Kaluško testo: Poskusite staro zdravo rusko sladico (RECEPT)

Brez olja, maščob in sladkorja. Kaluško testo bo postalo vaša najljubša sladica po vsakem obroku.

Kaluško testo se pogosto omenja v zgodovinskih dokumentih, osebni korespondenci, literarnih delih in se pojavlja celo na slikah iz 19. stoletja. Dolgo je veljalo, da je recept zanj izgubljen. Menijo, da se je ta sladica pojavila še pred slavnimi tulskimi medenjaki. Vsak, ki je takrat obiskal Kalugo (160 km južno od Moskve), je želel poskusiti to poslastico. Znano je, da sta jo na začetku 20. stoletja izdelovali družini Beljajev in Postnikov. Pravijo, da so nosilci te kulinarične tradicije namenoma skrivali svoj recept.

Kakšna sladica je pravzaprav to? Gre za mehko maso iz rženih drobtin, pomešanih z medom in začimbami. Maso so nekoliko segreli, vendar je niso spekli. Zato se ta sladica imenuje testo. Hranili so jo v kozarcih in jo postregli ob čaju kot sladico ali pa je služila kot darilo.

Ko je postal sladkor bolj dostopen, so ržene kolače začeli mešati s sladkornim sirupom. V začetku 20. stoletja so postale znane različice testa s pomarančno lupino, mandlji, pistacijami in kakavom. Glavne začimbe so bile zvezdni janež, cimet, kardamom in klinčki.

Način priprave te sladice se zdi na prvi pogled zelo preprost. Vendar je treba upoštevati nekatere posebnosti. Za kaluško testo se uporabljajo drobtine rženega kruha. Uporabila sem dve vrsti rženega kruha, Borodinski (z okusom koriandra) in navaden nizozemski rženi kruh. Kruh je treba narezati na majhne koščke in ga pred mletjem ali drobljenjem dobro posušiti. Zdrobljene drobtine je treba pred uporabo presejati. Grobe koščke je treba ponovno zdrobiti. Kar zadeva začimbe, sem uporabila muškatni orešček, cimet in vaniljevo pasto.

Sestavine:

Julija Mulino

  • Drobtine iz rženega kruha – 180 g
  • Med – 200 g
  • Voda – 200 ml
  • Zvezdni janež – 5 kosov
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna žlička vanilijeve paste

Priprava:

1. Zmečkajte krušne drobtine. Presejte jih, da nastanejo drobna moka.Julija Mulino

2. V posodo nalijte vodo, dodajte zvezdasti janež in cimet. Kuhajte približno deset minut.Julija Mulino

3. Zvezdni janež odstranite iz vode in vanj vlijte drobtine ter dobro premešajte.Julija Mulino

4. Dodajte med in vanilijevo pasto. Posodo postavite na šibek ogenj in nenehno mešajte testo, da se ne prime. Testo bo postalo gosto in se bo nekoliko speklo.Julija Mulino

5. Testo ohladite in oblikujete kroglice, tako da si pred tem navlažite roke. Lahko pa ga spravite tudi v kozarec.Julija Mulino

6. Testo lahko povaljate v različnih oreščkih, sladkorju v prahu ali kakavu.Julija Mulino

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor