Komu je posvečena edina umetniška instalacija na Luni?

1. avgust 1971, jugovzhodni rob Mare Imbrium (morja dežja). Poveljnik Apolla 15 David Scott je postavil aluminijasto skulpturo na prašno površino majhnega kraterja poleg parkiranega vozila za vožnjo po luni. Tisti trenutek je Luna postala največji razstavni prostor v vesolju.

Skulptura človeka, ki leži z glavo navzdol, z imenom Padli astronavt, je doslej edina umetniška instalacija na Luni. Devet centimetrov visoka figura nima spola in rasne pripadnosti. Izdelal jo je belgijski umetnik Paul van Hoeydonck, David Scott pa jo je prinesel v žepu svoje vesoljske obleke in jo položil na hladno lunino zemljo. V bližini je pritrdil ploščo z osmimi ameriškimi in šestimi sovjetskimi imeni tistih, ki so veliko prispevali k raziskovanju vesolja, a jih ni več med živimi.NASA

Theodore Freeman, Charles Bassett, Elliot See, Gus Grissom, Roger Chaffee, Edward White, Edward Givens in Clifton Williams so ameriški astronavti. Kaj pa sovjetski kozmonavti?

Vladimir Komarov

Vladimir Komarov

Vladimir KomarovVasilij Mališev/Sputnik

Njegova smrt je bila prva smrt v vesolju. Vladimir Komarov je bil kapitan vesoljskega plovila Sojuz 1, ki je v orbito poletelo aprila 1967. Opravil naj bi edinstveno nalogo: prvič naj bi povezal dve vesoljski plovili (takoj za njim je v orbito odpotovala posadka Sojuz-2). Toda že od samega začetka ni šlo vse po načrtih.

Najprej se ni odprl eden od solarnih panelov. Nato je odpovedal ukaz za usmeritev vesoljskega plovila proti Soncu, odpovedala je kratkovalovna komunikacija… Postalo je jasno, da je misija neuspešna in da se mora posadka vrniti.

V zadnji fazi spuščanja je prišlo do usodne napake: trakovi padala so se zvili in vesoljska kapsula Sojuz 1 pa je s hitrostjo približno 60 metrov na sekundo padla na tla in eksplodirala. Pozneje so konstruktorji priznali, da je bil Sojuz nepopoln in da astronavta ne bi smeli poslati v njem. Navsezadnje nobena od treh poskusnih izstrelitev brez posadke ni potekala brez okvare.

Jurij Gagarin

Jurij Gagarin

Jurij GagarinVladislav Kivrin/Sputnik

Jurij Gagarin je bil prvi človek v zgodovini, ki je poletel v vesolje. Njegov legendarni polet 12. aprila 1961, čeprav je bil naporen in težaven (kar je dolgo časa prikrivala državna propaganda), je bil nedvomna zmaga za vse človeštvo.

Po tem Gagarin ni več poletel v vesolje. Postal je namestnik vodje centra za usposabljanje kozmonavtov in poveljnik sovjetske ekipe kozmonavtov. Leta 1966 je bil imenovan za namestnika Komarova. Znano je, da je Sergej Koroljov, oče sovjetskega vesoljskega programa, Gagarinu obljubil mesto glavnega pilota v Sojuzu 1, vendar je Koroljovova smrt te načrte spremenila. Na Sojuzu je poletel Komarov in tragično umrl.

Gagarin je umrl dve leti pozneje, leta 1968, med vadbenim poletom z letalom MiG-15UTI. O vzroku Gagarinove smrti še vedno ni enotnega mnenja. Ena od različic, ki jo je predstavil kozmonavt Aleksej Leonov, je trdila, da je do tragedije prišlo, ko je v letalo trčil reaktivni lovec, ki je letel mimo. Po drugih podatkih je letalo trčilo v vremenski balon. Gagarin in njegov pilot inštruktor Vladimir Seregin sta izgubila nadzor in umrla.

Pavel Beljajev

Pavel Beljajev

Pavel BeljajevLev Nosov/Sputnik

Prvi sprehod človeka v vesolje se je zgodil ravno po zaslugi Beljajeva. Marca 1965 je s kopilotom Aleksejem Leonovom poletel v orbito. Beljajev je bil v vlogi poveljnika ladje, Leonov pa je imel nalogo izstopa v odprto vesolje.

V vesolju je bilo več nenormalnih situacij. Najprej se je napihnil Leonovov skafander, zato se nekaj časa ni mogel vrniti na vesoljsko ladjo. V zadnji fazi misije je prišlo do okvare sistema za nadzor položaja ladje. To je onemogočilo samodejni pristanek. Beljajev je moral ladjo usmerjati ročno, česar v vesoljskih poletih s človeško posadko ni storil še nihče. Posadka je pristala nepoškodovana, zahvaljujoč kapitanovi spretnosti.

Beljajev ni umrl v vesolju ali med usposabljanjem. To se je zgodilo leta 1970 po operaciji. Vzrok: zastrupitev zaradi vnetja potrebušnice.

Georgij Dobrovoljski, Viktor Pacajev, Vladislav Volkov

Od leve proti desni: Viktor Pacajev, Vladislav Volkov in Georgij Dobrovoljski

Od leve proti desni: Viktor Pacajev, Vladislav Volkov in Georgij DobrovoljskiAleksander Moklecov/Sputnik

Štiri leta po smrti Vladimirja Komarova je v vesolje odpotovala posadka treh kozmonavtov – Georgij Dobrovoljski, Viktor Pacajev in Vladislav Volkov. Junija 1971 so uspešno povezali prvo vesoljsko plovilo na svetu z orbitalno postajo Saljut-1 in se vrnili domov.

V nasprotju s Komarovim poletom je njihova misija potekala brez zapletov. Vse je potekalo gladko do trenutka, ko je v fazi spuščanja, 150 kilometrov od Zemlje, radijska komunikacija z kozmonavti nenadoma prenehala delovati. Kljub temu je vesoljska kapsula s posadko nadaljevala načrtovani spust. Vstopila je v atmosfero in pristala na ciljnem območju. Ko je na kraj nesreče prispela reševalna ekipa, so v kapsuli našli mrtve kozmonavte.

Kasnejša preiskava je pokazala, da se je prezračevalni ventil, ki je odgovoren za izenačevanje tlaka v kapsuli, odprl na višini 150 kilometrov, moral pa bi se komaj na višini 4 kilometre. Posadka je poskušala popraviti “puščanje”, vendar je po 40 minutah tlak padel in kozmonavti so izgubili zavest. Njihova smrt je bila ena najbolj tragičnih v sovjetski kozmonavtiki – in zadnja. Od leta 1971 med poletom ni umrl noben sovjetski ali ruski kozmonavt.

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor