NNN in Rio Mare v naravovarstveni čistilni akciji Skupaj očistimo našo obalo

V nedeljo, 5. junija, je potekala čistilna akcija Skupaj očistimo našo obalo, naravovarstvena akcija z namenom spodbujanja čiščenja slovenske obale, v kateri sta združila moči priljubljena blagovna znamka Rio Mare in društvo Naredi nekaj za naravo. Da bi pomembno obeležili bližajoči se 8. junij – Dan oceanov, so skupaj z ambasadorjem Rio Mare, slovenskim jadralskim šampionom Vasilijem Žbogarjem, in mnogimi podporniki očistili večji del oprskega priobalnega pasu od Mestne plaže Koper do občinske meje z Izolo, v sodelovanju s potapljači pa tudi morsko dno od koprskega mandrača vse do plaže v Žusterni.

Z družbeno odgovorno naravnanim projektom so organizatorji in sodelujoči zbrali skoraj tono odpadkov ter tako pripomogli k ohranjanju čistejšega okolja. Odslužene vrečke iz polivinila, plastenke in ostali plastični odpadki, ki plavajo po površju morja in so naposled naplavljeni na obalo, predstavljajo resen okolijski problem nepravilnega ravnanja z odpadki. A nič še ni izgubljeno, zatrjujejo v podjetju Rio Mare, kjer skrb za naravo in okolje postavljajo na prvo mesto. Z dobrimi okolijskimi praksami, ki jih učinkovito prepletajo v svoj poslovni model, odločno stremijo k ustvarjanju kakovostnega bivanja za trenutne in vse prihodnje generacije. V prizadevanjih za čistejšo slovensko Obalo so združili moči z društvom Naredi nekaj za naravo izpeljali projekt Skupaj očistimo našo obalo. Dogodek je potekal v nedeljo, 5. junija, k sodelovanju pa je med drugim privabila tudi ambasadorja Rio Mare, slovenskega jadralskega šampiona Vasilij Žbogarja, in še mnoge druge podpornike, ki so se pogumno lotili čiščenja večjega dela koprskega priobalnega pasu od Mestne plaže Koper do občinske meje z Izolo.Na omenjeno traso so se udeleženci odpravili peš oz. s supom, ki so si ga lahko brezplačno izposodili na informativnih točkah. V sklopu čistilne akcije je bilo v sodelovanju s potapljači izvedeno tudi čiščenje morskega dna od koprskega mandrača vse do plaže v Žusterni. Ob zaključku akcije so se zbrali v Centru vodnih športov Žusterna, kjer so ob manjši pogostitvi z dobrotami Rio Mare razglasili dosežke čistilne akcije in količino pobranih odpadkov. Podporniki projekta so Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Luka Koper.

Udeležencem in mimoidočim zagotovili kreativne delavnice z okoljevarstvenimi vsebinami Dogodek so si organizatorji zamislili nekoliko drugače. Poleg čistilne akcije, v sklopu katere so se udeleženci lahko preizkusili tudi v veščinah supanja, so na zbirni informativni točki v centru Kopra, na Ukmarjevem trgu in v Centru vodnih športov zagotovili tudi naravovarstvene delavnice s preventivnimi oz. okoljevarstvenimi vsebinami. Za piko na i so imeli udeleženci priložnost sami izdelati vrečko za večkratno uporabo ali unikatno majico. Trajnost in skrb za okolje zapisana v DNK podjetja Podjetje Bolton Food, ki ima v lasti blagovno znamko Rio Mare, je že od nekdaj zavezano k trajnosti. Leta 2009 je sodelovalo pri ustanovitvi mednarodne fundacije ISSF (International Seafood Sustainability Foundation), vodilne svetovne neprofitne organizacije za trajnostni ribolov tune. Podjetje je v raziskave omenjene fundacije investiralo že 12 milijonov dolarjev. Leta 2011 je predstavilo svoj projekt družbene odgovornosti, Odgovorna kakovost, ki odraža zavezanost podjetja k celoviti kakovosti in prevzemanju odgovornosti ob upoštevanju okolja in ljudi vzdolž celotne dobavne verige od ulova do potrošnika. Prizadevanja in skrb do okolja pa se tukaj še zdaleč ne končajo.

Podjetje je leta 2019 sklenilo novo mednarodno partnerstvo z WWF (World Wildlife Fund), s katerim v štiriletnem sodelovanju vzpostavljata novo in močno iniciativo Skupaj za oceane. Cilj omenjenega sodelovanja, ki zajema več držav, je do leta 2024 zagotoviti 100 % pridobivanje rib iz trajnostnih virov ter tako poskrbeti za zdrave oceane. Pomembne korake na poti do uresničitve cilja podjetje že uresničuje s tem, ko odločno sledi smernicam pridobljenega certifikata MSC, v skladu s katerimi je zavezana k odgovornemu pridobivanju tune iz ribolovnih območij z omenjenim certifikatom. Podjetje se tako lahko pohvali, da v tem trenutku že več kot 70 % vsega ulova tunine Rio Mare ustreza omenjenemu certifikatu MSC, ki sovpada tudi z robustnimi projekti za izboljšanje ribištva (FIPs).

Dodaj odgovor