Predsednik vlade dr. Robert Golob se je srečal z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Alexandrom Schallenbergom, ki se mudi na obisku v Sloveniji.

Predsednik vlade dr. Robert Golob in avstrijski minister za evropske in mednarodne zadeve Alexander Schallenberg pred zastavami
Srečanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Alexandrom Schallenbergom | Avtor Žan Kolman/UKOM1 / 5

Sogovornika sta spregovorila o odnosih med državama ter osrednjih evropskih temah s poudarkom na energetski situaciji kot posledici ruske agresije na Ukrajino. Govorila sta o pridobitvi alternativnih virov plina in ocenila možnosti širitve potenciala plinskega terminala na Hrvaškem (LNG Krk) in v Italiji (Adriatic LNG, Rovigo). Predsednik vlade se je zavzel, da bi Avstrija čimprej odpravila nadzor na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo. Minister Schallenberg je ob tej priložnosti predsedniku vlade Golobu prenesel čestitke avstrijskega zveznega kanclerja Nehammerja in ga povabil na obisk v Avstrijo.

Med Slovenijo in Avstrijo sicer poteka reden in intenziven dialog, kar vključuje tudi redne stike obeh ministrov, pristojnih za zunanje zadeve. Avstrija je pomembna gospodarska in politična partnerica Slovenije. Je najpomembnejša država investitorica Slovenije in 4. najpomembnejša izvozna partnerica Slovenije.

Dodaj odgovor