Sedem nenavadnih uličnih jedi iz Arktike (FOTO)

Sodobna arktična ulična hrana je vzela najboljše iz tradicionalne kuhinje nordijskih narodov in jih predstavila v novi interpretaciji. V Murmansku in sosednjih mestih nad polarnim krogom lahko ljudje na lokalnih festivalih in sejmih poskusijo nenavadno ulično hrano.

1. Beljaš iz rakovic

Gastronomski zemljevid Rusije

Beljaš je ena najbolj priljubljenih jedi za hiter prigrizek v Rusiji. To je ocvrta okrogla pita, običajno polnjena z mletim mesom. V Murmansku pa lahko najdete beljaš, polnjen z rakovicami. Pripravljajo ga v lokalni restavraciji “Carskaja ohota” (Carski lov), ki je specializirana za arktično kuhinjo, posebej za lokalne mestne sejme. Pred njihovimi tovornjaki za hamburgerje so vedno velike vrste! Mimogrede, beljaš z rakovicami je prejel glavno nagrado na gastronomskem festivalu “Arktična Filmska Kuhinja”, ki je konec maja 2022 potekal v Murmansku.

2. Zajburiha

Gastronomski zemljevid Rusije

Ta na prvi pogled neizgovorljiva beseda označuje jed, ki je nekaj med ribjo enolončnico in juho. Zajburiha je tradicionalna jed v kuhinji ljudstva Pomorov. Gre za kuhano ribo (najpogosteje trsko) s krompirjem, korenjem in čebulo ter včasih z bistro juho. Na jedilniku jo lahko najdete v turističnem kompleksu “Teriberski Bereg” na obali Barentsovega morja, v obliki ulične hrane pa jo lahko poskusite tudi na sejmih v Murmansku. To je zelo severnjaška hrana, ki v hladnem vremenu pomaga ohranjati toploto.

3. Jelenov stroganov

Gastronomski zemljevid Rusije

Znana ruska jed “goveji stroganov” je v arktični različici pripravljena iz jelenjega mesa. Izumili so jo ustanovitelji tovornjaka za hamburgerje “Mr. Black” iz mesta Zapoljarni posebej za mestne prireditve. Recept se sliši preprosto: plast pire krompirja, rezine divjačine v kremni omaki, nekaj brusnic in narezane kumarice. Postrežejo ga v lončku iz kraft papirja v slogu poke sklede.

4. JagelJož (JagelJež)

Gastronomski zemljevid Rusije

Jagel je pravzaprav lišaj s katerim se hranijo severni jeleni. Vendar pa je v severni kuhinji precej priljubljen tudi za ljudi. Jed, imenovana “JagelJož” (“Ježki z jagelom”), je ena od specialitet, ki jo lahko poskusite na smučišču v Polarnih Zorih in kot ulično hrano v Murmanski regiji. “JagelJož” so kroketi iz opečenega jagela z nadevom iz topljenega sira s kozicami, školjkami ali barjansko robido.

5. Barentsov žepek

Gastronomski zemljevid Rusije

Barentsovo morje prebivalcem Murmanska zagotavlja veliko severnih morskih sadežev. To je lokalnega izdelovalca hrane “Friendshef”, ki je specializiran za novo arktično kuhinjo, navdihnilo, da pripravi takšen sendvič. “Barentsov žepek” je žemljica iz ržene moke z jetri trske, rakovicami, ocvrtimi na maslu s česnom in limoninim sokom, krompirjem, jajcem in prelivom iz kisle smetane in gorčice. Barentsovi žepki so na njihovem rednem jedilniku in v tovornjakih ulične hrane na sejmih.

6. Severne palačinke

Gastronomski zemljevid Rusije

V mestu Zapoljarni imajo kavarno na kolesih z imenom “Palačinkarna” – ta je stalni udeleženec vseh sejmov v Murmanski regiji. Pripravljajo pečene ruske bline z različnimi arktičnimi nadevi. Najbolj priljubljeni so “Aroma severa” z divjačino, “Severni kot” s kozicami, “Bogastvo Arktike” s kaviarjem in brusnicami ter “Severni sij” z borovnicami in jagodami. Teh jedi zagotovo ne boste poskusili nikjer drugje!

7. Saamska uha (naglas na “a”)

Gastronomski zemljevid Rusije

Saami so avtohtoni prebivalci ruskega severa, ki se ukvarjajo z rejo severnih jelenov in ribolovom. Ena od najbolj znanih jedi teh ljudi je saamska ribja juha. Za razliko od drugih juh je saamska uha polnjena z jagodičevjem – večinoma z barjanskimi robidami in borovnicami. V navadi je, da se najprej poje riba in nato spije juha.

Vir.: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor