Slovenija je dom veliko vrst metuljev in zato je odgovornost Slovenije velika, da sodeluje pri zaščiti teh ogroženih vrst!

Metulji so najdopadlivejša skupina žuželk in ni otroka, ki ne bi stegnil ročice proti nežni živalic s prekrasnimi krili. Metuljeva krila so v resnici prozorna hitinska mreža pokrita s tisočimi barvnimi luskami, ki spominjajo na prah. Te krhke in nežne živalice so izredno občutljive na kakršnekoli spremembe v njihovem življenjskem okolju. To je tudi razlog, da postajajo vedno redkejši prebivalci naših travnikov.

Tako kot za čebele se bo potrebno potruditi tudi za metulje, da bodo ostali z nami in da jih bodo lahko občudovali še naši zanamci. Kljub temu, da je Slovenija s približno 20.000 kvadratnih kilometrih majhna dežela, pa premore veliko biotsko raznolikost. Zahvala visoki biotski raznovrstnosti je mogoče tudi več različnih geografskih pokrajin in visoka procentualna pokritost dežele z gozdovi.

Fotografija: Petrina Vake – Lokacija fotografije: Slovenija

Na podlagi zadnjih raziskav , pri nas v Sloveniji domuje 179 različnih vrst metuljev.

Določene vrste metuljev so omejene na Primorski pas, ker jim odgovarja mila mediteranska klima. To so vrste Coenonympha oedippus in Lycaena alciphron. Druge vrste kot so E. Colcaria ali genus Erebia pa najdemo v Alpskih pobočjih na nadmorski višini 1500 metrov, kjer so skupno odkrili več kot ducat različnih vrst. Primorska regija ima največjo bio diverziteto metuljev.

Kraška regija, suhi travniki, bogate travne površine in odprti gozdovi predstavljajo za njih idealne pogoje. Izjemen prostor je Kras, kjer so na površini 25 kvadratnih km našteli kar 129 vrst metuljev. Tudi Goričko je pravi raj za metulje. Od 179 odkritih sort v celotni Sloveniji so jih na Goričkem odkrili 100 sort

Že od leta 2020 je Slovenija kot članica EU zavezana k varovanju ogroženih vrste metuljev

Koraki za zaščito redkih vrst so: Redno spremljanje življenje metuljev v njihovem življenjskem prostoru in nadzorovati vplive kmetijstva. Ugotovitve znanstvenikov so, da se travniki preveč hitro pokosijo, uporaba določenih gnojil, bi za zaščito živalskih vrst lahko bila manjša. Problem so tudi širjenja kmetijskih zemljišč, in s tem zmanjševanje naravnega okolja za divje živeče živali, tudi metulje. Če želimo zaščititi metulje, moramo ohraniti cvetoče travnike in polja, ki so glavni življenjski prostor metuljev.

Fotografija: Petrina Vake – Lokacija fotografije: Slovenija

Kampanja zaščitimo metulje

Po zadnjih podatkih IUCN je na svetu več kot 178.000 vrst metuljev in moljev. Bolj natančno imamo 18.000 vrst metuljev in 160.000 vrst moljev z premerom kril od 1 cm do 31 cm. Povprečna življenjska doba metulja ali molja je 30 dni. Poznamo le majhen del vseh vrst, saj vsak dan na svetu odkrijejo kakšno novo živalsko vrsto, ki je prej nismo poznali. Vzrok za izumrtje vrst določenih živalskih vrst je izguba življenjskega habitata. Bodisi je to krčenje gozda s spremembo v kmetijsko zemljišče ali sprememba travnika v gradbeno parcelo. Na področju Evrope je največ različnih vrst metuljev v Italiji na drugem mestu pa je Turčija. A žal je potrebno ugotoviti, da statistični podatki Turčije kažejo na slabe številke in je tam veliko vrst v upadanju in se njihove številke hitro manjšajo!

Leta 2019 je bilo v brošuri o Bioloških Konverzacijah objavljeno, da je upad populacije metuljev v zadnjih 12 letih kar 53%. Januarja 2021 je bila narejena Globalna mapa metuljev in v organizaciji Friendoftheearth so prejeli 1500 slik metuljev iz 33 držav.

Pomagajmo graditi globalno mapo tudi mi , pomagajmo rešiti metulje. Pomagaj nam sedaj rešiti metulje tudi ti!

Kako pomagati organizaciji FOTE pri zaščiti metuljev?

Od blizu posnamite metulja, brez da ga preveč motite in sliko pošljite preko WhatsApp na: +39 351 2522520 ali preko emaila na: info@friendoftheearth.org skupaj z vašimi koordinatami.

Organizacija vam bo nazaj odgovorila za katero vrsto gre in prejeli boste tudi nekaj zanimivih informacij o vrsti. Z vašo fotografijo pa se bo dopolnil interaktiven zemljevid. Oseba, ki bo v enem mesecu poslala največ fotografij metuljev bo prejela nagrado – certifikat o sodelovanju.

Vila metuljka. Avtor: Petrina Vake

Dodaj odgovor