Kako so v stari Rusiji opijali tuje veleposlanike

“Car je poklical tudi mene in mi osebno ponudl čašo vina,” je zapisal Rafael Barberini, plemiški Italijan, ki je leta 1564 Ivanu Groznemu prinesel pismo angleške kraljice Elizabete. “Ta alkohol mi je takoj zmešal glavo, tako da smo pozabili na vsakršno spodobnost in skromnost in se zagnali proti vratom…, dokler nismo končno prišli do grajske verande, s katere so nas dvajset ali več korakov stran čakali služabniki in konji. Ko pa smo se spustili z verande, da bi prišli do konjev in se končno odpeljali domov, smo se morali še prebijati skozi blato, ki je segalo do kolen, in noč je bila temna, nikjer ni bilo nobene luči, tako da smo kar precej namučili, preden smo lahko sedli na konje.

Alkoholne dogodivščine, ki jih je opisal Barberini, niso bile edinstvene. “Mnogi tujci so se ob poznavanju ruske gostoljubnosti usedli za mizo s tesnobno mislijo, da bodo morali veliko piti,” je zapisal Vasilij Ključevski.

“Kar zadeva pivo, so ga pripeljali na saneh.”

Carska pojedina v Fasetni dvorani moskovskega Kremlja.

Carska pojedina v Fasetni dvorani moskovskega Kremlja.Javna domena

V petnajstem in šestnajstem stoletju so moskovski knezi in carji osebno pogostili vsako ambasado. V 17. stoletju se je pojavilo več tujih veleposlanikov, vendar pa Rusija ni imela z vsemi dobrih odnosov – od takrat je trapeza v prisotnosti carja in celo s pijačo postala privilegij le za najbolj častne in spoštovane veleposlaniške goste. Andrej Rode, tajnik danskega veleposlaništva v Rusiji pod vodstvom odposlanca Hansa Oldelanda leta 1659, opisuje, kako se je to zgodilo.

“Prinesli so pijačo: vino, med in vodko v 7 srebrnih in pozlačenih vrčih različnih velikosti in v 5 velikih kositrnih vrčih; pivo so pripeljali na saneh. Ko je bila miza pogrnjena, smo nanjo položili toliko posod, kolikor je bilo prostora, ostalo smo predali služabnikom, nato pa smo odposlanca povabili na kosilo. Po ruskem običaju smo mu za vzbuditev apetita najprej ponudili precej močno vodko iz zelo lepega kozarca, okrašenega z zlatom. Potem so vsem, ki so sedeli za mizo, nalili velik kozarec renskega rizlinga, ampak v pričakovanju prihajajočih zdravic si nihče ni upal dotakniti ga,” je zapisal Rode.

Ašmarin V. M. M., čaša, emajl, filigran

Ašmarin V. M. M., čaša, emajl, filigranBKHV (CC BY-SA 4.0)

Čaša v 17. stoletju je bila težka več kot 120 gramov, zato ni presenetljivo, da se danskemu odposlancu po takšnem začetku obroka ni mudilo piti renskega rizlinga. In kaj so Rusi počeli na takšnih praznikih? Po mnenju ruskih dostojanstvenikov in plemičev tistega časa je opijanje na kraljevem banketu in pravzaprav na vsakem banketu spoštovanja vredno dejanje, ki izkazuje spoštovanje do gostitelja. Avstrijski diplomat Augustin von Meyerberg, še en gost Moskve 17. stoletja, je pripomnil, da je “pijanost meja in da nihče ne zapusti jedilnice, ne da bi ga odnesli ven”. Mimogrede, tudi Meyerberg ni bil velik ljubitelj ruskih veleposlaniških sprejemov. Med enim od obiskov je bival pri Afanasiju Ordinu-Naščokinu, dejanskem vodji ruske diplomacije. Meyerberg je z olajšanjem ugotovil, da je Naščokin, “ki ni neumen posnemovalec naših običajev, s prijazno vljudnostjo odrešil od obveznosti pitja in zakona o pretiranem opijanju.

Vendar pa se te obremenjujoče dolžnosti za veleposlanike, ki niso bili vajeni ruske vodke, v stikih s carjem ni bilo mogoče znebiti – ruski diplomati so si očitno zadali izrecni cilj, da tujce na njihovo veliko začudenje opijejo.

“Lepo sprejeti goste pomeni obvezno jih opiti.”

Čaša bojarja in konjušnika Borisa Fjodoroviča Godunova. 1584-1591. Srebro, rezbarjenje, graviranje. Državni zgodovinski muzej

Čaša bojarja in konjušnika Borisa Fjodoroviča Godunova. 1584-1591. Srebro, rezbarjenje, graviranje. Državni zgodovinski muzejShakko (CC BY-SA 4.0)

Vodka (“krušno vino”, kot so jo takrat imenovali v Moskvi) je bila na splošno glavna sestavina zalog za tuje veleposlanike. V 16.-17. stoletju je bila v Moskvi še vedno izjemno draga pijača, katere monopol nad proizvodnjo je imela država. Toliko alkohola je na primer dobil John Meyrick, angleški veleposlanik v Moskvi pod vodstvom Mihaila Fjodoroviča. Meyrick je osebno prejel štiri skodelice vodke (približno pol litra), skodelico (1,1 litra) grozdnega vina, tri skodelice namočenega medu, skodelico in pol medice in vedro piva na dan. Plemiči, ki so spremljali veleposlanika, so prejeli štiri skodelice krušnega vina (vendar manjše stopnje kot veleposlanik), skodelico medu, tri četrtine vedra medice in pol vedra piva. Tudi preprosti uslužbenci v veleposlanikovem spremstvu so dobili dve vodki in pol litra piva. Količine so bile vsekakor veliko večje, kot bi jih lahko popili v enem dnevu. Zakaj je bilo vse to storjeno? Seveda zato, da bi pokazali bogastvo in radodarnost ruskega carja, in če je bilo mogoče, tudi zato, da bi izvedeli, kaj so veleposlaniki in njihovo spremstvo govorili na takšnih pojedinah.

Praznik za pomembne veleposlanike se ni končal v carski palači. Od konca 15. stoletja je veljala navada, da veleposlanika “napojijo” neposredno na veleposlaniškem dvoru, ki so ga Moskovčani zagotovili za nastanitev tujega gosta in njegovega spremstva. Kaj se je tam dogajajo, je podrobno opisal Sigismund Herberstein, ki je obiskal Moskvo v 16. stoletju.

Sigismund von Herberstein

Sigismund von HerbersteinJavna domena

“Ko veleposlanike izpustijo, jih prav tisti, ki jih spremljajo v palačo, odpeljejo nazaj v gostišče, rekoč, da jim je naročeno, naj bodo z njimi in zabavajo veleposlanike. Prinesejo srebrne sklede in posode, vsako z določeno pijačo, in vsi se trudijo, da bi opili veleposlanike. Odlično vedo, kako pripraviti ljudi do tega, da pijejo, ko nimajo več razloga, da bi dvignili čašo, začnejo piti na zdravje carja, vladarja, in nazadnje na dobro počutje tistih, ki imajo po njihovem mnenju kakršno koli dostojanstvo ali čast. Pričakujejo, da nihče ne bi smel ali celo ne more zavrniti skodelice v njihovo čast. Tako pijejo. Tisti, ki začne, vzame čašo in gre v središče prostora, kjer stoji z odkrito glavo in zgovorno pove, za čigavo zdravje pije in kaj želi. Potem se dotakne vrha čaše, da bi vsi videli, da je pil, in zaželi zdravja gospodu, za katerega pijejo. Nato gre na najvišje mesto in prosi, da napolnijo več skled, nato pa vsakemu izroči svojo čašo in pokliče ime tistega, za čigar zdravje naj pije. Vsi po vrsti morajo oditi na sredino sobe in se po izpraznitvi čaše vrniti na svoja mesta. Kdor se želi dlje časa izogniti pitju, se mora nujno pretvarjati, da je pijan ali da spi, ali pa vsaj zagotoviti, da ne more več piti, saj verjamejo, da je lep sprejem gostov in dostojno obnašanje v tem, da jih opiješ.

Tako v carski palači kot na “gostujočih” pojedinah na veleposlaniških dvorih so ruski policijski oficirji, ki so bili zadolženi za opijanje veleposlanikov, s seboj prinesli dolg seznam imen ljudi, za katere naj bi se pilo, da se razlogi za pitje ne bi končali. Kot piše Klučevski, “so sodni izvršitelji pogosto dosegli svoj cilj – opiti veleposlanika, kar ni šlo brez žalostnih zgodb. Hkrati pa so bili včasih doseženi tudi drugi pomembni cilji: opiti veleposlanik ni niti enkrat spregovoril o tem, kar mu je bilo naročeno, da mora imeti v mislih.

Obred poljubljanja

Obred poljubljanjaKonstantin Makovski

In kaj bi se zgodilo, če veleposlanik preprosto ne bi mogel toliko piti? V takih primerih je moskovski car svojemu gostu iz tujine milostno dovolil, da “mu ne dolivajo”, kot se je zgodilo z Ambrogiem Contarinijem pod velikim knezom Ivanom III. – Italijan je bil namreč sposoben spiti komaj četrtino kozarca, ki mu ga je dal car, vendar je sam Ivan Vasiljevič veleposlaniku dovolil, da ne spije celega.

“Njegovo veličanstvo je bilo zelo jezno.”

Največji navdušenec nad opijanjem tujih veleposlanikov in gostov pa je bil seveda Peter Veliki. Evropski gostje niso nikoli prej ali pozneje pili tako kot on. Friedrich Wilhelm Bergholz, holsteinski plemič, ki je osebno poznal Petra Velikega in je bil večkrat prisiljen piti v njegovi družbi, je o tem zapustil največje pričevanje. “Zelo sem se bal pijančevanja,” je priznal Holstein. To je razumel tudi njegov vladar, holsteinski vojvoda Karl-Friedrich: “Njegova visokost mi je prišepnila, naj v isto pleteno steklenico kot burgundec nalijem rdečo vodo in jo zmešam z vinom.” Tako je vojvoda svojemu podaniku svetoval, kako naj se spopade s Petrovim pijančevanjem.

Ruski car pred svojimi plemiči obglavi enega od uporniških strelcev.

Ruski car pred svojimi plemiči obglavi enega od uporniških strelcev.Hulton Archive/Getty Images

Karla Friedericha samega takšne metode niso rešile – car Peter je skrbno pazil, da so njegovi gostje “pravilno” pili na njegovo zdravje. Ko je holsteinski vojvoda med praznikom poskušal piti razredčeno vino, je Peter “vzel kozarec njegovi visokosti in mu ga vrnil z besedami: ‘Vaše vino ni dobro’. Ko mu je vojvoda ugovarjal, da je slabe volje in da ne more toliko piti, je car dejal, da je razredčen alkohol še bolj škodljiv od čistega, “in mu iz steklenice natočil močno in grenko madžarsko vino, ki običajno pije on”. Ko je Peter ugotovil, da nekdo ne pije dovolj, se je zelo razjezil. Kot se spominja Bergholz: “Car je ugotovil, da za mizo na levi strani, kjer so sedeli ministri, niso vsi nazdravili s čistim vinom ali vsaj ne z vinom, ki ga je zahteval. Njegovo veličanstvo se je zelo razjezilo in v njegovi navzočnosti vsem in vsakomur za mizo ukazalo, naj za kazen spijejo velik kozarec madžarskega. Ker je naročil, naj ga nalijejo iz dveh različnih steklenic, in ker so vsi, ki so ga popili, takoj postali pijani, mislim, da so v vino nalili vodko.”

Skratka, car Peter v svojem pijančevanju ni prizanesel ne sebi ne drugim. Prepiri in zmedene situacije so bili na carskih festivalih zelo pogosti. Bergholz je zapisal, da je bil “admiral [Apraksin] tako pijan, da je jokal kot otrok, kar je zanj ob takih priložnostih običajno. Princ Menšikov je bil tako omamljen, da je padel kot mrtev, njegovi podaniki pa so morali poslati po kneginjo in njeno sestro, ki sta ga s pomočjo različnih alkoholnih dišav spravili k sebi in prosili kralja za dovoljenje, da gre z njim domov. Skratka, bilo je zelo malo ljudi, ki niso bili popolnoma pijani…”.

Švedski princ Karl Friedrich

Švedski princ Karl FriedrichJavna domena

Znano je, da je imelo Petrovo pijančevanje včasih pošastne posledice – na primer kurlandski vojvoda Friedrich Wilhelm, s katerim je Peter poročil svojo nečakinjo Anno Ivannovno, ni preživel pijančevanja z ruskim carjem – dva dni po poročnem slavju je ženin umrl na poti iz Sankt Peterburga, sodobniki pa so dogodek pripisovali dejstvu, da se je mladi vojvoda nepremišljeno odločil tekmovati s Petrom v umetnosti pitja. Peter Veliki pa je bil zadnji od ruskih monarhov, ki je bil pripravljen tako odkrito piti s svojimi gosti in podaniki. V času vladavine poznejše dinastije Romanov je mogočna ruska tradicija alkoholne diplomacije že zamrla.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor