Kdaj so v Rusiji začeli piti kavo?

Na začetku 18. stoletja so v Rusiji kavo pili le dvorjani, in še to le po carjevi volji. Sprehodimo se po trnovi poti kave do dežele ljubiteljev kvasa in čaja.

Prva omemba kave je v ruskih dokumentih iz leta 1665, ko so jo carju Alekseju Mihajloviču predpisali kot zdravilo proti napihnjenosti, glavobolu in izcedku iz nosu. Ni znano, ali je takrat pomagala, vendar jo je zares okusil šele Peter Veliki, ko je leta 1697 obiskal Nizozemsko.

Kava ali vodka?

Skupščina pod Petrom I., 1858, Stanislav Hlebovski

Skupščina pod Petrom I., 1858, Stanislav HlebovskiRuski muzej/Javna domena

Peter je poskusil kavo z Nicolaasom Witsenom, amsterdamskim županom in direktorjem Vzhodnoindijske družbe. Potem, ko je car pohvalil kavni napitek, je Nizozemska začela Rusiji dobavljati kavna zrna s svojih plantaž na otokih Java, Sumatra in Cejlon.

Petru je bila kava tako zelo pri srcu, da je ob odprtju prvega muzeja v državi leta 1714 car ukazal, “da se ne sme le dovoliti vsem zastonj vstop, ampak tudi če pride kakšna skupina na ogled redkosti, jo na moj račun pogostite s skodelico kave ali kozarcem vodke”.

Počitek - kava in vodka, 1913

Počitek – kava in vodka, 1913Frédéric de Haenen/Javna domena

Car je ukazal, da se na zborovanjih pije kava, in višji sloji so bili prisiljeni upoštevati njegove ukaze, čeprav se jim je zdela neznosno grenka. Do konca leta 1724 je bilo v Sankt Peterburgu petnajst gostiln, kjer so lahko pili kavo. Vendar so tja hodili predvsem tujci.

Številne Petrove novosti ruski duhovščini niso bile všeč in kava ni bila izjema. Pojavili so se naslednji pregovori: “Čaj je preklet pri treh zborih, kava pa pri sedmih” (cerkveni zbor ali koncil je srečanje predstavnikov cerkve), “Krompir je preklet, čaj je dvojno preklet, tobak in kava sta trojno prekleta”, “Kdor pije kavo, ga bo Bog ubil”.

Kava za carice

Portret Katarine Velike, 1770, Fjodor Rokotov

Portret Katarine Velike, 1770, Fjodor RokotovErmitaž/Javna domena

Prva kavarna, v kateri je bilo mogoče kupiti kavna zrna, se je v Sankt Peterburgu pojavila leta 1740 po zaslugi Anne Ivanovne, nečakinje Petra Velikega. Bila je strastna ljubiteljica te pijače in jo je pila vsako jutro.

Lastniki kavarn so bili domačini iz Nizozemske, Nemčije in Anglije. Kavo so kuhali v bakrenih ali kositrnih džezvah, jo filtrirali in nato pili, kot so bili navajeni v svoji domovini, na primer nemško brez dodatkov ali dunajsko s stepeno smetano, ali pa z dodatkom medu, čokolade ali sladkorja.

Za drugo rusko carico nemških korenin, Katarino II., so povedali, da je popila do pet skodelic močne kave na dan – za pripravo ene skodelice je bilo potrebnih 400 gramov mletih kavnih zrn. In ko je eden od njenih podanikov spil skodelico kave, ki mu jo je ponudila carica, je ta skoraj umrl – tako zelo se mu je povečal srčni utrip.

Vedeževanje iz kavne usedline

Legion Media

S širjenjem kave je postalo priljubljeno vedeževanje iz kavne usedline, ki je bilo prvič omenjeno v dokumentih iz sredine 18. stoletja. Ob koncu stoletja so začeli tiskati knjige z navodili za razlago kavnih “simbolov”. Na plese in sprejeme visoke družbe so začeli vabiti “kavne dame”, ki so znale s pomočjo kavne usedline napovedati prihodnost.

Obstaja legenda, da je leta 1799 neka ciganka ruskemu carju Pavlu I. napovedala skorajšnjo smrt, za kar je skoraj plačala z življenjem. Sam car je bil umorjen leta 1801.

Jesenska kava (privatdozent Alfons Ernestovič Worms), 1900-1912

Jesenska kava (privatdozent Alfons Ernestovič Worms), 1900-1912Fotografija iz arhiva Ivana Vladimiroviča Jegorova/russiainphoto.ru

Vendar je takšna zabava, tako kot kava sama, ostala privilegij plemstva in carske družine. Do začetka 19. stoletja kava ni bila na voljo običajnim ljudem.

Ali je mogoče kavo uživati kot juho?

Portret O. S. Zetlina in D. Visockega. Ob skodelici kave

Portret O. S. Zetlina in D. Visockega. Ob skodelici kave”, 1913Leonid Pasternak/Kurska državna umetniška galerija. A. Dejneke/Javna domena

Leta 1805, med tretjo koalicijsko vojno (imenovano tudi rusko-avstrijsko-francoska vojna), so se ruske enote znašle v Avstriji, kjer so videle, da lokalno prebivalstvo z veseljem pije kavo. Vojaki so jo poimenovali “kava” (ime, ki jo danes nosi tudi v slovenščini!, op.ur.) in postali njeni veliki ljubitelji. Pravijo, da so jo sprva zajemali iz velikih krožnikov kot juho.

Študenti v kavarnah pred branjem. Reprodukcija risbe B. Lebedeva

Študenti v kavarnah pred branjem. Reprodukcija risbe B. LebedevaTASS

Z vojsko je kava v Rusijo prihajala ne le iz zahodne Evrope, temveč tudi z vzhoda. Kozaki na meji in v vojni z Osmanskim cesarstvom (1806-1812) so kot trofeje jemali vreče s kavnimi zrni in džezve za kuhanje kave. Tako je kava postala priljubljena na območju Azovskega morja in Kavkaza. Kozaki so razvili tradicijo, da so opoldne povabili svoje prijatelje in sorodnike na kavo. Kavo so postregli z mastno smetano ali začimbami.

Samovarji za kavo

Samovar z dvema pipama - za čaj in kavo, izdelan v začetku 19. stoletja.

Samovar z dvema pipama – za čaj in kavo, izdelan v začetku 19. stoletja.Nikolaj Pašin/Sputnik

Dodaten dokaz, da je kava v 19. stoletju postopoma prihajala v domove vseh skupin prebivalstva, so bili kavni samovarji, ki so se pojavili leta 1820. Videti so bili kot sploščen valj s ploščatimi ročaji, ki so bili vzporedni s telesom. Takšen samovar je imel okvir z zanko, za katero je bila obešena vrečka z mletimi kavnimi zrni. Samovarji za kavo so bili izdelani v dveh delih, ena posoda je bila za čaj, druga za kavo.

Javna domena

Ob tem so iznašli tudi načine varčevanja s kavo; dodajali so cikorijo ali jo pripravljali iz drugih sestavin (pražene ječmenove moke, zmletih želodov, rdeče pese, hruškovih semen, lubenični olupkov in regratovih korenin).

Kava v 20. stoletju

Kava (instant in zrnata)

Kava (instant in zrnata)Boris Babanov/Sputnik

Pred začetkom prve svetovne vojne so kavo uvažali, med vojno pa je bila uvrščena na seznam luksuznih izdelkov. Uvožena kava je bila do leta 1930 spet na voljo, vendar je bila še vedno draga in redka. Kava je postala cenovno dostopnejša šele v času Leonida Brežnjeva (1964-1982). Tudi sam generalni sekretar je jutro najraje začel s skodelico kave z mlekom. Takrat so večino kave uvažali iz Brazilije in Indije. Leta 1972 je ZSSR začela lastno proizvodnjo instant kave.

7. april 1977: Raisa Vicenko, delavka komunističnega dela, pripravlja še eno pošiljko kavnih avtomatov s samodejnim uravnavanjem temperature.

7. april 1977: Raisa Vicenko, delavka komunističnega dela, pripravlja še eno pošiljko kavnih avtomatov s samodejnim uravnavanjem temperature.Maksim Blohin/TASS

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor