Ministrica Bobnar je sprejela veleposlanico ZDA Harpootlian

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je sprejela veleposlanico Združenih države Amerike (ZDA) v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian. Strinjali sta se, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev zelo dobro.

Uvodoma sta sogovornici govorili o boju proti trgovini z ljudmi in 22. poročilu Zunanjega ministrstva ZDA o trgovini z ljudmi, ki države celega sveta uvršča v tri kategorije glede na stopnjo zagotavljanja minimalnih standardov na področju boja proti trgovini z ljudmi. Veleposlanica je pohvalila uvrstitev Slovenije v skupino držav tako imenovanega prvega tira, se pravi med države, ki v celoti izpolnjujejo minimalne standarde na področju boja proti trgovini z ljudmi. Ob tej priložnosti je ministrica povedala, da v okviru ministrstva deluje Služba za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi in dodala, da je prejšnji teden vlada imenovala novega nacionalnega koordinatorja za boj proti trgovini z ljudmi, to je postal državni sekretar dr. Branko Lobnikar.

V nadaljevanju sta posebno pozornost namenili zagotavljanju varnosti in mednarodnemu kriminalu. Kot je dejala ministrica, se po varnosti Slovenija uvršča v sam vrh držav EU in sveta. »Ne zaznavamo večjih varnostnih groženj zaradi vojne v Ukrajini, kljub temu pa dogajanje aktivno spremljamo in smo okrepili kriminalistično obveščevalne aktivnosti.« Na ministrstvu se zavedamo tveganja, ki ga v povezavi s trgovino z ljudmi predstavlja kriza v Ukrajini, in nevarnosti, da storilci tovrstnih kaznivih dejanj izkoristijo stisko in ranljivost oseb iz Ukrajine, vendar na ministrstvu ne razpolagamo z informacijami oziroma ugotovitvami, da bi v begunskem valu iz Ukrajine prišlo do porasta žrtev trgovine z ljudmi in izkoriščanja v Sloveniji. »Zelo pa nas skrbi dejstvo, da predvsem iz afriških držav v zadnjem času v Slovenijo pride zelo veliko ranljivih skupin, predvsem otrok, ki potujejo sami ali z odraslimi, ki niso del njihove družine in so izpostavljeni možnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Na ta pojav moramo biti še posebej pozorni,« je izpostavila ministrica.

Ministrica je predstavila razmere na področju migracij v Sloveniji in delo posvetovalnega telesa za migracije, katerega namen je priprava celovite migracijske strategije, v kateri bodo ključna vodila solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic. Izpostavila je, da smo začeli z odstranjevanjem 50 km žice na sicer 670 km dolgi meji s Hrvaško in izrazila prepričanje, da bo varnost zaradi prerazporeditev in uporabe novih tehnologij zagotovljena tudi v prihodnje.

Veleposlanica je izpostavila vprašanje glede novega predloga ZDA za sklenitev dvostranskega sporazuma za izmenjavo podatkov, kot dodaten kriterij za nadaljevanje Visa Waiver programa. Ministrica je poudarila, da o tem predlogu trenutno razpravljamo v okviru EU. Najprej bo potreben dogovor na ravni EU, kaj je v pristojnosti Unije in kaj v pristojnosti držav članic, šele nato lahko pristopimo k dvostranskim pogajanjem.

Na koncu je veleposlanica pohvalila požrtvovalnost naših gasilcev in ostalih sodelujočih pri gašenju požara na Krasu. Ministrica je dejala, da je to največji požar v zgodovini Slovenije in pohvalila izjemno solidarnost, ki so jo izkazali tako gasilci iz celotne Slovenije kot tudi številni iz tujine ter ostali sodelujoči. Omenila je tudi, da je bil prvič v zgodovini Slovenije kot pomoč gasilcem uporabljen tudi policijski vodni top.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in veleposlanica Združenih države Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian stojita pred zastavami
Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian | Avtor Ministrstvo za notranje zadeve

Dodaj odgovor