Na Krasu pogorelo 3.500 hektarov zemlje

Že deveti dan so na terenu sile, tako kopne kot terenske, ki izvajajo protipožarne aktivnosti na Krasu.

Kot je na novinarski konferenci poročal Samo Kosmač, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, je na terenu v vseh teh dneh sodelovalo okoli 10.000 gasilcev iz celotne Slovenije ter 1250 pripadnikov podpornih enot. Nekateri so na teren seveda prišli večkrat. Slovenska vojska, ki je zagotavljala ogromno podporo pri gašenju je dnevno uporabljala tri do štiri letalnike in helikopter za menjavo posadk. Naredili so 224 ur naletov in več kot 2000 ciklov, to pomeni zajem in odmet vode, kar predstavlja 30 ur dnevno. V vsem tem času so odvrgli več kot 2 milijona vode, je povedala podpolkovnica Nina Raduha.

Na intervenciji je danes sodelovalo skupaj 595 gasilcev, pripadnikov Slovenske vojske, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, zračnih sil, enota za hitre intervencije, Zavoda za gozdove Sežana in pripadniki Slovenskih državnih gozdov. Dva helikopterja Slovenske vojske, en helikopter s termovizijo, Pilatus in brezpilotni letalnik Slovenske vojske so izvajali gašenje posameznih žarišč in ogled požarišča s termovizijo, gasilci pa so čistili robove požarišča.

Intervencijski štab zelo pozorno spremlja tudi dogajanje na italijanski stran, saj ob južnem vetru obstaja nevarnost, da bi se ogenj razširil tudi na slovensko stran. Ta nevarnost obstaja predvsem na težko dostopnem terenu na Kremenjaku in proti Novi vasi. Veliko pozornost se namenja tudi severnemu pobočju Trstelja in njegovi okolici.

Danes je za nočno izmeno predvidenih 110 gasilcev, naslednji dan pa bo le te zamenjalo približno 115 gasilcev.

Iz zraka zajeta slika požara na pobočju.
Požarišče na Krasu. | Avtor Neja Pavlica

Dodaj odgovor