Rusi rešili severno medvedko, ki je imela v gobcu pločevinko kondenziranega mleka

Na severu Krasnojarskega ozemlja (v Sibiriji) se je zgodila prava reševalna akcija. Polarna medvedka je 20. julija prišla v odročno naselje Dikson s pločevinko kondenziranega mleka, ki je obtičala v njenem gobcu. Domačini so takoj poskušali pomagati ubogi živali, vendar jim to ni uspelo.

V videoposnetku, ki ga je objavil vodja Rosprirodnadzorja (Zvezne agencije za nadzor naravnih virov), domačin prosi medvedko, naj se mu približa, vendar ga ta ne razume.

Za pomoč medvedki so zaprosili veterinarje moskovskega živalskega vrta – v prvi vrsti zato, ker na Arktiki ni bilo potrebnih zdravil ali pripomočkov za takšne primere.

21. julija zjutraj so v Dikson prispeli veterinarji iz moskovskega živalskega vrta. Lokalna podjetja so pripravila tudi tri vreče rib – saj najverjetneje žival nekaj časa ne bo mogla loviti.

Rosprirodnadzor

Reševalci so medvedko našli 3 km stran od letališča Dikson. Začasno so jo uspavali in uspešno odstranili pločevinko. Veterinar je medvedki oskrbel jezik, ki je imel številne ureznine.

Po besedah moskovskega veterinarja Mihaila Alšineckega je šlo za mlado medvedko, ki je tehtala 80-90 kilogramov in je bila stara približno dve leti. “Jezik je poškodovan, vendar si bo verjetno opomogel, saj glavne mišice niso prizadete, poškodovana je le koža na površini. Zdaj ji bomo dali fiziološko raztopino, trenutno je v dobri anesteziji. V njej bo dovolj dolgo, da jo bomo lahko pripeljali do točke izpusta. Potem ji bomo dali protisredstvo in vse bo v redu.”

Rosprirodnadzor

Nato bodo medvedko odpeljali približno 100 km stran od Dixona, v njeno naravno okolje, in jo pustili tam z vrečami rib.

Medvedi so dobro znani ljubitelji sladkega. Na Arktiki severni medvedi pogosto prihajajo v naselja izmenskih delavcev in ljudje jih hranijo s kondenziranim mlekom. Na žalost lahko medvedi pločevinko prežvečijo, ne da bi se zavedali, da se lahko porežejo.

Rosprirodnadzor

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor