Nakupovalni vodič: Kupiti tablico, prenosnik, vse v enem PC ali kišto?

Tehnologija je v zadnjih letih napredovala, cene so padle in izbire na področju zabavne elektronike in elektronike za šolska in službena opravila je vedno več. Mimo so časi velikih katodnih CRT monitorjev, ki so sevali in zasedli pol mize. Mimo so časi, ko je stal prenosni računalnik 5x več kot kišta pod mizo. Prišle so tudi tablice in prišli so računalniki vse v enem. Na trgu je nastala zmeda in človek več ne ve kaj naj kupi! Tudi igralne konzole so zavzele del trga in potrebno se mi je zdelo napisati kratek članek o tem, kaj in zakaj kupiti ali ne kupiti! Uživajte ob branju! In ja dve novosti je potrebno omeniti kar na začetku! SSD diski NVME M2, ki konkretno pospešijo delovanje računalnika in nova moda prenosnika, ki se obrne v tablico in ima zaslon na katerega lahko pišemo. Pa še kaj se je nabralo od modernih zadev, na katere je potrebno biti pozoren.

Prenosnik za poslovneža, ki je veliko na poti!

Še lažje in tanjše rešitve pa potrebuje poslovnež na poti. Tukaj je standard zaslona 13,3 palca ali 14,1 palca in seveda procesor Intel i7. Včasih je podobne sisteme ponujal Sony VAIO za približno 1500 EUR do 2500 EUR. Še vedno jih za podobno ceno ali celo več ponuja konkurenca. Mi pa smo v ponudbi podjetja Notesniki.si našli zanimiv sistem ACER SPIN 5, ki ima super ceno glede na specifikacijoin je znižan z 1599 EUR z DDV na 1249 EUR z DDV. Mobilna delovna postaja ponuja kar 16 GB spomina, 1024 GB SSD diska in majhne mere. Pa še ugoden je! Občutek ob delu je fenomenalen in posebej je potrebno pohvaliti tipke pri sledilniku za prst in kakovost izdelave ohišja.Tipkovnica je osvetljena in s klikom na tipko se lahko izbere eno izmed 4 jakosti osvetlitve. V prenosniku je skrito pisalo in zaslon, ki je kontrasten in barvit je občutljiv na dotik ter na njega se lahko piše. Slike so simbolične. Ponudba velja do razprodaje zalog! Gre za model z vgrajenim procesorjem Intel Core i7 enajste generacije. Vgrajeni so različni priklopi in med njimi tudi USB-C in Thunderbolt 4!

Ultrabook prenosnik ACER Spin 5 je opremljen z nešteto možnostmi za povezljivost. Killer™ Wi-Fi 6 AX1650 WLAN in Type-C-priklopi z Thunderbolt™ 4 za hiter prenos video vsebin do 40 Gbit/s. Možnost priklopa dveh dodatnih zunanjih 4K zaslonov!

ACER SPIN 5 je pravi za vas, če želite srednje velik a zelo hiter prenosnik

Acer Active Stylus z tehnologijo Wacom AES 1.0 je kompatibilen z zaslonom na dotik in omogoča 4096 različnih nians pritiska. Občutek boste imeli, kot da pišete z pravim svinčnikom!

Prenosnik za zahtevnega igralca iger, ki ni veliko na poti!

Prenosniki za gamerje imajo RGB osvetljeno tipkovnico in vgrajene hitre komponente. Tukaj je novi LENOVO LEGION – AMD Ryzen 7 5800H, RTX 3060, 16 GB in cena okoli 1500 EUR pri Notesniki.si

Zmogljiv izdelek z dolgo avtonomijo baterije!

Življenje je polno kompromisov. Govorijo, da ne moreš imeti zmogljivega prenosnika in hkrati dolge avtonomije baterije! Govorijo, da je zmogljiv prenosnik težak in neroden! Nimajo prav! Zdaj so tukaj prenosniki zgrajeni na osnovi procesorjev AMD Ryzen generacije 5000, ki so hitri, zmogljivi in se lahko pohvalijo z dolgo avtonomijo baterije. Pri modelih Lenovo LEGION se je kombinacija AMD Ryzen procesorjev in Nvidia grafičnih kartic izkazala za odlično rešitev!

lenovo-legion-5-gen6-15inch-amd-02.jpg

Super zmogljivost za ustvarjalce vsebin in igralce iger!

NVIDIA® GeForce RTX™ 30 Series grafična kartica v prenosnikih je prava izbira za ustvarjalce oziroma kreatorje vsebin kot tudi za igralce iger!  Poganja jo arhitektura AMPERE! Ima vgrajena nova Ray Tracing jedra, Tensor jedra in zmogljive procesorje za streaming!  Izkusite fenomenalno grafiko in super igralsko izkušnjo! Umetna inteligenca na najvišjem nivoju!

lenovo-game-pass-v2.jpg

Lenovo izdelki so kompatibilni z Microsoft igrami!

Priklopite se na Microsoft XBOX trgovino in uživajte v več 100 različnih naprednih računalniških igrah! Nekatere igre so zastonj, druge je potrebno plačati!

Legion 5 (15″ AMD) Hero Internal

Novi nivo termalne kontrole!

Legion AMD prenosnik ima vgrajeno hladilno tehnologijo  Legion Coldfront 3.0. Dobro hlajenje pozitivno vpliva na vgrajene komponente in jim podaljša življensko dobo!

lenovo-legion-5-gen6-15inch-amd-05.jpg

Umetna inteligenca izboljša število slikic na sekundo!

Vgrajeni temperaturni senzorji prilagajajo hitrost vrtenja ventilatorjev in tako je hlajenje vedno optimalno in igralska izkušnja fenomenalna! Lenovo LEGION sistemi so torej dobro grajeni in dobro hlajeni!

lenovo-legion-5-gen6-15inch-amd-03.jpg

Hitri odzivni časi zaradi hitrega osveževanja zaslona

Osveževanje zaslona, ki je posebej pomembno za igralce iger je pri klasičnih zaslonih samo 60Hz. Pri Lenovo Legion prenosnikih je 120, 144, 165 ali 240 Hz! Za vas le najboljše!

Legion 5 (15″ AMD) Top View

Osvetljena tipkovnica!

Za delo ponoči bo poskrbela osvetljena tipkovnica. Pri določenih Lenovo modelih je osvetjena v več barvah. Pri določenih pa v eni barvi. Ampak skupno je vsem LEGION modelom, da je tipkovnica osvetljena! * slikice so lahko simbolične!


Kupiti tablični računalnik?
Kdo naj poseže po tablici? Prava izbira za otroke, ki spremljajo Youtube in igrajo igre. Prava izbira za izpopolnjevanje anket na terenu in prava izbira za gospodinjo, ki bo preko tablice gledala Mehiške nadaljevanke ali iskala kuharske recepte. Za manj zahtevne torej super! Ugodno, tanko in lahko. Cene že od 199 EUR naprej. Pa za najbolj zahtevne, ki bodo na tablice risali in ustvarjali pa se cene Jabolčnih premium izdelkov ustavijo pri 1199 EUR. Super! Za ustvarjalce vsebin, ki pišejo ali delajo kaj bolj resnega pa več ne! Premalo procesorske moči, manjka tipkovnica in premali zasloni! Torej nekaj, kaj ni za vsakega!

Kaj pa kišta? Klasičen PC?
Ta ima kar nekaj prednosti pred tablico in vse v enem računalnikom! Izbirate lahko med več komponentami! Komponente se lahko menjavajo! Na voljo imate procesorje AMD ali INTEL. Operacijske sisteme LINUX ali WINDOWS. Grafične kartice so lahko AMD RADEON, NVIDIA, INTEL ali MATROX. Diskov je lahko več. Kište na katere priklopite zunanjo tipkovnico, miško, monitor in tiskalnik so lahko glede na potrebe uporabnika različno obarvane, osvetljene z lučkami ali tudi ne in različno velike. Idealen za dnevno sobo je mini Lenovo. Takšen je recimo Lenovo IOT sistem z prednameščenim LINUX OS, ki bo več kot odlično služil za povezavo na TV in bo deloval kot strežnik za filme in povezal interent z vašim televizorjem, če ta ni dovolj pameten. Znižan z 369 EUR z DDV na samo 179 EUR z DDV.

Gamer, ki študira pa bo posegel po veliki kišti z lučkami in ventilatorji ter nanj namestil poleg pisarniškega paketa še marsikatero igro. Za igre oziroma gaming APPLE ni prava izbira. Tukaj prednjačijo sistemi HP, LENOVO, DELL, PCX, ALIENWARE, ASUS in PREDATOR od ACERJA. Prednosti klasične kište? Nadgradljivost. Večja zmogljivost. Slabosti? Ko zmanjka elektrike, se klasičen računalnik ugasne in tisto kaj ste delali na njem mogoče izgine v pozabo! Dodatne slabosti? Če v hiši zagori boste težko odnesli kišto s seboj, saj bo potrebno odklopiti kable! Ne morete ga vzeti s seboj v kafič in pokazati svojega dela kolegom ali sodelavcem! Ponuja pa veliko možnosti nadgradljivosti, menjavanje grafičnih kartic in marsikdo jih je pač navajen. Pa če si slučajno doma že lastite velik TV ali dober monitor, je kišta smiselni nakup, saj lahko te stvari uporabite.

Kako HP opiše svoj OMEN za 999 EUR z DDV?

HP OMEN gaming računalnik je zasnovan iz strasti do divje moči in neprimerljive hitrosti, zagotavlja neverjetno zmogljivost, ki je na voljo z procesorji Intel Core in vrhunskimi grafičnimi karticami NVIDIA GeForce RTX za izjemno hitre hitrosti sličic. HP OMEN 30, ki daleč presega zgornje meje manjših konfiguracijskih ploščadi, hkrati pa ohranja stvari hladne in tiho z izbanim sistemom za hlajenje, s tekočim hlajenjem je OMEN 30L čudež izdelave in dizajna, ki ga poudarjajo osvetljeni LED logotip in osvetlitev ter izbirna možnost prozorne stranske plošče, ki lahko prikaže notranjost prečudovitega računalniškega sistema. HP OMEN 30L ima za osrednji del vgrajen Intel Core i5 11600K procesor v sodelovanju z zmogljivo grafično kartico GeForce RTX 3060 12 GB. Posebnost je vodno hlajenje procesorja, ki zagotavlja prijetne temperature in stabilno delovanje. Za gladko sočasno delovanje več programov poskrbi kar 16 GB kakovostnega delovnega pomnilnika Kingstone Hyper X z RGB osvetljavo. Vezni nabor INTEL osnovne plošče ponuja vse potrebne priključke za povezavo komponent. Vgrajenega ima 1024 GB NVMe SSD diska za bliskovito hiter zagon sistema. Želite torej največ zmogljivosti in ne potrebujete prenosljivosti, potem je klasičen stacionarni računalnik oziroma gaming kišta za vas.

Kupiti torej prenosnik oziroma laptop?
Da. Prednosti so prenosljivost, možnost dela na terenu in ko zmanjka elektrike v hišnem omrežju bo baterija še naprej delala! Sicer ste omejeni na manjši zaslon kot pri klasičnem računalniku, a še vedno lahko v vaš prenosnik vtaknete kable od klasične tipkovnice, miške, tiskalnika in monitorja! Včasih je bil prenosnik luksuz, ker je stal 5x več kot klasičen računalnik z monitorjem. Temu danes več ni tako. Prenosnike se nove dobi že od 399 EUR naprej. Rabljene pa od 249 EUR naprej. S prihodom SSD diskov so postali še hitrejši.

Kakšen prenosnik kupiti?

Obstajajo različni prenosniki, ki so različno veliki, različno zmogljivi in ki stanejo različno veliko denarja. V vsakem primeru priporočamo takšnega z Microsoft Windows 10, saj so v Evropskem šolskem sistemu otroci že od malega navajeni na Microsoftovo okolje in takšni sistemi so v primerjavi z konkurenco podjetja Apple cenejši in na izbiro je več sistemov. Poleg tega ponujajo boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo, pa še različne programske opreme je več!

Prenosnik za babico in mamico!

Za babice in mamice, ki bodo gledale youtube filme in iskale kuharske recepte, ter prenosnik imele doma na jedilni mizi priporočamo prenosnik z diagonalo zaslona 14 palca, SSD diskom in 8 GB spomina. Intel integrirana grafična kartica bo dovolj in nameščeni morajo biti Microsoft Windows 10. Lahko izbirate med več modeli in še kaj! Priporočamo nakup novega prenosnika z procesorjem i3 ali Ryzen 3, da bo le ta vsaj nekaj časa aktualen. Prenosnik kupite v trgovini, kjer vam bodo lahko svetovali !

Povečaj svojo produktivnost s prenosnikom Acer Swift 3 ali Acer Swift 1

Opremljen z najnovejšimi Intel  ali AMD  procesorji in M2 hitrim SSD diskom je prenosni računalnik Acer Swift 3 pravaz izbira za študenta, oblikovalca vsebin ali multimedijskega delavca.acer-laptop-swift-3-kick-start-your-productivity-l

Do 12 procesorskih jeder pri najnovejših modelih

Izjemno odziven prenosnik z odličnim hlajenjem in dolgo avtonomijo baterije zaradi vgrajenih naprednih in varčnih komponent.
acer-laptop-swift-3-thermal-performance-up-by-35

Izboljšano hlajenje do 35% glede na konkurenčne sisteme

Acer TwinAir fan tehnologija izboljša hlajenje prenosnika in uporabniško izkušnjo.

Nakup v trgovini pomeni tudi garancijo! Če prenosnik nima 8 GB spomina v osnovi, se pozanimajte pri trgovcu, če je možno doplačilo za povečanje spomina. Dober nakup so sistemi Swift 3, saj imajo poleg klasične opreme še osvetljeno tipkovnico, kar bo olajšalo delo zvečer! Modeli Acer Swift in Aspire so na voljo v velikostih med 13,5 in 14 palca, kar je ravno dovolj veliko, da ni premalo in ravno dovolj veliko, da sistemi niso pretežki!

Prenosnik za otroke in velike fante, ki radi nažigajo igre?

Ker vsi vemo, da igralci iger zahtevajo le najboljše pri sistemih Acer Nitro 5 ne bomo našli procesorjev spodnjega ali srednjega razreda. Tukaj ni varčevanja pri komponentah! Vgrajeni so le procesorji višjega razreda z več jedri, ki omogočajo zaganjanje zahtevnih programov in zahtevnih iger. Podjetje Acer tukaj sodeluje s proizvajalci kot so INTEL, NVIDIA in AMD, ki za te sisteme izdobavljajo le premium komponente!

Da boste lahko delali tudi ponoči! Da se boste lahko zvečer igrali! Da boste nekaj posebnega! Zato ima ACER NITRO 5 osvetljeno tipkovnico! Da se vidi, da to ni navaden prenosnik, ampak gamerski stroj!

Za manjše mulce je mogoče dovolj dobra tablica. Za tiste od četrtega razreda naprej pa naj bo prenosnik takšen z vsaj 3D grafično kartico v kolikor želijo na prenosniku tudi malo zabave. Intel integrirana grafična kartica sicer zagotavlja daljšo baterijo ob delu izven elektronskega omrežja in mogoče se tudi malo manj greje, a mulc oziroma deklica bosta z integrirano rešitvijo grafične kartice brez 3D pospeševanja hitro nezadovoljen oziroma nezadovoljna, saj mu igre ne bodo delovale in hitro si bo izmislil še potrebo po igralni konzoli. V kolikor pa premorete več pod palcem in želite za vašega otroka kupiti nekaj, kaj bo aktualno več let pa se lahko spogledujete s sistemom ACER NITRO 5, ki je na voljo v različnih izvedbah. Vsem pa je skupno kakkovostno črno ohišje!

Posebnost prenosnikov ACER NITRO 5 je višja kakovost izdelave v primerjavi s serijo ASPIRE! Poudarek ni samo na hitrih komponentah, ampak tudi na detajlih pri izdelavi. Ohišje je narejeno iz boljših materialov in boljša je tudi LCD IPS matrika zaslona, ki pri resoluciji 1920 x 1080 ponuja kar 144 Hz osveževanja! Pravi stroj, ki vam bo pri nažiganju računalniških iger prikazal več sličic na sekundo!

Prenosnik za varčnega študenta in šolarja ali avtomehanika!

Ko študent na rajžo gre se je včasih reklo in tako je še danes. Študentje so mobilni in prenosnike nosijo s predavanj domov in iz šole do študentskega doma. Za takšne potrebe je fino, če je sistem lažji in prav gotovo bo fino imeti računalnik z manjšimi merami in manjšim zaslonom. Tukaj ponuja podjetje LENOVO ThinkPad A275 dobre rešitve po pametni ceni. Zakaj pametna cena? Ker gre za RENEW obnovljen sistem prejšnje generacije, ki pa je kljub temu še vedno zelo zmogljiv. Sistem z 12,5 paličnim zaslonom in zelo kakovostnim ohišjem je v akciji TUKAJ. Gre za model z AMD A10 procesorjem, 8 GB spomina in 128 GB hitrega SSD diska. Cenovno je znižan na študentu prijaznih 250 EUR z DDV. Originalna cena je pred znižanjem bila 499 EUR. Količina teh akcijskih modelov počasi pojenja!

inčnikom na papir. Svinčnik se v 15 sekundah napolni za 90 minut dela!

Še več zanimive ponudbe najdete na: www.NOTESNIKI.si

Dodaj odgovor