VW sporoča da so dobavni roki za E-avtomobile daljši

Razlogov za daljše dobavne roke je veliko. Pri električnih avtomobilih so to trenutno …

– povečano povpraševanje,
– omejena razpoložljivost polprevodnikov in
– zaostreno stanje oskrbe na svetovnem trgu.

Zaradi spletnega nakupovanja z ekspresno dostavo smo se navadili na bliskovito hitro dobavo naročenega blaga. Pri avtomobilih pa je dobavni rok od treh do šestih mesecev nekaj povsem običajnega. Ravno električni in hibridni avtomobili so trenutno zelo priljubljeni. Poleg tega so v avtomobilski industriji po vsem svetu prisotne zamude v dobavnih verigah. To je izziv, s katerim se trenutno soočajo skoraj vsi proizvajalci – in ki kratkoročno podaljšuje čakalne dobe tudi za nova vozila z drugimi vrstami pogonov.

VW ID.5 stoji pred odprto garažo

Posledice velikega povpraševanja

Že leta 2021 se je Volkswagnova prodaja električnih avtomobilov v primerjavi s predhodnim letom več kot podvojila. Po eni strani je to posledica uspeha naše serije popolnoma električnih vozil ID., po drugi strani pa državnih subvencij, zaradi katerih je ta prehod trenutno še posebej privlačen. Zato si prizadevamo, da bi naročene električne avtomobile zagotovili čim prej. Vendar pa lahko povpraševanje včasih preseže naše zmogljivosti. 

Stanje oskrbe na svetovnem trgu

Trenutne razmere v Ukrajini še dodatno zaostrujejo napeto stanje oskrbe na svetovnem trgu. Kljub ozkim grlom in zamudam v dobavnih verigah po vsem svetu delamo vse, kar je v naši moči, da bi čim bolje zadostili povpraševanju. Električna mobilnost kot alternativna oblika pogona ravno zdaj še bolj pridobiva na pomenu.

VW ID.5

Učinki krize na področju polprevodnikov

Na dele avtomobilske industrije vpliva tudi kriza pri oskrbi s polprevodniki. V sodobnih avtomobilih se namreč uporabljajo posebni čipi z večjo zanesljivostjo, ki jih ni mogoče preprosto zamenjati z nadomestnim izdelkom. Zaradi omejene razpoložljivosti se lahko proizvodnja določenih modelov zamakne, zaradi česar se podaljšajo čakalne dobe. Občutno umiritev te situacije pričakujemo v letu 2023. 

Dodaj odgovor