Zakaj je bila rdeča glavna sovjetska barva?

Kako so se pojavile rdeče zvezde

Vse se je začelo, še preden je bila uradno ustanovljena sovjetska država. ‘Rdeča garda’ je bila prostovoljna oborožena skupina, ki je podpirala boljševike. Takoj po prevzemu oblasti med revolucijo leta 1917 je bila ustanovljena ‘Rdeča armada’ delavcev in kmetov, ki je boljševike podpirala v državljanski vojni v boju za oblast proti Beli armadi monarhistov. Rdeča armada je bil uradni naziv za oborožene sile države do leta 1946, ko se je preimenovala v ‘Sovjetsko armado’.

Simbol Sovjetske armade in znameniti propagandni plakat iz državljanske vojne - Si se prijavil kot prostovoljec?

Simbol Sovjetske armade in znameniti propagandni plakat iz državljanske vojne – Si se prijavil kot prostovoljec?Javna domena

Ni presenetljivo, da je bil simbol vojske rdeča peterokraka zvezda. Prvotno je bila simbol Marsa, rimskega boga vojne, zato so jo kot grb uporabljale vojske več držav, med drugim tudi ZDA (rdeča zvezda je bila nacionalni znak vseh vrst, ki so jih uporabljala ameriška vojaška letala, v letih 1916-1917 je bila uporabljena v mehiški ekspediciji). Tudi vojska poznega Ruskega imperija je uporabljala zvezdo, vendar rumeno, z državnim simbolom dvoglavega orla znotraj nje.

Tako se je rdeča zvezda pojavila na uniformi Rdeče armade – in nato povsod. Rdeče zvezde so v tridesetih letih 20. stoletja nadomestile pozlačene orle na stolpih Kremlja.

Aleksej Druzginin/Anton Denisov/Tiskovni urad ruskega predsednika

Rdeče zvezde so bile nato postavljene na vrh sovjetskih novoletnih dreves. Rdeče zvezde so bile celo na nagrobnikih namesto krščanskega križa.

Revolucionarna rdeča

Rdeča barva ima še en pomen. Od francoske revolucije leta 1789 je rdeča veljala za barvo revolucije, barvo krvi, ki so jo ljudje prelili v boju za svobodo. Rdeča zastava je bila večkrat uporabljena v različnih državah.

Henri Félix Emmanuel Philippoteaux. Lamartine zavrne rdečo zastavo pred Hôtel de Ville leta 1848

Henri Félix Emmanuel Philippoteaux. Lamartine zavrne rdečo zastavo pred Hôtel de Ville leta 1848Petit Palais / Javna domena

Boljševiki so se morali znebiti vseh carskih simbolov in barv (vključno z dvoglavim orlom in nacionalno rusko belo-modro-rdečo zastavo), zato so si morali izmisliti nove močne znake, s katerimi so jih nadomestili.

Javna domena

Rdeča zastava je postala “simbol državne suverenosti ZSSR ter nezlomljive zveze delavcev in kmetov v boju za izgradnjo komunistične družbe”. Na njej je kraljeval znak srpa in kladiva (zveza delavskega in kmečkega razreda) ter rdeča peterokraka zvezda, ki je bila pojasnjena kot “simbol končne zmage idej komunizma na petih (naseljenih, torej brez Antarktike) celinah sveta”.

Barva komunizma

Rdeča zastava je bila uradni simbol Sovjetske zveze do njenega razpada leta 1991 in je postala simbol komunizma kot celote. Države vzhodnega bloka, kjer je imela ZSSR velik vpliv, so tudi imele rdeče barve (ali celo rdeče zvezde) na svojih zastavah, zastave držav, kot so Kitajska, Vietnam in Severna Koreja, pa še vedno spominjajo na sovjetsko rdečo zastavo.

V sovjetologiji, vedi, ki raziskuje sovjetsko zgodovino in njen vpliv na svetovno ureditev, obstaja izraz ‘rdeči imperij’ ali ‘sovjetski imperij’. Rdeči imperij in vzhodni blok držav pod njegovim vplivom sta bila v hladni vojni seveda nasprotnika “kapitalističnih” držav… In predvsem ZDA so bile tiste, ki so Sovjetsko zvezo imenovale ‘imperij zla’.

Vir: Si.RBTH.com

Dodaj odgovor