Zakaj je bilo vegetarijanstvo tako priljubljeno v carski Rusiji?

Lev Tolstoj, Ilja Repin in Nikolaj Leskov so bili vegetarijanci, ki so za seboj potegnili veliko sledilcev. Dejstvo, da o tem ne vemo skoraj ničesar, je zasluga sovjetskega obdobja, ko je bilo vegetarijanstvo prepovedano.

“Bil je čas večerje in vstopili smo v jedilnico. Na mizi na mestu, kjer naj bi sedela teta, je ležal velik kuhinjski nož, na nogo stola pa je bil privezana živa kokoš. Uboga ptica je brcala in za seboj vlekla stol. “Vidiš?” je rekel oče naši gostji. “Ker vemo, da rada ješ živa bitja, smo zate pripravili piščanca. Nihče od nas ga ne more ubiti, zato smo ti pripravili to smrtonosno orodje. Naredi to sama.” “Še ena tvoja šala!” je v smehu vzkliknila teta Tanja. “Tanja, Maša, takoj odvežite ubogo ptico in ji vrnite svobodo.”

Takoj smo izpolnili tetino željo. Ko smo piščanca osvobodili, smo za mizo postregli kuhane testenine, zelenjavo in sadje. Teta je vse pojedla z velikim apetitom.

Lev Tolstoj in Sofja Andrejevna pri mizi

Lev Tolstoj in Sofja Andrejevna pri miziJavna domena

Ta prizor opisuje Tatjana, hči Leva Tolstoja. Sama, njena sestra Maša in oče so bili zapriseženi vegetarijanci. Pisateljeva žena Sofja Andrejevna pa se je nasprotno pritoževala nad grofovim vegetarijanstvom, ki je povzročilo “zaplet z dvojnim obrokom, dodatne stroške in nepotrebno delo za ljudi”. Poleg tega, je menila Sofja, ga vegetarijanska hrana “ne hrani dovolj”. Toda Tolstoj je vztrajal in ni jedel mesa. Vendar v Rusiji nikakor ni bil edini vegetarijanec.

“Tukajšnje prebivalstvo je zelo enostavno prepričati v vegetarijanstvo.”

Nutricionistka Jenny Schultz, ki je leta 1896 odprla prvo vegetarijansko menzo na Madžarskem, je leta 1903 podobno menzo odprla tudi v Moskvi. Schulz, ki je preučevala ruski odnos do vegetarijanstva, je po študiju “vegetarijanske gastronomije” v Švici zapisala: “Bogati in revni ljudje, tako v mestu kot tudi na podeželju, zelo vestno spoštujejo številna, večinoma dolga postna obdobja. To je razlog, da je tukajšnje prebivalstvo zelo enostavno prepričati v vegetarijanstvo.”

Vegetarijanska menza na Nikitskem bulevarju, 1900, Moskva

Vegetarijanska menza na Nikitskem bulevarju, 1900, MoskvaJavna domena

V Rusiji ima post že od nekdaj poseben pomen. Raziskovalec ruskega vegetarijanstva Peter Brang piše: “Za razliko od zahodnega (z izjemo trapistov in kartuzijanov) je v ruskem samostanstvu kakovostni post – vzdržanost od uživanja mesa – osnovna določba. Vestni menihi so se postili vse leto in si le občasno privoščili ribe. Za navadne vernike so Veliki, Petrov, Marijin in Božični post skupaj s postnimi dnevi (vsako sredo in petek) skupaj predstavljali približno 220 postnih dni na leto, ki so jih verniki prav tako skušali spoštovati.

Ko se je vegetarijanstvo pojavilo v Rusiji, so bila “duhovna” tla zanj že pripravljena. V Zgodovini minulih let piše za leto 1074: “Post očisti človekov um. Življenjepis velikega ruskega svetnika Sergija Radoneškega pa omenja, da se že kot dojenček med postnim časom ni dotaknil materinih prsi, tako da se je njegova svetost pokazala že v otroštvu.

Izkazalo se je, da je bila duhovna podlaga za vegetarijanstvo v Rusiji že pripravljena. Ruska cerkev pa je nasprotno obsodila vegetarijanstvo. Dejstvo je, da so v Rusiji obstajale krščanske sekte, ki so popolnoma zavračale uživanje mesa – hlisti in skopci. Cerkev je aktivno nasprotovala tem sektam, ta slab odnos pa se je odražal v vegetarijanstvu. Že sama pripravljenost nekoga, da se vzdrži mesa, je pri cerkvenih uradnikih vzbudila sum, da se za tem morda skrivajo sektaške težnje.

Leta 1913 je Nikolaj Lapin, kmet iz okolice Saratova, reviji Vegetarijanski pregled poslal članek “Zakaj sem postal vegetarijanec”. Lapin se je pri 18 letih odpovedal mesu, ker že od otroštva ni mogel gledati zakola živali. Kmalu so ga vaščani začeli spraševati, ali je sposoben opravljati težka kmečka dela, in ko to ni bil problem, so začeli govoriti, da ga je zapeljal hudič. Tako je vegetarijanska prehrana sprožila vprašanja med preprostimi ljudmi, ne le pri Tolstojevi ženi, ki je grofu očitala dejstvo, ker je hčerki naučil “ne jesti mesa – jesta samo kis in olje, postali sta zeleni in suhljati.”

Tolstoj in “prehrana brez zakola”

Lev Tolstoj.

Lev Tolstoj. “Prvi korak.” Naslovnica knjige.Javna domena

Sam grof je navedel leta, ko se je odpovedal mesu – 1883-1884, ko je spoznal Vladimirja Čertkova, ki je bil že vegetarijanec, in začel svoje duhovno iskanje. Leta 1885 je bil pisatelj že v sporu z ženo zaradi zavračanja uživanja mesa, leta 1892 pa je napisal esej “Prvi korak”, strasten manifest vegetarijanstva. “Kako je mogoče vzeti in ubiti kravo, ki je tebe in tvoje otroke deset let hranila z mlekom? Ovca, ki vas je grela s svojo toplo volno? Jo prijeti in ubiti! Prerezati ji grlo – in jo pojesti!” se je spraševal Tolstoj.

Ruski pisatelj Lev Tolstoj (levo) in slikar Ilja Repin na Tolstojevi posesti Jasna Poljana

Ruski pisatelj Lev Tolstoj (levo) in slikar Ilja Repin na Tolstojevi posesti Jasna PoljanaTASS

“Prvi korak” je imel velik odmev – številni intelektualci so se začeli ukvarjati z vegetarijanstvom. Poleg Tolstoja so bili tudi drugi znani vegetarijanci: Nikolaj Leskov, ki se je zavzemal za pripravo kuharske knjige za vegetarijance; filozof Vladimir Solovjov, ki je zapisal: “Čeprav še nismo sposobni oživljati mrtve narave, bi morali vsaj čim manj ubijati živo; umetnik Nikolaj Ge, ki je v vsem sledil Tolstojevim naukom, tudi v prehrani brez ubijanja. Ilja Repin je navdušeno opisal svoje vegetarijanstvo: “Opustil sem jajca (meso sem že prej opustil). Solate! Kakšen čar! Kakšno življenje (z oljčnim oljem!) Juha iz sena, korenin, zelenja – to je eliksir življenja. Sadje, rdeče vino, suho sadje, olive, suhe slive, oreščki – sama energija. Ali je sploh mogoče našteti vse razkošje rastlinske mize?” Leta 1900 se je Repin poročil z Natalijo Nordman, eno od znanih ruskih propagandistk vegetarijanstva, ki poleg tega, da je zavračala “zakol” v hrani, tudi ni nosila krzna, kar je povsem šokiralo plemiško družbo.

Koliko vegetarijanskih menz je bilo v Rusiji?

Vegetarijanska menza

Vegetarijanska menzaJavna domena

“Na vegetarijanstvo tukaj gledajo predvsem z idealne plati; higienska plat je še vedno slabo poznana,” je v svojem članku zapisala Jenny Schultz. Prvi ruski vegetarijanci se namreč niso osredotočali na škodljivost mesne hrane za zdravje in so predvsem protestirali proti ubijanju – zato so prehrano imenovali “brez zakola”.

Vegetarijanstvo v Rusiji se je pojavilo pred Tolstojem. Pisatelj Jurij Jakubovski, privrženec tolstojanstva, je zapisal, da je v letih 1888-1889 v Sankt Peterburgu prvo vegetarijansko društvo “Niti ribe niti meso” praznovalo svojo 25-letnico delovanja. Torej so se vegetarijanci že v šestdesetih letih 19. stoletja združevali med seboj, vendar brez znanstvene podlage. Pojavila se je leta 1878, ko je rektor Univerze v Sankt Peterburgu, botanik Andrej Beketov, objavil članek “Človekova prehrana v njegovi sedanjosti in prihodnosti”. Avtor je trdil, da je človek naravno prilagojen rastlinski prehrani, in opozoril na visoko ceno mesa ter spomnil, da je klavnica “odvraten, smrdljiv in krvav prostor, kjer režejo, skubijo, sekajo in cedijo kri iz žil”. “Prihodnost je za vegetarijance,” je sklenil Beketov. Toda niti rektorjeva avtoriteta ni mogla prepričati javnosti – Beketov članek je naletel na več posmehljivih nasprotovanj.

Lev Tolstoj in Vladimir Čertkov

Lev Tolstoj in Vladimir ČertkovJavna domena

Vendar je po objavi Tolstojevega romana Prvi korak se je odnos do Beketova spremenil. Njegov članek je dvakrat v skupni nakladi približno 15.000 izvodov ponatisnila založba Vladimirja Čertkova “Posrednik”. Leta 1903 je izšla zbirka, ki jo je sestavil Tolstoj, z naslovom “Hrana brez zakola ali vegetarijanstvo. Misli različnih pisateljev”, ki je vsebovala 250 citatov o prednostih vegetarijanstva.

Prva zasebna vegetarijanska menza, ki sta jo leta 1896 v Moskvi odprla angleški par Mood, se je skoraj takoj zaprla. Leta 1904 so obstajale že štiri takšne menze. Na stenah so viseli portreti Leva Tolstoja, “sonca ruskega vegetarijanstva”. Do leta 1914 je bilo po Brangovih podatkih 73 vegetarijanskih menz v 37 mestih, največ v Sankt Peterburgu (9) ter po 7 v Kijevu in Moskvi.

“Vegetarijanske novice”, naslovnica časopisaJavna domena

Menze so bile zelo priljubljene – v eni od moskovskih menz v Gazetnem pereulku je dnevno jedlo do 1.300 ljudi. Statistični podatki o obiskih v menzah Moskovskega vegetarijanskega društva kažejo, da se je število gostov povečalo z 11 tisoč leta 1909 na več kot 642 tisoč leta 1914. V javni vegetarijanski menzi v Kijevu so na primer leta 1911 postregli 489.163 obrokov 200.326 obiskovalcem. Izhajale so revije “Vegetarijanski pregled” in “Vegetarijanske novice” ter almanah “Naravno življenje and vegetarijanstvo”.

V zadnjih letih pred revolucijo je vegetarijanstvo v Rusiji postalo množičen in običajen pojav. Vendar je ta razvoj prekinil napad sovjetske oblasti. V prvih letih po revoluciji boljševiki vegetarijancem niso posvečali nobene pozornosti, leta 1929 pa je bilo Moskovsko vegetarijansko društvo prepovedano in nekaj članov je bilo izgnanih. Za sovjetske oblasti so bili to “tolstojanci”, nositelji ideologije neupora in nenasilja, ki jih je bilo treba odstraniti, kar so storili po vsej državi pod pretvezo boja proti “kulakom” (premožnim kmetom). V ZSSR, kot je leta 1951 zapisala Velika sovjetska enciklopedija, vegetarijanstvo “nima privržencev”. Vegetarijansko društvo v Moskvi je bilo ponovno registrirano šele leta 1989.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor