10 najbolj priljubljenih ruskih pekovskih izdelkov

Pripravili smo seznam najbolj priljubljenega peciva in drugih pekovskih izdelkov, ki jih lahko kupite v Rusiji in pripravite doma.

1. Beljaši

Legion Media

Beljaši so nenavadne piroške z mesom. Narejene so iz nekvašenega ali kvašenega testa z mleto govedino ali jagnjetino, nadevano s čebulo, soljo in poprom. Čebula poskrbi, da se beljaši med cvrtjem ne izsušijo. V nadev se lahko doda tudi mleko, kefir, ledena voda ali pa samo led. Beljaše nato ocvrejo. Včasih na vrhu pustijo luknjo, včasih pa jih popolnoma pokrijejo.

2. Pirogi

Julija Mulino

Piroške z zeljem, kot tudi piroške s krompirjem, se nenehno pojavljajo na seznamih najbolj priljubljenega peciva, ki se prodaja na stojnicah s hrano v Rusiji. Med ostalimi slanimi nadevi so priljubljene piroške iz mletega mesa, riža in jajc. Med sladkimi piroškami so najbolj priljubljeni jabolčni pirogi. Ribje piroške so pogosto odprte na vrhu in se imenujejo rastegaji.

3. Kurniki

Legion Media

Tradicionalni kurnik je velika praznična mesna pogača, vendar so v prodaji pogostejši manjši, trikotni kurniki v velikosti pirošk. Nadevani so s piščančjim mesom in krompirjem s čebulo.

4. Sočniki

Legion Media

Sočniki so na pol prepognjeni kosi krhkega testa, napolnjenega s skuto. Da nadev ne bi iztekel iz sočnika, skuto najprej iztisnejo in dodajo malo moke. Včasih so jih pekli v krušni peči, danes pa jih pripravljajo v navadnih pečicah.

5. Vatruški

Legion Media

Puhasto testo in skutin nadev z rahlo kislim priokusom, ki je všeč tako odraslim kot otrokom. To pecivo je idealno za lahek zajtrk in prigrizek čez dan.

6. Pončiki

Legion Media

Nežni od znotraj in hrustljavi od zunaj, posuti s sladkorjem v prahu – takšne ruske krofe boste našli v številnih ruskih mestih. V sredini imajo lahko luknjo ali so oblikovani v obliki krogle. V Sankt Peterburgu pončike imenujejo “piški” in jih prodajajo v “Pišečnih” kavarnah.

7. Buločki

Legion Media

V skoraj vsaki ruski menzi, slaščičarni in pekarni lahko najdete buločki (neke vrste buhteljn, sladka žemljica, op. ur.) z rozinami, makom in marmelado. Tam najdete tudi pljuški – sladke žemljice v obliki srca, posute s sladkorjem.

8. Čebureki

Legion Media

Že samo omemba teh ploščatih pirošk v obliki polkroga vam vzbudi apetit. Čebureki so ocvrti, zato so zlato rumene barve in zelo okusni. Med peko se na tanki skorjici naredijo mehurčki. Najbolj priljubljena nadeva za čeburek sta meso in sir.

9. Listnati jezički

Julija Mulino

Mnogi poznajo okus listnatih jezičkov iz otroštva. Zelo pašejo k čaju. Pripraviti jih je enostavno, zlasti z zamrznjenim listnatim testom. Potrebujete le tri sestavine: listnato testo, jajce in sladkor za posipanje.

10. Obročki s skuto

Victoria Drey

Ti obročki so nekoliko podobni ameriškim krofom, vendar je testo, ki se uporablja za obročke, tanjše – paljeno testo. Kot nadev služi skuta s smetano ali masleno kremo.

VIR: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor