Ali je Rusija kdaj dobila plačilo za Aljasko?

Po priljubljeni teoriji zarote naj bi zlato, ki so ga ZDA plačale Rusiji za Aljasko, dejansko potonilo v Baltskem morju, v Sankt Peterburg pa naj ne bi prispelo nič. Edina resnična stvar v tej zgodbi je, da Rusija ni prejela nobene pošiljke zlata.

Legenda pravi, da je Rusija po sklenitvi posla o prodaji ruskih ozemelj na Aljaski ZDA prejela 7 milijonov dolarjev. Milijon in pol je šlo v banko [s sedežem v Londonu] za pretvorbo, preostalih 5,5 milijona pa naj bi bilo poslanih iz Londona v Sankt Peterburg v obliki zlatih palic. V začetku julija 1868 je bilo zlato naloženo na ladjo z imenom “Orkney”. Orkney je 16. julija 1868 potonil, še preden je dosegel Sankt Peterburg. Zavarovalnica je hitro razglasila stečaj, da jin ne bilo treba plačati odškodnine za dragoceni manjkajoči tovor. Zato Rusija ni prejela nobenega denarja – tako pravi legenda.

Prvič, čeprav je leta 1868 resnično obstajala ladja z imenom Orkney, je bila tistega leta na poti v Južno Ameriko, je ugotovila ameriška pisateljica Bonnie Loshbaugh. Po letu 1868 je ladja še naprej plula, omenjena je bila v registru iz leta 1871 in tako naprej. Zato je bila celotna zgodba najverjetneje izmišljena.

Podpis pogodbe o ruski prodaji Aljaske ZDA

Podpis pogodbe o ruski prodaji Aljaske ZDAGetty Images

Res pa je, da Rusija nikoli ni prejela tako velike količine zlata. Poleg tega bi bilo to le logistično zelo težko in nevarno. Leta 1867 je bilo 7,2 milijona dolarjev več kot 11 milijonov rubljev (medtem ko je na primer letni proračun ruskega ministrstva za pomorstvo takrat znašal približno 15 milijonov rubljev). Zato se je Rusija namesto pošiljanja zlata iz ZDA ali od drugod odločila, da bo denar porabila v tujini – saj nujno potrebovala ameriške stroje za svoje novo nastajajoče železnice.

Raziskovalec Aleksander Petrov je v ruskem državnem zgodovinskem arhivu našel dokument iz druge polovice leta 1868. Dokument dokazuje, da je bila večina denarja, plačanega za Aljasko, dejansko namenjena financiranju železnic. “11 362 481 rubljev in 94 [kopejk] je bilo prejetih od severnoameriških držav za ruske posesti, ki so jim bile odstopljene v Severni Ameriki. Od 11.362.481 rubljev in 94 kopejk je bilo 10.972.238 rubljev in 4 kopejke porabljenih v tujini za nakup pripomočkov za železnice: Kursk-Kijev, Rjazan-Kozlov, Moskva-Rjazan itd. Preostalih 390.243 rubljev in 90 kopejek je bilo prejetih v gotovini.”

Torej je ruski imperij je na koncu res prejel nekaj gotovine, vendar je bilo 390 tisoč rubljev vsota, ki jo je bilo mogoče zlahka prenesti v prtljagi, ne da bi pri tem sodelovale posebno določene ladje – razen seveda ladij, ki so kasneje v Rusijo pripeljale železniške stroje.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor