Alkoholiki sram vas naj bo, če pijete in vozite!

Obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ko se skupaj z njihovimi bližnjimi spomnimo vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah. Predsednik vlade dr. Robert Golob se je zato 19. 11. 2022, udeležil tradicionalne prireditve, ki jo organizira Zavod Varna pot.

Predsednik vlade dr. Robert Golob ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
dr. Robert Golob ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč – Avtor Tamino Petelinšek/STA

Premier je v svojem nagovoru udeležencem poudaril, da s svojo udeležbo sprejema odgovornost, da bo vlada naredila več za varnost v cestnem prometu. Vlada bo stremela k Viziji nič, torej nič smrtnih žrtev in hujših telesnih poškodb v cestnem prometu: “Samo, če si bomo prizadevali za Vizijo nič, bomo čez osem let ponosni na prehojeno pot in bomo lahko rekli, da nam je uspelo. Vse ostalo je premalo. Vsaka žrtev in vsak poškodovani je preveč.”

Večino smrtnih žrtev in poškodb je namreč mogoče preprečiti, zato je preventiva bistvenega pomena. Statistike kažejo na učinkovitost izvajanja ukrepov za preprečevanje prometnih nesreč. “V Sloveniji smo zabeležili bistven preskok v letu 2008 in v letih, ki so sledila, saj je bila v tistem obdobju sprejeta nova zakonodaja,” je še izpostavil predsednik vlade. 

Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja Resolucijo nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje od 2023 do 2030, ki bo po besedah premierja premišljeno zastavljena, saj bo tako mogoče uresničiti Vizijo nič: “Tudi jaz se pridružujem Viziji nič in prepričan sem, da se bodo pridružili tudi ostali člani vlade.”

Dodaj odgovor