HP OMEN namizni PC je lepo darilo za dedka mraza !

Namizni računalniki so še vedno boljša izbira za bolj zahtevno delo kot prenosniki, če funkcije prenosljivosti ne potrebujemo, saj so vgrajene komponente prvo kot prvo izmenljive in možnost nadgradenj je veliko večja. Drugo kot drugo, pa so procesorji in grafične kartice z enakimi imeni pri izvedbah v klasičnih stacionarnih računalnikih gnane z večjo električno močjo in tako delujejo veliko hitreje. Po domače povedano to pomeni, da je procesor Intel i5 v stacionarnem računalniku veliko hitrejši kot mobilna izvedba procesorja Intel i5 v prenosnem računalniku.

Na mizo smo dobili HP OMEN 25L igričarski računalnik oziroma gaming PC, ki se nam je hitro zadopadel. Sistem je zgrajen okoli črne barve, saj je celotno ohišje, kot tudi vsaka vgrajena komponenta obarvana v črno. Vgrajen procesor Intel Core i5 11400F ima vgrajenih 6 procesorskih jeder in 12 procesorskih niti. Osnovna frekvenca je 2.6 GHz, ki se lahko povzpe do 4.4 Ghz. Procesor ima 12 MB pametnega predpomnilnika in ima nazivno porabo do 65W. Omenjen procesor je pri računalniškem sistemu HP OMEN 25 L vstavljen v matično ploščo črne barve, ki je narejena posebej za HP in je opremljena še z 2* 8 GB spomina proizvajalca Kingston v izvedbi HYPER X. Spomin ima seveda lepa črna hladilna rebra. Na matični plošči pa sta 2 reži še prosti, kar pušča prostor za nadgradljivost. Celoto zaokroža zmogljiva grafična kartica Nvidia Geforce RTX3060Ti z 8 GB spomina, ki je po testih približno 25% hitrejša od malo šibkejšega modela Nvidia Geforce RTX3060 z 12 GB spomina. Kljub malo manj spomina, kartica v vseh testih deluje hitreje, saj so frekvence grafičnega procesorskega jedra in frekvence grafičnega spomina veliko višje.

Da v računalniku HP OMEN, ki je med najbolj prodajanimi igričarskimi sistemi v Ameriki, ne bo zmanjkalo prostora za programe in igre so vanj vgradili kar 1 TB hiter NVME SSD disk. Vse komponente pa z elektriko oskrbuje napajalnik priznane blagovne znamke COOLER MASTER z certifikatom 80% BRONZE PLUS. Edino kaj mogoče pogrešamo pri omenjenem sistemu, ki pri Notesniki.si stane 1099 EUR je prednaložen operacijski sistem. ZA slednjega zahtevajo doplačilo 69 EUR. Lahko pa si seveda tudi naložite LINUX, ali če ste šolar mogoče v šoli dobite gratis licenco.

Pa še zanimivost. A veste kaj je definicija izraza OMEN?

Omen je dogodek, ki ga razumete kot znak, da se bo nekaj zgodilo. Po Slovensko se omen prevede v znamenje. Velja recimo, da je slab omen oziroma slabo znamenje, če ti črna mačka prekriža pot, ali če ti na dan poroke pada dež. Zato dragi bralci, izogibajte se črnim mačkam, izogibajte se porokam, lahko pa seveda ignoritate ta nasvet in rečete da gre za vraževerje. Znamenje oziroma omen ima slabo konotacijo, saj so vraževerja ponavadi slaba. A brez skrbi. V različnih državah so različna in črna mačka povsod ni slabo znamenje. To črno ohišje, ki se ob vklopu skoraj nič ne čuje pa z prelepim svetlečim belim diamantom na prvi strani in svetlečo RTX grafiko gotovo ni dobro znamenje za konkurenco, ki slabše sisteme poskuša prodati za višjo ceno.

Določeni še dražji sistemi omen, pa kot vidite na grafiki, pa so sestavljeni z RGB osvetljenim spominom HYPER X in vodnim hlajenjem. In kot vidite torej HP ponuja tudi modele, za še bolj zahtevne uporabnike, a ti so na voljo potem za cene okoli 1500 EUR in več! In seveda so na voljo tudi sistemi z procesorji AMD Ryzen in grafičnimi karticami AMD RADEON. Pa tudi taki z procesorji Intel i7 ali Intel i9 se dajo dobiti. V kolikor iščete računalnik za zabavo in igranje iger, je HP gotovo ena od zanimivih izbir. Pri podjetju GERI COMPUTER d.o.o. iz Maribora, kjer vodijo spletni portal www.NOTESNIKI.si pa se prav gotovo najde kaj zanimivega tudi za vas.

Dodaj odgovor