Lahta Center: Kaj morate vedeti o najvišji evropski stavbi v Sankt Peterburgu

Lahta Center je najvišji nebotičnik v Evropi in najsevernejši nebotičnik na svetu. Zgrajen je bil leta 2018, vendar vanj še vedno ne morete vstopiti, saj še vedno potekajo zaključna dela.

Sprva prebivalci Sankt Peterburga niso marali Lahta Centra. Stavbo so poimenovali “koruza”, “Sauronov stolp”, “Gaspromov stolp” in “igla”. Današnji Lahta Center, takrat znan kot Ohta Center, naj bi bil zgrajen v Konnogvardejskem okrožju, v bližini Bolšeohtinskega mostu. Vendar so mestni okoljevarstveniki protestirali, češ da bi nebotičnik uničil zgodovinski videz Sankt Peterburga. Zato so projekt preselili v Lahto na obrobju mesta. Višina stavbe se je povečala s 396 na 462 metrov.

Kako je bil zgrajen glavni nebotičnik v mestu

Gradnja večnamenskega kompleksa Lahta Center v Sankt Peterburgu.

Gradnja večnamenskega kompleksa Lahta Center v Sankt Peterburgu.Aleksej Daničev/Sputnik

Ime Lahta Center izhaja iz imena območja. Lahta je bila starodavno finsko naselje, ustanovljeno veliko pred mestom Sankt Peterburg. V finščini ime območja pomeni “zaliv”. Finski zaliv je zelo blizu tega območja. Toda kako lahko zgradite nebotičnik na močvirnatem območju, če je povsod okoli voda?

Nočni pogled na Lahta Center skozi meglo

Nočni pogled na Lahta Center skozi megloStanislav Zaburdajev

Da, zgornji del tal je nestabilen – tam so šibka tla. Pod njo pa je plast starodavne gline, stare več kot 600 milijonov let. Nebotičnik podpira 264 pilotov, njegova betonska podlaga pa je bila 1. marca 2015 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. “Lahta Center je postavil rekord v neprekinjenem betoniranju: njegove temelje so betonirali 49 ur. V 13 tovarnah v Leningrajski regiji so pripravljali beton 24 ur na dan, vsako minuto pa je na gradbišče pripeljalo novo vozilo. Celotna konstrukcija mora zdržati 670.000 ton, kolikor tehta stolpnica v Lahti. Leta 2019 je rekord Lahta Centra podrl projekt jezu Polavaram v Indiji.

Zanimiva dejstva

Poleg velikosti – Lahta Center je 11. najvišji na svetu in prvi v Evropi – ima nebotičnik še druge zanimive značilnosti.

Legion Media

V temeljih stolpa je peterokraka zvezda. Stolp je zasnovan tako, da se pet kril, ki sestavljajo zunanjo strukturo stavbe, obrača za skoraj 90 stopinj in se med dvigovanjem zožuje. To ustvari učinek zasuka strukture. Stavba je brez strehe, zaključuje se s stolpom. Mimogrede, ta stolp deluje kot strelovod. Ob nevihtah v Lahto redno udarjajo strele, prebivalci Sankt Peterburga pa lahko ustvarijo čudovite fotografije.

Legion Media

Na stolpu je nameščena samodejna vremenska postaja. Nameščena je bila leta 2019 in od takrat beleži podatke o temperaturi, vlažnosti, moči in smeri vetra. Vreme v Sankt Peterburgu je večino leta deževno, zato je stolp pogosto nad oblaki.

Legion Media

Zahvljajujoč zeleni razsvetljavi se nebotičnik pozimi spremeni v velikansko jelko. Ob državnih praznikih je Lahta odeta v barvah ruske tribarvnice. Stavbo lahko vidite praktično od koder koli v mestu.

Legion Media

Tudi v najmočnejšem neurju se vrh nebotičnika odkloni od svoje osi le za 26 centimetrov. Obiskovalci razgledne ploščadi ne bodo občutili ničesar. Mimogrede, leta 2022 so na razgledni ploščadi namestili angela.

Lahta Center

Ta skulptura je natančna kopija angela na Aleksandrovem stebru, ki stoji na Dvornem trgu v Sankt Peterburgu. Mesto ima zdaj dva varuha.

Leta 2021 je Lahta Center prejel nagrado CTBUH Awards in postal najboljši projekt v kategoriji “Fasade visokih stavb”.

Kaj bo v notranjosti nebotičnika

Lahta Center

Natančen datum odprtja stolpa za najemnike in obiskovalce še ni znan. V njem je na višini 320 metrov obljubljena panoramska restavracija, še višje pa bo razgledna ploščad.

Lahta Center

V sosednjem kompleksu bodo planetarij, večnamenska dvorana za mestne prireditve, športni kompleks, znanstveno-izobraževalno središče in trgovine.

Notranjost Lahta Centra

Notranjost Lahta CentraVečnamenski kompleks Lahta Center

VIR: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor