Ministrica Fajon slovenski narodni skupnosti v Avstriji zagotovila podporo pri sistemski ureditvi manjšinskih pravic

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru rednih stikov z zamejskimi Slovenci srečala s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Sogovorniki so se v razpravi osredotočili na odprta vprašanja glede položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji.

novinarska konferenca
Ministrica Fajon slovenski narodni skupnosti v Avstriji zagotovila podporo pri sistemski ureditvi manjšinskih pravic | Avtor Nebojša Tejić/STA1 / 4

Ministrica Fajon se je predstavnikom slovenske narodne skupnosti v Avstriji zahvalila za reden in dinamičen dialog. “Slovenija bo še naprej na vseh ravneh podpirala vsa prizadevanja slovenske narodne skupnosti v Avstriji za dolgoročno in sistemsko ureditev manjšinskih pravic na podlagi 7. člena Avstrijske državne pogodbe. Pri tem je ključnega pomena dialog z Avstrijo in enotnost slovenske narodne skupnosti,” je poudarila ministrica Fajon. “Pomembno je tudi, da Avstrija zagotovi uporabo slovenskega jezika na vseh stopnjah izobraževanja, v sodnih postopkih ter v javni rabi. Zato si bomo še posebej prizadevali,” je še povedala ministrica.

Predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji so ministrico seznanili s potekom reforme dvojezičnega sodstva v Avstriji in zakonskih spremembah v smeri zagotovitve predšolske vzgoje v slovenskem jeziku. Med temami pogovorov je bil tudi trajen obstoj študija slovenistike na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu ter na univerzah v Gradcu in na Dunaju.

Predsednik skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik je poudaril, da je ministrica Fajon prvi dan nastopa funkcije zunanje ministrice vstopila v stik z vsemi organizacijami zamejskih Slovencev: “S tem je pokazala, da želi Slovenija dejansko krepiti skupni slovenski kulturni in gospodarski prostor v evropskem duhu.”

Dodaj odgovor