Mobilni heroji nadaljujejo usposabljanje starejših v ruralnih okoljih

Služba vlade za digitalno preobrazbo v sodelovanju s socialnim podjetjem Simbioza Genesis nadaljuje usposabljanje na področju digitalnih kompetenc, namenjeno starejšim v ruralnih okoljih. Starejši ljudje v okviru programa, ki se izvaja s pomočjo mobilne enote, krepijo svoje osnovne digitalne kompetence za varno in samostojno uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Starejši v učilnici na izobraževanju na področju digitalnih kompetenc v okviru projekta Mobilni heroji.
Mobilni heroji – mobilna učilnica za starejše v ruralnih okoljih

Mobilna enota, ki v ruralna področja prinaša delavnice na področju digitalnih kompetenc, se bo v naslednjih dobrih dveh tednih še ustavljala po manjših slovenskih občinah.

Na spoznavni delavnici bodo udeleženci spoznali delovanje informacijsko-komunikacijskih tehnologij, pri čemer bo poudarek na osnovnem spoznavanju elektronskih naprav in medijev ter uporabi tablic, ki si jih bodo udeleženci lahko med izobraževanjem izposodili. V sklopu uvodne delavnice se bo izvajal tudi »Kotiček za radovedne«, kjer se bo izvajalec usposabljanja posvetil vprašanjem in zadregam, s katerimi se starejši soočajo pri uporabi svojih elektronskih naprav. Spoznavna delavnica poteka uro in pol.

Na začetni delavnici se bo udeležencem predstavilo delovanje in uporaba pametnega telefona. Med drugim se bodo udeleženci seznanili z osnovnimi nastavitvami, klicanjem shranjenih in neshranjenih telefonskih številk ter vračanjem neodgovorjenih klicev. Udeleženci bodo spoznali tudi, kako uporabljati tipkovnico na pametnem telefonu in kako poslati novo SMS ali MMS sporočilo. Predstavljena bo tudi uporaba mobilnih podatkov in wifi-ja.

V okviru usposabljanja starejših se bodo izvajale tudi štiri nadaljevalne delavnice. Na prvi od teh bodo Mobilni heroji predstavili aplikacijo Magda – prvo mobilno aplikacijo za starejše, v kateri so na enem mestu združene vse pomembne vsebine in informacije. S pomočjo aplikacije se lahko starejši brezplačno naučijo digitalnih veščin, potrebnih za lažjo in varnejšo uporabo pametnega telefona in računalnika.  V aplikaciji so aktualne novice, miselne igre, radio in telovadnica, z njo se lahko prijavijo tudi na Simbiozine delavnice.

Na naslednji nadaljevalni delavnici se bo udeležencem predstavilo brezplačno aplikacijo Viber, kako si jo namestiti na telefon ter jo uporabljati za pošiljanje navadnih in multimedijskih sporočil ter za navadne in video klice.

V sklopu tretje nadaljevalne delavnice se bodo udeleženci naučili, kako na pametnem telefonu uporabljati elektronsko pošto in aplikacijo Gmail. Udeleženci si bodo ustvarili Gmail račun, nato pa se bodo naučili, kako se piše in pošilja elektronsko pošto, kako se v sporočilo dodaja priloge, kot so slike in dokumenti, kako se odpira priloge v prejetih sporočilih ter pregleduje poslana sporočila.

Na četrti nadaljevalni delavnici pa se bodo udeleženci seznanili z uporabo družbenega omrežja Facebook na pametnem telefonu. Pri tem jim bodo izvajalci digitalnega usposablja predstavili osnove varne uporabe omrežja, iskanje in dodajanje prijateljev ter sprejemanje prošenj za prijateljstvo. Udeleženci se bodo naučili tudi pregledovati objave svojih prijateljev na omrežju Facebook, všečkanje in komentiranje ter ustvarjanje lastnih objav.

Datumi in lokacije, kjer bodo Mobilni heroji izvajali usposabljanja starejših:

 • 10.11.2022, 10.00, Gornji Grad
 • 10.11.2022, 14.00, Šmartno ob Dreti
 • 11.11.2022, 10.00, Dravograd
 • 14.11.2022, 14.00, Dobrna
 • 16.11.2022, 15.00, Ruše
 • 17.11.2022, 9.00, Piran
 • 18.11.2022, 10.00, Ilirska Bistrica
 • 21.11.2022, 9.00 Miren, Šempeter
 • 23.11.2022, 10.00, Hajdina
 • 24.11.2022, 10.00, Poljčane
 • 24.11.2022, 13.45, Slovenska Bistrica
 • 25.11.2022, 10.00, Topolšica
 • 28.11.2022, dopoldan, Mokronoga – Trebelno

Vsaka delavnica, razen spoznavne, traja dve uri.

Dodaj odgovor