Potniška solata: Spremljevalka sovjetskih potnikov na vlaku (RECEPT)

V sovjetskih časih so bile zdravstvene koristi stranskih proizvodov iz jeter zelo cenjene, zato so imele jedi iz jeter pogosto pomembno mesto na jedilnikih.

Jetra so zakladnica hranilnih snovi. Jedi vključujejo jetra s smetanovo omako, piščančja srca s čebulo, jetrno juho, jetrne palačinke, jetrne klobase in paštete. Jetra so bila vedno pripravljena tako, da je bila jed bogata in sočna.

Ena še posebej zanimiva jed je bila solata s posebnim imenom “Potniška solata” (Passažirski salat). Po pripovedovanju mnogih starejših so to solato postregli v restavracijskem vagonu na vlakih na dolge razdalje in na postajah. Od tod tudi izhaja ime “passažir” – “potnik”. Zaradi pomanjkanja na potovanjih je hrana na poti običajno boljšega okusa. Zato so to solato z veseljem pojedli tudi najbolj izbirčni potniki. Vendar pa je bila kombinacija sestavin res skrbno premišljena.

Najprej so sestavine skuhali, saj je bilo predvideno, da bo solata med potovanjem nekaj časa stala brez hladilnika. Jetra so bila narezana na tanke trakove in so imela mehko teksturo. Ocvrta čebula je dodala mehkobo in sočnost, korenje pa dodatno sladkost in praznični videz.
Soljene ali kvašene kumarice so mu dale hrustljavo teksturo in svežino. Tradicionalni sovjetski majonezni preliv v kombinaciji z enako narezanimi sestavinami je dodal dodatno pikantnost in kislost. Solata je bila krepka, zdrava in okusna.

Ne morem reči, da je bila ta solata zelo priljubljena in da so jo pogosto pripravljali, vendar so jo nekatere družine pripravljale tudi doma, potem ko jih je navdušila med potovanjem na dolge razdalje.

Ker sem jo pripravila doma, lahko z gotovostjo rečem, da je to čudovit in preprost način priprave jeter. Potniška solata ima le štiri glavne sestavine, je cenovno ugodna, okus pa je neverjetno izviren. Dodala sem tudi malo gorčice in svežih zelišč.

Ta solata bo videti odlično na praznični mizi, lahko pa je tudi obilen prigrizek na poti ali pikniku.

Sestavine (3-4 porcije):

Julija Mulino

 • goveja jetra – 250 g
 • 2 veliki čebuli
 • 1 velik koren
 • kvašene kumare – 150-200 g
 • 2 žlici majoneze
 • sončnično olje + maslo za cvrtje jeter
 • sončnično olje za cvrtje čebule in korenja
 • sol po okusu
 • poper po okusu
 • 1 lovorjev list
 • šopek zelišč

Priprava:

1. Goveja jetra narežite na velike kose in jih prepražite v mešanici masla in sončničnega olja. Goveja jetra cvrite 20 minut, odvisno od velikosti kosov. Biti morajo mehka, vendar ne smejo krvaveti. Začinite s soljo in poprom po okusu.

Julija Mulino

2. Položite na krožnik, da se ohladijo.

Julija Mulino

3. V isti ponvi prepražite čebulo in korenje, narezano na tanke trakove, dokler se ne zmehčata. Po okusu začinite s soljo, poprom in lovorovim listom. Korenje sem narezala ročno, tako da so kosi ostali celi, ohranili svojo obliko in so enako velikost kot druge sestavine.

Julija Mulino

4. Jetra narežite na tanke trakove.

Julija Mulino

5. V skledi združite jetra, mešanico čebule in korenja ter kumare.

Julija Mulino

6. Prelijte z majonezo.

Julija Mulino

7. Postrezite s svežimi zelišči.

Julija Mulino

8. Pa dober tek!

Julija Mulino

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor