Socialni demokrati: 3 * ZA

Ljubljana:

V torek, 15. novembra, je v organizaciji SD potekala javna tribuna »Gremo na referendum 3x ZA!« v ljubljanskem baru Pritličje. Govorci na tribuni, podpredsednica SD Mija Javornik, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes in nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, so izpostavili razloge, zakaj moramo v nedeljo, 27. novembra, na referendumski dan glasovati 3x ZA.

16. november 2022

Na javni tribuni SD v Ljubljani je podpredsednica SD Mija Javornik izpostavila, da je Zakon o dolgotrajni oskrbi nujno potreben in težko pričakovan. Dolgotrajna oskrba po njem mora nujno biti solidaren projekt in da je to eden najtežjih projektov in da je zato nujno, da projekt izpeljemo prav in ga uredimo ter popravimo po meri ljudi. Spomnila pa je, da je še tako prepotreben zakon ni veliko vreden, če je neizvedljiv. To velja za zakon o dolgotrajni oskrbi, kakšnega je pripravila bivša vlada.

Pri tem je poudarila, da »vladna Novela Zakona o dolgotrajni oskrbi ne ukinja rešitev, ki urejajo področje dolgotrajne oskrbe. Novela uvaja le zamik uporabe – da rešimo napake, ki so jih ustvarili predlagatelji.« Po mnenju Mije Javornik, če na referendumu ne glasujemo ZA, bo moral ZZZS izdajati negativne odločbe za številne, ki pravico do dolgotrajne oskrbe sedaj imajo. Spomnila je, da »bo ta zakon tistim, ki pravico do dolgotrajne oskrbe danes imajo, to odvzel, tistim, ki pa bi jo lahko pridobili, pa sploh še nekaj časa ne dal možnosti, da jo dobijo.« Svojo razpravo je sklenila z jasno ugotovitvijo, da dolgotrajna oskrba mora biti javna služba in da ne sme biti podvržena ustvarjanju dobičkov izvajalcev ter da moramo SD preprečiti privatizacijo le-te, saj smo se iz primera digitalnih bonov lahko naučili, kaj povzroči slabo pripravljen zakon.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje dr. Igor Šoltes je izpostavil, da z Zakonom o vladi izpolnjujemo dogovor in zaveze iz koalicijske pogodbe, po drugi strani pa uveljavljamo aktivno ciljano politiko, zlasti na področju podnebnih sprememb in varovanja okolja, proaktivne politike na področju zagotavljanja stanovanj in trgu nepremičnin ter medgeneracijsko sodelovanje, zlasti glede izzivov starajoče se družbe.

Nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček pa je na tribuni povedal, da je prepričan, da je čas, da se politika umakne iz kadrovanja na RTV. Saj je po njegovih besedah javni servis RTV tukaj, da poroča nepristransko in celovito, da imajo državljanke in državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj. Samo tako, se bomo po njegovem mnenju kot družba razvijali v pravo smer.

Pri tem je opozoril, da je trenutno »resno ogrožena varovana novinarska in uredniška neodvisnost v programih RTV SLO,« saj z ukinjanjem nosilnih informativnih oddaj, prisilnim umikanjem uveljavljenih neodvisnih novinarjev iz programa, nespoštovanjem normativne ureditve javnega zavoda ter poklicnih meril in načel novinarske etike prihaja do nezakonitega vpletanja nekaterih nadzornikov v uredniško delo in delo javnega servisa.

Vsi zbrani so tako v en glas ugotovili, da je v nedeljo, 27. 11. 2022, potrebno iti na referendum in glasovati 3x ZA: ZA neodvisno RTV Slovenija, ZA dostojno starost in ZA učinkovito vlado.

Maribor:

V Mariboru je v organizaciji Socialnih demokratov potekala javna tribuna »Gremo na referendum 3x ZA!«. Pogovor je povezoval Boštjan Klun, kandidat SD za mariborskega župana, govorci, podpredsednica SD Mija Javornik, minister dr. Aleksander Jevšek in predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji minister Dejan Prešiček, so izpostavili razloge, zakaj moramo v nedeljo, 27. novembra, na referendumski dan glasovati 3x ZA.

17. november 2022

Dr. Aleksander Jevšek, minister, je izpostavil, da je vlada, takoj po prevzemu, začel z delom, a je opozicija od prvega dne blokirala delo. Izpostavlja, da bo z novim zakonom nastalo Ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo, ki pa ne bo naredilo dodatnih stroškov, saj bo prišlo le do organizacijske spremembe s pripojitvijo direktorata za regionalni razvoj na SVRK.

»Zakaj regionalni razvoj? Odpreti moramo zakon o skladnem regionalnem razvoju, saj določena obmejna območja nazadujejo, saj ni jasne smeri regionalnega razvoja. Zato moreta biti kohezija in regionalni razvoj skupaj,« je povedal Jevšek. Prav tako je dejal, da sprememba zakona o vladi služi temu, da koalicija realizira svojo pogodbo in predvolilne obljube. »Za zakon smo, da bo vlada bolj učinkovita in bližje ljudem,« je poudaril.

Boštjan Klun, kandidat za župana Maribora in moderator javne tribune, je izpostavil, da prihaja s strani opozicije nagajanje z nameri, da se vladi očita neučinkovitost, ter da z novimi zakoni ne gre za bohotenje javne uprave, ampak za prerazporeditve.

Podpredsednica SD Mija Javornik je izpostavila, da je potrebno glasovati za zakon, da ljudje ne ostanejo brez oskrbe: »Prag je postavljen tako visoko, da 30% ljudi ne bi bilo upravičenih do dolgotrajne oskrbe. In zakon je neizvedljiv, nedosleden ter nedorečen, prav tako pa nima zagotovljenega sistemskega vira financiranja.« Opozorila je tudi na manko kadra, ki je po njenih besedah tudi preslabo plačan, pa tudi žal preslabo cenjen.

»Na napake zakona prejšnje vlade sta že pred sprejemom opozarjala tako strokovna in kot pravna javnost, a so bila preslišana. Zato je zakon, ki ga želimo spremeniti in ki ga je sprejela Janševa vlada volilna prevara,« je bila ostra Mija Javornik.

Klun je vsebino zakonov ponazoril z novimi prevoznimi sredstvi, ki jim nismo priskrbeli goriva. »Zato za, da bomo zagotovili gorivo,« je dejal.

»O RTV SLO preveliko krat mislimo samo na informativni program. A RTV je veliko več, to je največji kulturni zavod,« je o pomembnosti zavoda dejal Dejan Prešiček, predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji minister. Opomnil je, da je Janša tudi v prvi in drugi vladi želel vplivati na RTV, a je tokrat pristopil veliko bolj grobo, zato so tudi po njegovem mnenju prevzeli Ministrstvo za kulturo in hoteli podredit medije po vzoru prijatelja Janše Orbana.

»Nova novela zakona govori o spremembi programskega in nadzornega sveta. RTV je edina institucija, ki ima dva nadzorna sveta, enega za program in drugega za finance, ki pa nista med seboj usklajena. Zato z novelo predlagamo združitev v nadzorni svet za program in finance. Prav tako pa z zmanjšanjem števila svetnikov in popolnem umiku politike, predlagamo učinkovit nadzorni program, kjer bodo člani iz civilne družbe iz področij, ki jih RTV vsebinsko pokriva,« je pojasnil Prešiček.

Klun je še izpostavil, da je RTV žal postal industrija propagande ter da želijo vzpostaviti izredne razmere okoli RTV, da bi lahko z lažmi nadaljevali. »Poglejte, kako se je iz RTV umaknila progresivna kultura. Če ne spremenimo zakona, se bo to žal samo nadaljevalo,« je zaključil.

Vsi zbrani so tako ugotovili, da je v nedeljo, 27. 11. 2022, potrebno iti na referendum in glasovati 3x ZA: ZA neodvisno RTV Slovenija, ZA dostojno starost in ZA učinkovito vlado.

Dodaj odgovor