10 priljubjenih ruskih imen za mačke!

Rusi so eni največjih ljubiteljev mačk na svetu. Katera so torej najbolj priljubljena imena za njihove hišne ljubljenčke in kaj pomenijo?

Majhno dejstvo: v Rusiji je število mačk večje od števila psov v razmerju dve proti ena, polovica lastnikov pa jih ima za del svoje družine.

Ioan Čužestrancev / 500px /Getty Images

Več kot polovica ruskih mačk je potepuških ali mešanih pasem, med rodovniškimi mačkami pa so najbolj priljubljene britanska (11 %), škotska (8 %), Maine Coon (3 %) in sibirska (3 %). Po vsej verjetnosti se zaradi mešane narave številnih mačk imenujejo s “preprostimi” imeni, ki izhajajo iz človeških. Poleg tega Rusi pogosto radi ločijo imena na ženska in moška.

Zunaj lahko pogosto slišite Ruse, ki katerokoli mačko pokličejo “Murka!” – to ime izhaja iz glagola мурлыкать “murlìkatj” (presti), torej pokličejo “nekoga, ki prede”. Vendar si ruski lastniki mačk za svoje mačje prijatelje izmislijo druga imena. Spodaj so navedena najbolj priljubljena imena v skladu z raziskavami.

1. Marùsja

Nadežda Zajceva / EyeEm/Getty Images

To ime (kot tudi druga imena ljubljenčkov) je nastalo iz imena Marija – Marusja, Maša, Maška, Masjanja. Vse to so ženska imena, vendar je to tudi najpogostejše ime za mačke v Rusiji. Iz imena Marusja se pogosto tvorita tudi imeni Musja in Masja, ki ju številni Rusi povezujejo izključno z imeni za mačke.

2. Vasilij ali Vasilisa

Ioan Čužestrancev / 500px /Getty Images

Vasja ali Vasjka je najpomembnejše ime za neplemenito mačko v Rusiji, ki izhaja iz človeškega imena Vasilij. Na splošno ga povezujejo z nečim preprostim, razumljivim in zelo, zelo ruskim. Nasprotno pa se ženska oblika imena, Vasilisa, pogosteje daje mačkam “plemenitega” izvora ali vsaj s “kraljevskim” značajem (kot je Maine Coon).

3. Bagìra

Legion Media

To je verjetno najbolj priljubljeno mačje ime v Rusiji, prevzeto iz literature. Bagira (Bagheera) je panter iz “Knjige o džungli” Rudyarda Kiplinga , ki je bila leta 1905 prevedena v ruščino. Zato zdaj ljudje črne mačke pogosto imenujejo Bagira.

4. Bàrsik

Tat’âna Pinkasevic / EyeEm /Getty Images

V Rusiji živi neverjetno lepa divja mačka, snežni leopard, ki mu nekateri pravijo Irbis ali Bars. To mačko odlikuje dolg rep, ki ga pri manevriranju v gorah uporablja kot “kolo”. Iz tega imena je nastal Barsik, moški vzdevek za domače mačke. Pomeni “mali Bars”.

5. Dimòk ali Dìmka

Nadežda Zajceva / EyeEm /Getty Images

Sivim mačkam v Rusiji pogosto pravijo Dimok, kar pomeni “dimek”. Ženska različica tega imena je Dimka.

6. Rìžik

Konstantin Aksjonov / EyeEm /Getty Images

Ni presenetljivo, da se rdeče mačke pogosto imenujejo Rìžik, saj je “rdečelasec” v ruščini “rižij”.

7. Kùzja

Nikita Kovalenko / EyeEm /Getty Images

Moško mačje ime Kuzja izhaja iz starodavnega ruskega imena (z grškimi koreninami) Kuzmà. Pomeni “vesolje, svet”. Zanimivo je, da je v Rusiji izjemno priljubljena pravljica o domovoju (hišnem duhu) Kuzji, varuhu domačega udobja.

8. Alisa

Cavan Images /Getty Images

Alisa je žensko ime za nekatere pasemske mačke. To ime je v Rusiji postalo priljubljeno ne le zaradi “Alise v čudežni deželi” Lewisa Carrolla, temveč zaradi glavnega lika v zgodbah pisatelja znanstvenofantastične literature Kira Buličova, pa tudi lisice Alise iz pravljice “Buratino” Alekseja Tolstoja. V zadnjih letih to ime pogosto dajejo tudi otrokom.

9. Snežòk ali Snežinka

Mike Korostelev /Getty Images

Če v Rusiji zagledate belega muca, se bo najverjetneje imenoval Snežok (ali Snežinka, če gre za mucko). Oba imena sta povezana z besedo “sneg”.

10. Semjòn

Tat’âna Kicapina / EyeEm /Getty Images

Semjòn ali Sjòma je priljubljeno moško ime. V mestu Murmansk so celo postavili spomenik mačku Semjonu, ki so ga primerjali s Hačikom. Leta 1994 so lokalni mediji pisali o mačku, ki so ga domačini vzeli s seboj na počitnice v Moskvo in ga po nesreči izgubili, po šestih letih pa mu je čudežno uspelo peš priti do svojega doma v Murmansku (2.000 km!).

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor