5 najbolj priljubljenih (in zelo norih) diet v Sovjetski zvezi

Izjava o omejitvi odgovornosti

Ta članek vsebuje informacije in ne zagotavlja zdravniškega nasveta. Da bi ugotovili, katera vrsta prehrane je primerna za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom.

1. Dieta z ajdo in kefirjem

Legion Media

To je bila ena od priljubljenih monodiet v času Sovjetske zveze, bistvo katere je bilo jesti le eno ali nekaj živil. Najpogosteje so uporabili samo ajdo ali riž, ki so ga redčili s kefirjem (nekateri pa so pili samo kefir!).

Kefir je bil v primeru ajdove diete vir esencialnih beljakovin, ajda pa je bila “osnova” za izgorevanje maščob. Ta dieta je trajala do dva tedna: v tem času je bilo mogoče jesti ajdo v neomejenih količinah in spiti do 1 litra nemastnega kefirja na dan, vendar brez soli in sladkorja (da ne govorimo o drugih možnih dodatkih)! Priporočeno je bilo, da se ajde ne kuha. Pripravili so jo kot čaj: prelili z vrelo vodo in pustili stati 4-6 ur ali čez noč.

Če se držiš pravil, lahko izgubiš do 5-7 kg na teden. Vendar ima ta način hujšanja – kot vsaka monodieta – zdravstvene posledice: predvsem pomanjkanje življenjsko pomembnih elementov.

2. Dieta s kisom

MelanieMaya/Getty Images

Drug način hujšanja je pitje raztopine jabolčnega kisa pred vsakim obrokom. Kis naj bi povečal raven kislosti v želodcu, kar spodbuja hitrejšo razgradnjo hrane. Posledično se občutek sitosti pojavi hitreje, apetit pa se zmanjša.

V ta namen so kis razredčili v vodi v razmerju ene čajne žličke na kozarec vode. Na vsakih 30 kg telesne teže so uporabili en kozarec kisa. Na primer, oseba, ki tehta 60 kg, mora vsak dan spiti dva kozarca raztopine.

Kisova dieta je bila v Sovjetski zvezi med ženskami, ki so želele hitro shujšati, ena najbolj priljubljenih, ker ni zahtevala nobenih omejitev pri prehranjevanju. Poleg tega so ženske vztrajno prepričevali, da je s to “leno” metodo mogoče v petih dneh izgubiti do 5 kg. Vendar so spregledali dejstvo, da kis, ki ga jemljemo vsak dan, škoduje želodcu. Pri ljudeh s težavami s prebavili pa je na splošno odsvetovan.

3. Močan čaj z mlekom

grandriver/Getty Images

Močno pripravljen črni ali zeleni čaj z dodatkom mleka velja za odličen način za zatiranje apetita in ohranjanje budnosti čez dan. Močan čaj vsebuje kofein in deluje kot energijska pijača, medtem ko mleko ublaži učinek močnega čaja na želodec in daje občutek sitosti.

Na splošno je dobro uporabljati čaj z mlekom za tako imenovane “razbremenjevalne dneve”: v teh dneh se vsake 2-3 ure pije čaj, in ni treba sploh nič jesti. Priporočljivo je, da se to stori največ enkrat na teden. Vendar veliko ljudi je to priporočilo izpustilo. Domiselne obljube, da se v enem tednu izgubi do 7 kg odvečne teže, so prisilile ženske, da bi pile samo čaj en teden ali več, to pa je seveda škodljivo vplivalo na telo.

4. Dieta Ljubovi Orlove

Ljubov Orlova, 1938

Ljubov Orlova, 1938Anatolij Garanin / Sputnik /Legion Media

Sovjetska igralka Ljubov Orlova je po nastopu v muzikalu “Veseli fantje” leta 1934 postala idol za milijone ljudi. Njena lepo izoblikovana postava ni bila samoumevna, temveč rezultat skrbnega samopopolnjevanja (vsakodnevni baletni treningi in diete). Zato je dieta Ljubovi Orlove hitro pridobila navdušenke. Poleg vsakodnevne uravnotežene prehrane brez sladkarij in ocvrte hrane je Orlova dvakrat na leto za štirinajst dni izvedla tudi t.i. razbremenilno dieto. Njeno bistvo je bilo naslednje:

  • Zjutraj se spije kozarec mineralne vode, nato pa eno uro se ne sme ničesar jesti ali piti.
  • Zajtrk je sestavljen iz beljaka dveh kuhanih jajc, rezine črnega kruha in jabolka.
  • Kosilo: 200-300 gramov kuhanega mesa ali rib, poljubna zelena zelenjava in nesladkano sadje brez omejitev.
  • Večerja: enaka hrana kot pri kosilu, samo če je bilo za kosilo meso, je za večerjo riba in obratno.

Vendar je imela razbremenjevalna dieta Orlove več različic. Iz nekega razloga se so sovjetske ženske odločile, da dieta igralke ni dovolj rigorozna, in jo “izboljšale” tako, da so popolnoma izključile večerjo.

5. Dieta s peteršiljem

Legion Media

Ta dieta je bila priljubljena v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Njeno bistvo je, da je za razliko od drugih diet z omejitvami na mizi (dieta Orlove) dodala močno vero v peteršilj – priljubljeno zelišče sovjetskih gredic. Poleg tega ni šlo za običajne peteršiljeve liste, temveč za naribano surovo peteršiljevo korenino, ki ima močan diuretični učinek.
Pri peteršiljevi dieti se lahko pojejo le jajca, sir, skuta, kuhano meso ter veliko naribane peteršiljeve korenine. Traja 1,5 meseca: tri dni diete, dva tedna običajne prehrane, vendar brez soli, sladkorja in kruha, nato tri dni diete – spet tri tedne običajne prehrane.

Vir: SI.RBTH.com

Dodaj odgovor