Adventna ali božična zvezda

Rečemo ji tudi poanzetija po strokovnem imenu tega mlečka – Poinsettia pulcherima. Slovensko ime ni slovenska iznajdba, ker ji tudi marsikje drugje rečejo podobno. Cveti pač v adventnem, božičnem, novoletnem času. Takrat je njen biološki in za gojitelje (vsaj malo) konjukturen čas. To je kratkodnevnica podobno kot krizanteme in božični kaktusi. Kratkodnevnost je lastnost, da rastlina oblikuje cvetni nastavek v obdobju kratkega dne, ko je kritična meja pri 12 urah dnevne svetlobe. Božične zvezde za sezonsko prodajo navadno ni potrebno zatemnjevati  (kot je največkrat nuja pri krizantemah), če so gojiteljevi rastlinjaki varni pred okoliško nočno razsvetljavo.

Pri božični zvezdi so posebnost obarvani ovršni listi, ki dajejo vtis cveta. Resnični cvetovi so drobni  in brez vsake okrasne vrednosti. Popki se kot zrna zelenega popra skrivajo v sredini razprtih  braktej, kot  strokovno rečemo ovršnim listom. Ti so rdeči z natančnejšo opredelitvijo v odtenkih cinobra ali karmina. To je najpogostejša barvna uvrstitev, saj so novejše sorte lahko tudi bele ali kremasto rumenkaste, rožnate ali celo marogasto pisane. Vse božične zvezde, ki niso rdeče, so tradicionalno manj cenjene pri večini porabnikov.

Navadno vrtnarji vzgojijo božične zvezde kot lončne grmičke s tremi ali več poganjki, včasih kot miniaturne eno stebelne pritlikavce, včasih kot krošnje na drevesastem stebelcu. Te oblike je mogoče vzgojiti v enem poletju, zahtevnejše stožce in piramide ali obsežnejše steblaste rastline pa potrebujejo za to več časa in imajo precejšnjo ceno. Ne glede na cenovne razpone so božične zvezde priljubljene za praznično okrasje ob koncu leta  ali kot praznično darilo.

Božična zvezda v času cvetenja zahteva enakomerno temperaturo okoli 18 stopinj C in zelo svetlo rastišče. Zalivamo s postano in temperirano vodo, suho ozračje neposredno ob radiatorju pa tudi ne pripomore k dolgemu cvetenju. Proti pomladi mladice skrajšamo, da bomo imeli naslednjo jesen vsaj  dekorativno listje, če se že ne bodo obarvale brakteje. Zaradi svetlobne občutljivosti (kratkodnevnica, ki ji škoduje že cestna razsvetljava ali nočna lučka v spalnici!) pri božični zvezdi v stanovanju skoraj ne moremo vzgojiti lepih rastlin. S tem se moramo sprijazniti in po potrebi pač stopimo do cvetličarne. Vrtnarji božične zvezde razmnožujejo s potaknjenci in za bolj zbito rast včasih uporabijo tudi rastne regulatorje. Vsekakor pa so novejše sorte neprimerno lepše in odpornejše kot tiste pred  desetletji. Še nekaj je pomembno: vsaka poškodba povzroči izločanje strupenega mlečnega soka, kot to počnejo vsi mlečki (Euphorbiaceae). Če božične zvezde uporabimo kot rezano cvetje, rezno ploskev obžgemo nad plamenom sveče.

Izidor Golob

Vir: www.VRTNAR.com

Dodaj odgovor