Ministrica Tanja Fajon na konferenci “Sredozemski dialogi” o vlogi OZN in prihodnosti multilateralizma

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v Rimu nastopila na panelu mednarodne konference Rome MED 2022 (angleško Mediterranean Dialogues – MED) – Sredozemski dialogi z naslovom “Oživitev multilateralizma: Združeni narodi v času krize”. V svojem nastopu je poudarila predvsem pomen sodelovanja, dialoga in krepitve zaupanja v mednarodnih odnosih.

Ministrica Fajon z generalnim direktorjem Organizacije za prehrano in kmetijstvoQujem Dongyujem
Ministrica Fajon z generalnim direktorjem Organizacije za prehrano in kmetijstvoQujem Dongyujem | Avtor FAO

“Priča smo spodkopavanju temeljev mednarodnega reda in vedno večjim varnostnim tveganjem. Zato se moramo danes še bolj kot kadarkoli prej boriti za OZN in duh, ki ga organizacija predstavlja. To pomeni, da moramo vedno zagovarjati cilje in načela Ustanovne listine OZN, se zavzemati za dialog in sodelovanje,” je v nastopu povedala ministrica Fajon. Slovenija bo – če bo izvoljena kot nestalna članica Varnostnega sveta – delovala kot pošten posrednik in zanesljiv partner z namenom krepitve zaupanja za varno prihodnost.

V razpravi o trenutnih globalnih izzivih je ministrica poudarila, da potrebujemo razumevanje, dialog in zaupanje. “EU namenja posebno pozornost vzhodnemu in južnemu sosedstvu. Ravno zato predstavlja status kandidatk za Ukrajino in Moldavijo ter evropska perspektiva za Gruzijo močno politično sporočilo tem državam, da so pomemben del prizadevanj za zaščito naših skupnih demokratičnih vrednot,” je še poudarila.

Na panelu so poleg ministrice sodelovali še posebni odposlanec generalnega sekretarja Združenih narodov za Zahodno Saharo Staffan de Mistura in generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo Rafael Mariano Grossi.

Ob robu konference se je ministrica srečala z generalnim direktorjem Organizacije za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyujem, s katerim sta govorila o globalni prehranski krizi in potrdila partnerstvo pri obeleževanju svetovnega dneva čebel. Pet let po razglasitvi tega dneva v Generalni skupščini OZN – na pobudo Slovenije – ostajajo opraševalci visoko na mednarodni agendi kot garant prehranske varnosti in biotske raznovrstnosti.

Ministrica se je srečala tudi z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Antoniem Tajanijem, ministrom za zunanje zadeve Jemna Ahmedom bin Mubarakom in parlamentarnim državnim podsekretarjem v Ministrstvu za zunanje zadeve Združenega kraljestva Leom Dochertyem. S sogovorniki je govorila predvsem o aktualnih zunanjepolitičnih temah in dvostranskem sodelovanju.

Dodaj odgovor