Nekatere rado zebe

Dalije ali georgine z naše slike so že med njimi. Priljubljene so v najrazličnejših oblikah in barvah, pa naj bodo to uradno priznane sorte ali samo doma pridelani sejančki, potomci slučajno nabranega semena. V vrtovih in cvetličarstvu so cenjene gladiole, ki pravtako ne marajo naših zim.. Vse podobno nežne občutljivke je zdaj potrebno spraviti pod streho.Pri njih ne pozebejo le nadzemni deli, odmrejo tudi podzemni organi, v našem primeru gomolji. Zadnji čas za ukrepanje je takrat ko vremenoslovci napovedo znižanje temperatur do zmrzlišča.

Priprava za spravilo dalij se začne s krajšanjem stebel, ki so še vse do pred nekaj dnevi nosila cvetne koške, kot da se jim nikakor ne mudi k počitku. Najkasneje ob prvi slani stebla skrajšamo na kakšnih 10 cm dolge štrclje in izkopljemo gručasto zrasle gomolje. To naredimo najbolje z vilasto lopato, ker je tako manj nevarnosti za poškodbe gomoljev kot pri delu z običajno lopato rezačo. Izkopane dalije osušimo v zatišju, da lahko otresemo  večino prsti. Gomolje z ostani stebel obrnemo tako, da so štrclji navzdol, kar onemogoča morebitno nabiranje vode v cevastih steblikah. Izogibati se moramo namreč  gnilobi, ki se lahko začne že v mokri jeseni.

Po osušitvi dalije prezimimo nekako pri 5 stopinjah C. Primerno mesto je kar tam, kjer hranimo krompir za ozimnico. Primeren zabojček na dnu obložimo z nekaj plastmi časopisnega papirja, gomolje zložimo enega zraven drugega in nič ni narobe, če vmes nasujemo prej suho kot vlažno šoto ali žagovino. Prevelika vsebnost vlage bi izzvala nepotrebno odganjanje koreninic. Če se hočemo izogniti zadregi pri pomladnem sajenju, gomolje lahko etiketiramo. Listek z imenom sorte nam pride prav ob delitvi, če želimo imeti v vrtu skupino več enakih rastlin. Manj zahtevnim morda zadošča že to, če vse rdeče dalije že jeseni dobijo rdeče trakce, bele in rumene spet oznake v svoji barvi.

Podobno občutljive so tudi gladiole, ki imajo v tleh stebeljne gomolje. Ti praviloma ne prenesejo zmrzali, vendar so nekatere sorte nekoliko bolj odporne in globoko posajeni gomolji morda v malo ugodnejših podnebnih pogojih le prezimijo na prostem. Celinska Slovenija je seveda nevzpodbudna za takšno preizkušanje.Shranjevanje gladiolinih gomoljev je podobno kot pri dalijah, vendar jih imamo bolj na suhem. Pred zazimljenjem potrgamo zasušena stebla, odstranimo zemljo in ostanke lanskoletnega gomolja skupaj s suhimi ovojkovimi listi. Med novim in starim gomoljem je navadno precejšnje število “mladičkov”, gomoljčkov v velikosti od prosenega zrna do grahovega zrna. Če pri pamladnem sajenju ti gomoljčki odženejo, bodo iz tega naslednje leto  popolnoma enake cvetoče rastline. Odrasle in zarodne gomolje gladiol lahko hranimo v papirnatih vrečkah.

Podobno kot dalije in gladiole “rado zebe” vsaj še naslednje vrtne lepotice: acidantero ali abesinsko gladiolo, gomoljne begonije (ki niso samo za balkonske zasaditve!), indijske kane, perzijske zlatice in kale ali škrniclji.

Izidor Golob

Vir: www.VRTNAR.com

Dodaj odgovor