Slovenski med za Japonske izbrance!

Delavni medeni zajtrk v Tokiu z naslovom “Bee x Education”, 13. december 2022

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je v torek, 13. decembra 2022 organiziralo delavni medeni zajtrk z naslovom “Bee x Education”, na katerem smo govorci iz Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu, uvoznik slovenskega medu na Japosnkem in podjetje Guerlain Japan razpravljali o pomenu izobraževanja čebelarjev, izobraževanja splošne javnosti o čebelah in o apiturizmu.

Udeleženci seminarja "BEE x Education"
Udeleženci seminarja “BEE x Education” | Avtor Embassy of Slovenia in Tokyo1 / 4

Po pozdravnem govoru začasne odpravnice poslov ga. Tine Vodnik je udeležence pozdravil še podpredsednik Japonske čebelarske zveze Yasuyuki Hasada. Oba govorca sta dejala, da si bosta prizadevala za vzpostavitev še močnejših vezi med Japonsko in Slovenijo na področju apikulture, še posebej pa na področju apiturizma.

Sledila so tri predavanja na temo izobraževanja o čebelah in čebelarstvu ter o apiturizmu. Po seminarju je sledilo neformalno druženje in degustacija slovenskega medu in medice.

Miha Grudnik iz Veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu je predstavil aktivnosti, ki jih Slovenija izvaja na področju ozaveščanja javnosti o pomembnosti čebel ter Slovensko čebelarsko akademijo. Udeležence dogodka je povabil, da se z inovativnimi idejami oz. projekti prijavijo na javen poziv za podelitev nagrade Zlata čebela.
Uvoznik in prodajalec slovenskega medu na Japonskem, gorski tekač, Fujio Miyachi, je podrobno predstavil slovenski apiturizem in podal predloge za sodelovanje. Reiko Fujita, ki se ukvarja s čebelje obarvanimi aktivnostmi v japonski podružnici francoske blagovne znamke parfumov in izdelkov za nego kože, Guerlain, nam je predstavila projekt izobraževanja žensk čebelark v Osaki ter dogodke, ki jih izvajajo na osnovnih šolah.

Dogodka “Bee x Education” se je udeležilo 51 čebelarjev, strokovnjakov na področju čebelarstva in medu, ter predstojnikov vladnih in nevladnih organizacij. Gre za drugi tovrstni dogodek, po decembru 2021, ko smo seminar ob medenem zajtrku pripravili na temo čebel in podnebnih sprememb.

Dodaj odgovor